28 Eylül 2018 11:08

Arjen Arî Şiir Yarışması ödülleri verildi

Bu yıl 5’incisi düzenlenen Arjen Arî Şiir Yarışması'nı 'Vê Lehzê Vê Payîzê' isimli şiir dosyasıyla Emerîkê Sidîqayê kazandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Arî Ailesi, Sor Yayınevi ve Lîs Yayınları tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen Arjen Arî Şiir Yarışması'nı kazanan isim belli oldu. “Vê Lehzê Vê Payîzê” isimli şiir dosyasıyla Emerîkê Sidîqayê ödüle değer görüldü. Onur Ödülü ise Türk Tabipleri Birliğine (TTB) verildi.

Diyarbakır Kitap Fuarı’ndaki Dicle konferans salonunda yapılan törende ödüller sahiplerine takdim edildi. Ödül töreninde Arî’nin ailesi, yazar Mıgırdiç Margosyan, şair C. Hakkı Zariç, Lal laleş, KürtPEN Eş Başkanı Osman Özçelik, Dilop Dergisi Diyarbakır Temsilcisi Reşo Ronahi’nin yanı sıra birçok konuk katıldı.

‘HAYATTAYKEN BİZE YOL AÇARDI’

C. Hakkı Zariç yaptığı konuşmada “Bir kenti var eden sadece onun tarihi dokusu değil, onun içinde yaşayan orayı yazan şairleri ve edebiyatçılarıdır. Nasıl ki Mahmud Derviş dediğimiz aklımıza Filistin geliyorsa, işte Diyarbakır dediğimizde, bölgeden bahsettiğimizde Arjen Arî’nin akla gelmesi çok anlaşılabilir çok yerinde bir duygu. Bir şairin ülkesiyle, memleketiyle anılması kadar onur duyabileceği başka hiçbir şey yoktur” dedi.

Arjen Arî’şiir yarışmasının önemine vurgu yapan Lal Laleş, “Arî hayattayken hem okuyucuda hem de toplumda heyecan yaratırdı. Bize yol açardı, dile yaklaşımıyla, insanlığa yaklaşımıyla, dostluk ve arkadaşlığa yaklaşımıyla bize rehber olacak şiirler bıraktı. Arjen Arî evet Kürt’tü ama her kültürü, her dili severdi.” şeklinde konuştu.

‘ONUNLA AYNI YOLUN YOLCUSUYUM’

Yazar Mıgırdiç Margosyan ise, Arjen Arî’nin şiir çalışmalarının önemine değinerek “Onun kendi dili hakkında Kürtçe ile ilgili çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu ve ne kadar değer verdiğini biliyorum. Yakından izledim, hissetim. Ben de bir yerde onunla aynı yolun yolcusu olduğum için bu vesileyle onun manevi huzurunda saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

KürtPen Eş Başkanı Osman Özçelik ise anadilin önemine dikkat çekerek Arjen Arî’nin Kürt diline katkılarını dile getirdi. Özçelik, “Her yıl onu anıyoruz. Dilimiz daha da gelişiyor. Dilin gelişmesi için örgütlü olmak lazım. Biz örgütlü olursak dilimize sahip çıkarsak dilimizi ileriye taşırız” dedi.

‘ALDIĞIM ÖDÜL HAYATIMI DEĞİŞTİRDİ’

Dosyası ödüle layık görülen Emerîkê Sidîqayê, aldığı ödülle hayatını değiştiğini ve büyük  bir sorumluluğu da kendisiyle getirdiğini  ifade ederek “Bu güne kadar dengbêj ve öykücü dinliyordum. Bu eser onlar sayesinde ortaya çıktı. Fakat layık olmak zordur, bundan sonra Arjen Arî’nin sözünün peşinden gideceğim ve ona layık olacağım” şeklinde konuştu.

‘BİZ SÖZÜMÜZÜN ARKASINDAYIZ’

TTB Merkez Konseyi adına Onur Ödülü’nü TTB Merkez Konsey eski üyesi Şeyhmus Gökalp aldı. TTB adına konuşan Gökalp, sokağa çıkma yasakları döneminde bölgede  sağlık hizmeti sunan hekimlere açılan davaya dikkat çekerek “Biz de hekimlik sanatının , hekimlik mesleğinin o yıllardan süregelen birikimine layık olmaya çalıştık. Sözümüzü yutmadık, geri adım atmadık. Dedik ki ‘Savaş bir halk sağlığı sorunudur’ biz sözümüzün arkasındayız. O dönemde TTB Konseyinin bu duruşunu bütün toplum sahiplendi. bize bu ödülü layık kurumlara ayrıca teşekkür ediyoruz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dersim'de orman yangınları yayılıyor

SONRAKİ HABER

‘Dolar 7.15’ dediği için tutuklanan İdris İlhan için itiraz edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...