28 Eylül 2018 16:31

Tuzluçayırlı kadınlar ekonomiyi tartıştı

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği, Sendika Uzmanı Erkan Aydoğanoğlu’nun katılımıyla ekonomik gelişmeler gündemli etkinlik düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği, Sendika Uzmanı Erkan Aydoğanoğlu’nun katılımıyla ekonominin tartışıldığı bir etkinlik düzenledi. Her gün bir yenisi gelen zamların, döviz kurlarındaki yükselişin ve iktidarın söylemlerinin tartışıldığı etkinlikte konuşan Aydoğanoğlu "Evet, aynı gemideyiz ama biz o gemideki kazan dairesi işçileriyiz, o gemi bizlerin sayesinde yürüyor. Üst katta vals yapanlar bizlerin sayesinde yaparlar” dedi. Etkinliğe katılan kadınlar ise bilgilenmek için daha çok bir araya gelmeleri gerektiğini ifade ederken, ekonomik gelişmelere ilişkin hazırladıkları broşürleri çevrelerine dağıtmak için paylaştı.

'MİLYONLAR FAKİRLEŞTİKÇE MİYARDERLER ZENGİNLEŞİYOR'

Etkinliğe katılan kadınlar, gıdadan elektriğe ve suya kadar temel tüketim maddelerindeki fiyat artışı, ekonomik krizin ne olduğu, geçim sıkıntısının kadınların yaşamlarına yansımaları başta olmak üzere pek çok konuyu Sendika Uzmanı Erkan Aydoğanoğlu’nun sunumu eşliğinde tartıştılar.

İktidarın ekonominin gidişatına dair çelişkili söylemlerine dikkat çeken Aydoğanoğlu, “Kapitalist ekonominin kâr hırsının ortaya çıkardığı tabloda kriz faturalarının işçi ve emekçilerin sırtına yükleniyor. Türkiye zenginleşti diyorlar, doğru. Dolar milyarderlerinin sayısı 16 yılda 10 katına çıktı ama kim zenginleşti? Onları zenginleştiren milyonlar fakirleşti” diye konuştu.

'16 YILDA DIŞ BORÇ 3.6 KAT ARTTI'

Türkiye'nin son 16 yıllık dış borç oranlarının gösterildiği tabloyu sunan Aydoğanoğlu, “Dış borç 3.6 kat artarak 466,6 milyar dolara ulaştı, bu da bütçede tasarruf söylemlerini beraberinde getirdi, peki bu tasarrufu kimin üzerinden yapacaklar” diye sordu. Kadınlar “Bizden fedakarlık isteyecekler” yorumunda bulundu.

Aydoğanoğlu, “İktidarın '24 Haziran sonrası daha güçlü bir yükselişe geçeceğiz' sözlerini hatırlayın. 'Yetkiyi alalım faizle nasıl uğraşılır görürsünüz' dediler ama geldiğimiz durum tam tersi” ifadelerini kullandı.

İşsizlik konusunda en dezavantajlı olanların kadınlar olduğunu belirten Aydoğanoğlu, “Temel tüketim mallarına yapılan zamlar reel ücretleri eritirken, satın alım gücü sürekli düşen milyonlarca emekçiyi hızla yoksullaştırıyor. Sorumlu olarak dış güçleri gösterip kendi ekonomi politikalarının kötülüğünü örtmeye çalışıyorlar” dedi. Kadınlar ise “İlk işinden edilen bizler oluyoruz" yanıtı verdi.

'2019'DA RESMİ İŞSİZ SAYISI 5 MİLYONU AŞABİLİR'

Daha krizin başlamadığını ifade eden Aydoğanoğlu, “Bunlar yolun başı, ilk sarsıntılar. Ekim başında asıl zamları göreceğiz. Yaşanacak krizin doğrudan reel sektör borçlarından kaynaklanması 2019'da resmi işsiz sayısının 5 milyonu aşmasına neden olabilir” dedi.

Kadınlar ise, şimdilerde çok duyulan ücretsiz izinlerin, işten çıkarmaların daha da artacağı üzerine düşüncelerini paylaştı. Aydoğanoğlu'ya “Peki ne yapacağız” sorusunu yönelten kadınlar, “Bireysel çözümler bizleri bir yere kadar götürür, tek başına kalırsanız ekmeğiniz küçülür, bu yaşananlar karşısında örgütlü durmalısınız” yanıtı aldı.

'KRİZ YOK DİYENLERE NE DİYECEĞİZ'

Kadınların “'Kriz yok, devletimize oyun oynanıyor' diyenlere ne diyeceğiz, nasıl ikna edeceğiz” sorularına yanıt veren Aydoğanoğlu, “Ekonomik sıkıntılar gelip kapıları çaldığında herkes mutlaka olanları sorgulayacak. Burada yaşananların sebebinin gerçekten ne olduğunu, bu durumun sorumlularının kimler olduğunu iyi anlatmalıyız. Ötekileştirerek, anlamazlar diyerek, bir arada duramayız” ifadelerini kullandı.

'İŞÇİLER SAYESİNDE ÜST KATTA VALS YAPIYORLAR'

"Aynı gemideyiz" söylemleri üzerine Titanic filminden örnek veren Aydoğanoğlu, “Evet aynı gemideyiz ama biz o gemideki kazan dairesi işçileriyiz, o gemi bizlerin sayesinde yürüyor. Üst katta vals yapanlar bizlerin sayesinde yaparlar” dedi.

Söz alan kadınlar, olası krize karşı bilgilenmek istediklerini ve böyle tartışmaların önemli olduğunu vurlarken “Vergilerle ücretlerimizin yarısı, cebimizden geri alınıyor. Olanların ekonomi politikaları ile bağlantısını iyi öğrenelim” dediler.

"2019 bütçesi, yerli ve yabancı sermayenin değil halkın acil ekonomik ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır" diyen Aydoğanoğlu, şöyle devam etti:

“Bu sorun sadece bir parti, bir kişi meselesi değil sistem sorunudur. Muhalif partiler, emek ve meslek örgütleri ekonomik krizi tüm yönleri ile teşhir etmeli, krize ve kriz firsatçılarına karşı örgütlü mücadeleyi somut talepler üzerinden yürütmelidir. Bu dayanışma ve mücadele kadın derneğinden başlayacak, mahallelerden başlayacak.”

KADINLAR HAZIRLADIKLARI BROŞÜRLERİ PAYLAŞTI

Etkinliğin sonunda derneğin hazırladığı, “Temel tüketim mallarına ve hizmetlerine yapılan zamlar geri çekilsin, fiyatlar sabitlensin. Krizin faturasını, borcu kim alıp kullanıyorsa o ödesin. Hayat pahalılığı karşısında eriyen ücretlerimiz, enflasyon baz alınarak yeniden düzenlensin” taleplerinin yer aldığı el ilanları, kadınlar tarafından çevrelerine dağıtılmak ve tartışılmak üzere paylaşıldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Belçika hükümeti geri adım attı: Gazetecilerden para istenmeyecek

SONRAKİ HABER

Diyarbakır Kitap Fuarı'nda 'toplumcu edebiyat' konuşuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa