14 Eylül 2012 09:52

Japonya nükleerden vazgeçiyor

Japonya, geçtiğimiz yıl yaşanan Fukuşima felaketinden sonra enerji alanında ciddi revizyona gidiyor. Japonya Kabine Kurulu, 2040 yılına kadar nükleer enerji kullanımına son verilmesini resmen talep etti. Kurul, yenilenebilir enerji kaynaklarının fosil yakıtların kullanımına göre daha sürdürülebilir ve güvenli olduğunu kaydetti. Kararın resmi

Japonya nükleerden vazgeçiyor
Paylaş

Bu durum, ülkede yıllardır savunulan nükleer enerji politikalarında büyük değişimi işaret ediyor. Fukuşima felaketinden önce nükleer enerji, Japonya’nın elektrik ihtiyacının yüzde 30’unu karşılıyordu ve Japonya, 2030 yılına kadar nükleer enerjinin kullanılma oranını yüzde 50’ye çıkartmayı planlıyordu.
Ülkede 11 Mart 2011’de meydana gelen deprem ve tsunamide Daiici Nükleer Santrali’ndeki radyasyon sızıntısı büyük yıkıma yol açtı.

BELÇİKA’DA NÜKLEER ÇATLAK

Öte yandan, Belçika’daki nükleer tesislerin Tihange 2 reaktöründe çatlak olduğu ortaya çıktı.
Daha önce Doel 3 adlı reaktörün ana tankında da benzer bir çatlak bulunmuştu.

İflas eden Hollandalı şirket RDM’den tarafından inşa edilen reaktörlerdeki çatlakların bugün keşfedilmesi ise 70’li yıllardan bu yana ilk kez bu kadar kapsamlı kontrolden geçmelerine bağlanıyor.

Belçika’nın 7 nükleer santralinden biri olan Doel 3, reaktöründe tespit edilen çatlaklar nedeniyle kapatıldı.
Santralin en az ağustos sonuna kadar kapalı kalacağını ilan eden Federal Nükleer Kontrol Ajansı (FANC), şimdilik toplum ve çevreyi etkileyecek bir tehlike bulunmadığını açıkladı.

Benzer bir sorun diğer nükleer santrallerde de tespit edilirse ülkede birden fazla santralin kapatılması gündeme gelebilir. Elektrik üretiminin yarısından fazlasının nükleer santrallerden elde edildiği Belçika’da 2016’dan itibaren aşamalı olarak nükleer enerjiden vazgeçilmesi kararlaştırılmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Madende ağır yaralanan mühendis kurtarılamadı

SONRAKİ HABER

1 HES için 6 köye ‘acele kamulaştırma’ kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...