27 Eylül 2018 10:40

Erdoğan'ın Almanya ziyareti tepkiler ve engellemelerle başladı

Erdoğan’ı Berlin’de havalimanında eylem yapan Sınır Tanımayan Gazeteciler karşıladı. Evrensel'in Erdoğan'ı izlemesine ise engel çıkarıldı.

Fotoğraf: RSF (Sınır Tanımayan Gazeteciler)

Paylaş

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Almanya’ya giderek ilk temaslarına başladı. Erdoğan Almanya’ya adım atar atmaz eylemler de başladı.

Havalimanında eylem yapan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) üyesi gazeteciler, bir kamyonun kasasına yazılmış “Bay Erdoğan Berlin’e geldiniz. Gazeteciler hapiste” sözleriyle Erdoğan’a seslendi. Gazeteciler ellerinde “Basını yasaklayan gerçeklerden korkuyor”, “Demokrasinin basın özgürlüğüne ihtiyacı var” ve “Erdoğan dünyayı gezerken gazeteciler Türkiye’den kaçıyor” dövizleri taşıdı.

ALMAN MUHALEFETİ DE ZİYARETE TEPKİLİ

Öte yandan Alman muhalefetinin hükümete baskısı artıyor. Alman muhalefeti, Merkel’den Türkiye’ye ekonomik yardım verilmesi karşılığında tekrar demokrasiye dönüş için baskı yapmasını istedi.

Ziyarete saatler kala açıklama yapan Yeşiller Partisi, Başbakan Merkel’den Türkiye karşısında net bir tavır almasını istedi. Yeşiller Meclis Grubu Başkanı Anton Hofreiter, DPA’ya verdiği demeçte Merkel’in Erdoğan’a “Türkiye’de demokrasiye dönülmedikçe, hukuk devleti ilkesi geçerli olmadıkça ve basın özgürlüğü tekrar sağlanmadıkça ekonomik yardım verilmeyeceğini” net bir şekilde anlatması gerektiğini kaydetti.

Hofreiter, Alman hükümetinin Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik darboğazı “Basın ve düşünce özgürlüğü, Kürtlere karşı savaş ve Almanya’daki Türkiye kökenli imamların casusluk yapması” konularında kullanması gerektiğini belirterek bu konularda bir değişiklik olmadıkça Gümrük Birliği’nin genişletilmesinin de söz konusu olmayacağı mesajının verilmesini istedi.

‘ÖNCE TÜRKİYE NORMALLEŞMELİ’

Almanya’da Sol Parti’nin Meclis Grubu Başkanı Sahra Wagenknecht de DPA’ya verdiği demeçte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en üst düzeyde bir ziyaret programı ile onurlandırılmasını eleştirerek kendi ülkesinde demokrasiye son veren birininin “Kırmızı halı ve en üst düzeyde onurlandırılmasının tamamen absürd” olduğunu söyledi ve bunun Erdoğan’ın gücünü arttıracağını savundu.

Sol Partili milletvekili, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesinin ancak Türkiye’deki durumun normalleşmesi ile mümkün olacağını kaydetti. Wagenknecht, “Rejim karşıtlarının serbest bırakılması, başka gözaltı ve tutuklamalar olmaması ve Erdoğan’ın gidişatını düzeltmesi” ile Türkiye ile normalleşme olabileceğini söyledi.

ERDOĞAN’IN TEMASLARI

Yarın Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından Bellevue Sarayı’nda askeri törenle karşılanacak olan Erdoğan, Başbakan Angela Merkel ile de görüşecek. Cumhurbaşkanı Steinmeier, Erdoğan onuruna yarın akşam saatlerinde Bellevue Sarayı’nda resmi yemek daveti verecek. Davete Merkel ve birçok siyasetçi katılmama kararı almıştı.

Erdoğan, Merkel ile ikinci kez görüştükten sonra Köln’e hareket edecek. Köln’de Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Köln Merkez Camii’nin resmi açılışını yapacak.

BAKAN ROTH: NORMALLEŞMEDEN UZAĞIZ

Öte yandan Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Roth da, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmekten uzak olduğunu söyledi. Ancak Roth, Türkiye ile “işbirliğine hazır” olduklarını vurguladı. Roth, geçen yıl Türkiye’den Almanya’ya yapılan “kabul edilemez hakaretlere” işaret ederek “ne olduğunu unutmayacağız” şeklinde konuştu.

Türkiye’de geçen yıl anayasa referandumu öncesinde Türk siyasetçilerin Almanya’da katılacağı seçim etkinliklerine izin verilmemesi Erdoğan ve bazı hükümet üyeleri tarafından “Nazi uygulaması” olarak nitelendirilmişti. (DIŞ HABERLER)

ERDOĞAN'I İZLEMEK İSTEYEN EVRENSEL'E ENGEL

Almanya temaslarına başlayacak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı izlemek isteyen Evrensel’e engel çıkarıldı. Evrensel adına ziyareti izlemek için Federal Basın Dairesi’ne başvuran Aziz Koçyiğit, daire tarafından Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’ne yönlendirildi. Gönderilen yazıda, “Maalesef Türk medyası akreditasyon işlemleri için Türk Büyükelçiliği’ne başvuruda bulunması gerekmektedir. Büyükelçilik özel kimlik çıkararak Türk medyasına dağıtacaktır” denildi. Evrensel Muhabiri Aziz Koçyiğit, Alman vatandaşı olduğunu ve Almanya’da yaşadığını belirterek karara itiraz etti ancak yapılan itiraza yanıt verilmedi.

DAHA ÖNCE SORUN OLMAMIŞTI

Böylece Almanya’da Erdoğan’ın ziyaretini izlemek isteyen her Türkçe basına büyükelçilikten kimlik çıkarma şartı getirilmiş oldu. Alman gazetecilere ise doğrudan Federal Basın Dairesi kimlik çıkardı.

Evrensel, daha önce Almanya’ya gelen Türkiye başbakanları ve cumhurbaşkanlarının ziyaretlerini Federal Basın Dairesi’nin onayıyla pek çok kez sorunsuz şekilde izlemişti. İlk kez Türkiye Büyükelçiliği’ne yönlendirilmiş oldu. Almanya’nın ev sahibi olduğu bir ziyaretin Türkiye’deki hangi basın organları tarafından izleneceği kararının büyükelçiliğe havale edilmesi, muhalif basına yönelik baskının Almanya’da da devam ettiğini gösterdi.

Cumartesi günü Köln’de yapılacak DİTİB camisi açılışına katılacak Erdoğan’ın ziyaretini izlemek isteyen gazetecilere de Berlin Büyükelçiliği’nden izin alma şartı getirildi. DİTİB’deki açılışı izlemek isteyen bazı gazetecilere Büyükelçilik olumsuz yanıt verdi. (Berlin/EVRENSEL)

TÜRKİYE'YE CASUSLUK SORUŞTURMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’ya resmi ziyaret yaptığı sırada Berlin Emniyet Teşkilatı’nda çalışan bir polis hakkında "Türkiye’ye casusluk yaptığı” iddiası ile soruşturma açıldı.

Euronews’in haberine göre, Sosyal Demokrat Partili (SPD) Berlin Eyaleti İçişleri Bakanı Andreas Geisel soruşturmadan haberdar olduğunu Alman Der Tagesspiegel gazetesine doğruladı. Gazete, Geisel’in soruşturma devam ettiği için konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındığını belirtti.

Der Tagesspiegel, polisin Berlin’de yaşayan Türkiyeli mültecilerin adreslerini Türkiye Büyükelçiliğinde görevli bir istihbarat çalışanına aktardığını öne sürdü. Alman yetkililer ve Türk tarafı, konuyla ilgili soruları yanıtsız bıraktı. Gazete, casusluk suçlamasıyla karşı karşıya olan polisin yüksek rütbeli olduğunu da yazdı. Gazete, “Türk istihbaratının özellikle güvenlik kurumlarında çalışan Alman sivil memurları kullanarak bilgi toplamaya çalıştığını” kaydetti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Arjantin’de IMF iktidara geldi!

SONRAKİ HABER

JES atıkları çayın rengini kırmızıya çevirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...