28 Eylül 2018 15:14

Kilometre başına 10 lira tazminat

AYM, Baskın Oran’ın aldığı ölüm tehditlerine dair soruşturma makul sürede tamamlanmadığı için 'Yaşam hakkı ve ifade özgürlüğü ihlal edildi' dedi.

Prof. Dr. Baskın Oran

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Anayasa Mahkemesi, Prof. Dr. Baskın Oran’ın aldığı ölüm tehditlerine ilişkin yürütülen soruşturmanın makul sürede tamamlanmadığı gerekçesiyle, yaşam hakkı ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Baskın Oran’ın suç duyurusu Ankara, İstanbul, Adana mahkemeleri arasında 6 yılda 2 bin 770 km yol kat etti. AYM yılan hikayesine dönen soruşturmaya ilişkin Oran’a 27 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Prof. Dr. Baskın Oran, kendisinin başkanlığında hazırlanan “Azınlık Hakları ve Kültürel Haklar Raporu”nun ardından Agos Gazetesi’ne gönderilen bir e-posta ile tehdit edildi. 30 Mayıs 2008 tarihinde “...Hrant dan sonra ilk hedef Baskın Oran olacaktır. O pislik de ortadan kaldırılacaktır...” yazılı mesaja Türt İntikam Tugayı imzası yer alıyordu. Baskın Oran’ın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusundan birkaç ay sonra da “...Bizi devlete şikayet ederek elinize bir şey geçmez...bakın hala dışarıdayız...” yazılı e-postalarla ölüm tehditleri devam etti.

YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ

Ancak Baskın Oran’ın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusu, Ankara, İstanbul Adana mahkemeleri arasında gidip gelirken 2 bin 770 km yol kat etmek zorunda kaldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Oran’ın suç duyurusunu, Agos Gazetesi merkezinin İstanbul’da olması nedeniyle yetkisizlik kararı vererek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise maillerin geldiği yer Mersin olduğu için Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Burada kamu davası açılmasının ardından Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi de yetkisizlik kararıyla tehdit mesajlarının gönderildiği yer olduğu için İstanbul özel yetkili nöbetçi ağır ceza mahkemesine gönderdi. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi ise bu kez Baskın Oran’ın tehdidi ikamet ettiği Ankara’da öğrendiği için Ankara’ya gönderdi. Ardından Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi, Yargıtay 5. Ceza Dairesi... Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi...

5 YILIN SONUNDA HÜKMÜN AÇIKLANMASI GERİYE BIRAKILDI

Sonunda Ankara 12. Asliye Ceza Mahkemesi 19 Kasım 2013 tarihinde sanığın açık ikrarı ve emniyetin TİT adlı suç örgütünün varlığına işaret eden yazılarını, sanığın pişmanlık duygularını gözeterek 1 yıl 8 ay hapis cezası verdi ama hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Karara yapılan itiraz ise Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.

SALDIRI OLMASA DA YAŞAM HAKKI İHLALİ

Baskın Oran ardından Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. 2014 yılında yapılan başvuru karara bağlandı. AYM, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Demirtaş kararına da atıfta bulunarak; fiziksel bir saldırı olmasa da tehdit olayının yaşam hakkına yönelik ciddi ve yakın bir tehlike olmasından dolayı yaşam hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Ayrıca Baskın Oran’a 27 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

ÖNCEKİ HABER

Denizli’den bakınca kriz var!

SONRAKİ HABER

Hasoğulları Hafriyat, konkordato ilan etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...