27 Eylül 2018 10:46

Arjantin’de IMF iktidara geldi!

Arjantin’de emekçilere kulaklarını tıkayan hükümet ipleri IMF’ye teslim etti. IMF'den alacağı 50 milyar dolar krediye 7.1 milyar daha ekledi.

Fotoğraf: Alba Movimientos kitle örgütünün twitter hesabından

Paylaş

Üç gün boyunca işçi grevleri ve on binlerce emekçinin sokağa çıktığı IMF ve kemer sıkma politikalarına karşı kitlesel gösterilerin gerçekleştirdiği Arjantin’de, halkın tepkisine rağmen hükümet IMF’den alacağı borca borç ekledi. Arjantin basınında “IMF iktidarda” yorumları yapıldı.

BORCA BORÇ EKLENDİ

Arjantin’in Uluslararası Para Fonundan (IMF) alacağı 50 milyar dolar krediye 7.1 milyar dolar daha eklendiği açıklandı. IMF Başkanı Christine Lagarde, New York’ta Arjantin Maliye Bakanı Nicolas Dujovne ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Arjantin Merkez Bankasının, anlaşma çerçevesinde döviz piyasalarına sadece çok sıra dışı koşullarda müdahaleyi kabul ettiğini ve yeni miktarın, Arjantin hükümetinin “karşı karşıya olduğu zorluklarla mücadeleye yardım edeceğini” savundu.

Eski başkanın Salı günü istifa etmesinin ardından Arjantin Merkez Bankası’nın başına getirilen Guido Sandleris de gazetecilere yaptığı açıklamada, revize edilen anlaşma çerçevesinde bir dolar 34 pesonun altına düştüğünde ya da 44 pesonun üstüne çıktığında günlük 150 milyon dolar değerinde peso satarak piyasaya müdahale edileceğini belirtti.

Sandleris, enflasyonun bu şekilde azaltılacağını iddia etti.

BORCA KARŞILIK EKONOMİ IMF’YE TESLİM

Arjantin gazetesi Pagina12 ise, “IMF iktidarda” başlığıyla verdiği haberde borcun karşılığında “vahşi bir para ve bütçe politikası” uygulanmasını taahhüt ettiğini yazdı.

“Arkasında Arjantin bayrağı, sağında Maliye Bakanıyla, IMF Başkanı Chiristine Lagarde New York’taki Arjantin konsolosluğunda, geçtiğimiz 20 haziranda imzalanan ‘36 aylık Stand By Programının güçlendirilmesi’ için Arjantin’le yapılan yeni anlaşmanın duyurulduğu toplantıyı yönetti” denilen haberde, bu kapsamda Arjantin hükümetinin 2019 bütçesini yeniden ele alarak sert kemer sıkma politikalarını uygulayacağı belirtildi.

Habere göre, hükümet zarar kontrolü yapmayacak. Bütün riskleri göze alacak. Kamu harcamalarından “vahşi kesintiler” yapılacak. Haberde, planlanan “önlemler”in ekonomik resesyonu daha da şiddetlendireceği ifade edildi.

Hükümetin, ilk olarak bütçe açığını ortadan kaldırmak amacıyla 2019 için kısıtlayıcı bir bütçe planı kabul etmenin yanı sıra, aynı zamanda Merkez Bankası’nın haziran 2019’a kadar para emisyonunu durdurarak anti-enflasyonist bir politika izleyeceğine ve para politikalarında bağımsızlığı ortadan kaldıracak olan dalgalı kur sistemine geçeceği belirtildi.  Dolaşımdaki paranın kısıtlılığının enflasyonu frenleyici bir mekanizma olarak işleyeceği ancak bunun da ekonomik faaliyetlerin sert düşünü de beraberinde getreceğine dikkat çekildi.

BUGÜNE KADAR VERİLEN EN BÜYÜK BORÇ

Brezilya ve Meksika’nın ardından Latin Amerika’nın en büyük üçüncü ekonomisine sahip Arjantin, para birimi pesoda yılın başından beri yaşanan sert değer kaybıyla derinleşen ekonomik kriz gerekçesiyle mayısta IMF’nin kapısını çalmıştı. Kitlesel halk tepkisine ve “IMF’ye hayır” uyarılarına kulaklarını tıkayan Arjantin hükümetinin talebi üzerine ülkeye 50 milyar dolar borç verilmesini öngören 3 yıllık stand-by anlaşması haziran ayında onaylanmıştı.

IMF’nin bugüne kadar vereceği en yüksek borç miktarını içeren stand-by anlaşması, Arjantin’in para fonuyla 1956’dan bu yana yaptığı 39 anlaşmanın sonuncusu olarak tarihe geçti. IMF’ye en fazla başvuran ülkelerden biri olan Arjantin, kuruluştan en son 2000 yılında 40 milyar dolar borç almıştı. (DIŞ HABERLER)

Ertan Erol yazdı: IMF'nin Arjantin'e dönüşü

ÖNCEKİ HABER

Dünya Kupası işçileri Katar’da beş parasız ve mahsur!

SONRAKİ HABER

Erdoğan'ın Almanya ziyareti tepkiler ve engellemelerle başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa