14 Eylül 2012 09:55

1 HES için 6 köye ‘acele kamulaştırma’ kararı

ISPARTA ve Antalya sınırlarında Yukarı Köprüçay Havzası’nda inşa edilmesi planlanan Kasımlar Barajı ve HES Projesi için ‘acele kamulaştırma kararı’ alındı. Bakanlar Kurulu Kararına göre Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Kasımlar beldesi ile Darıbükü, İbişler ve Çukurca köyle

1 HES için 6 köye ‘acele kamulaştırma’ kararı
Paylaş

ISPARTA ve Antalya sınırlarında Yukarı Köprüçay Havzası’nda inşa edilmesi planlanan Kasımlar Barajı ve HES Projesi için ‘acele kamulaştırma kararı’ alındı. Bakanlar Kurulu Kararına göre Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Kasımlar beldesi ile Darıbükü, İbişler ve Çukurca köylerinin yanı sıra Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Değirmenözü ve Yeşilbağ köylerinde yaklaşık beş yüz parsel arazinin acele kamulaştırma yetkisi, hazine adına tescil edilmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) devredildi.

EPDK’YA YETKİ VERİLDİ

Bakanlar Kurulunca alınan 2012/3466 sayılı karar, 28375 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kararda, “Isparta ili, Sütçüler ilçesi ile Antalya ili, Manavgat ilçesinde tesis edilecek Kasımlar Barajı ve Hidroelektrik Santralinin yapımı amacıyla ekli listede bulundukları köy ile ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazların Hazine adına tescil edilmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılması; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 11/7/2012 tarihli ve 739 sayılı yazısı üzerine, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27’nci maddesine göre, Bakanlar Kurulunca 16/7/2012 tarihinde kararlaştırılmıştır” ifadelerine yer verildi.

BİR HES İÇİN ALTI KÖY, BEŞ YÜZ PARSEL

Buna göre Kasımlar beldesinin Cami ve Çürükbelen Mahalleleri ile Darıbükü, Çukurca, İbişler, Değirmenözü ve Yeşilbağ köylerinde yaklaşık beş yüz parsel arazi acele kamulaştırma kapsamına alındı. Kasımlar Barajı ve HES Projesinin kapsayacağı alanın büyük kısmının orman arazisi olduğu belirtilirken, kamulaştırılacak alanlar arasında tarım arazileri ve meyve bahçeleri ve evler de yer alıyor.

DAHA ÖNCE İPTAL EDİLMİŞTİ

Konuyla ilgili Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu tarafından yapılan açıklamada Bakanlar Kurulunun 2008 yılında, İzmir’in Menderes ilçesine bağlı Efemçukuru köyündeki 35 parsel hakkında altın madeni işleten Tüprag Metal Madencilik AŞ için  verilen acele kamulaştırma kararının, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından bozulduğu anımsatılarak, “Yaşamın tüm alanlarına yönelik sürdürülen saldırılar, her türlü hukuk tanımazlığını beraberinde getirmektedir. Kasımlar Barajı için alınan acele kamulaştırma kararı bir HES için altı köye el koyma kararıdır” denildi.

‘HALKIN TOPRAĞINA EL KOYMA GİRİŞİMİ’

Acele kamulaştırma yetkisinin EPDK’ya devredilmesinin, kırsal yoksullukla boğuşan köylülerin bir avuç toprağı ve evleriyle, bütün ülkenin ortak malı olan orman arazilerine şirketler adına el koyma anlamına geldiğini söyleyen platform açıklamasında, “Yetkililer bölge halkının geleceğe ilişkin endişelerini gidermek yerine, ilgili şirketin süslü gelecek vaatlerine seyirci kalmayı tercih etmişlerdir. Acele kamulaştırma kararı, bölgedeki yıkımın fitilini ateşleyecek, sosyal ve ekolojik maliyeti, gelecek kuşakların yaşamını da ipotek altına alacak bir karardır” ifadelerine yer verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 26 Temmuz tarihinde ‘ÇED Olumlu Kararı’ verilen Kasımlar Barajı ve HES Projesinin suları altında kalacağı belirtilen Darıbükü köyünde ise gergin bir bekleyiş sürüyor. Acele kamulaştırma kararından haberlerinin olmadığını söyleyen köylüler, sular altında kalacak arazi ve evlerine karşılık ödenecek bedelin yeni bir yaşam kurmaya yetip yetmeyeceği konusunda tartışmalarda bulunuyor. (ANTALYA)

ÖNCEKİ HABER

Japonya nükleerden vazgeçiyor

SONRAKİ HABER

Büyük İzmir yangını rıhtımda anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...