14 Eylül 2012 09:59

Bölge’de savaş hali şiddetleniyor

Bölge’de Hakkari başta olmak üzere çatışmalar devam ederken, Şemdinli’de 5 bin askerin katıldığı bir askeri operasyon başlatıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de çatışmaların devam ettiği Şemdinli’deki operasyonu bir süre izledi. Hakkari Valiliği ise 8-14 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen operas

Bölge’de savaş hali şiddetleniyor
Paylaş

Gün geçtikçe askeri yoğunluğun arttığı ve her gün yeni çatışma, ölüm haberlerinin geldiği bölgede, şimdi de son yılların en kapsamlı askeri operasyonu başlatıldı. Şemdinli’de 7 taburun katıldığı operasyona ‘bordo bereliler’ olarak bilinen Özel Kuvvetler, Jandarma Özel Harekat ve Hakkari Dağ Komando Tugayından askerler katıldı. Kara birliklerinin yanı sıra Kobra ve Süper Kobra helikopterleri ile Malatya 7. Ana Jet Üs Komutanlığından havalanan RF 4’lerin de katıldığı operasyon nedeniyle Şemdinli’de çatışmalar şiddetlendi. Operasyonun tüm Beytüşşebap’a da yayılacağı belirtiliyor.

TSK’DAN AÇIKLAMA

Operasyona ilişkin Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, “Genelkurmay Başkanı, beraberinde Kara ve Hava Kuvvetleri komutanları olduğu halde Hakkari-Yüksekova ve Şemdinli’deki askeri birliklerde incelemede bulunmuş; Şemdinli’de devam etmekte olan büyük çaplı (7 Tabur) operasyon hakkında ilgililerden bilgi almış ve bir süre operasyonu izlemiştir” denildi.

ŞEMDİNLİ’DE ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR

Operasyonların merkezindeki Şemdinli ile Derecik Beldesi arasındaki çatışmalar ise şiddetlenerek sürüyor. Önceki gece boyunca şiddetli çatışmaların yaşandığı bölgede helikopter ve savaş uçaklar kırsal bölgeleri bombaladı. Güzelkaya (Bêgertê), Tütünlü (Evliya), Rüzgarlı (Rumunus) köyleri arasında başlayan şiddetli çatışmalara özel eğitimli birlikler katılırken, savaş uçakları ve helikopterler de köylerin üst kısımlarında bulunan Şovedin, Rêsegan, Kursite ve Kûrêmizgevtan alanlarını bombaladı. Çatışmalar kapsamında helikopterler özellikle Tütünlü (Evliya), Zorgeçit (Gerget), Yiğitler (Nérkule), Rüzgarlı (Rubunus), Güzelkaya (Bégerté), Bağlar (Nehri) köylerinin değişik noktalarına indirilen özel eğitimli askerler ile PKK’liler arasında yakın mesafeli çatışmalar yaşandığı belirtiliyor. Daha önce boşaltılan korucu köyü Zorgeçit’in ise gece boyunca kobralar tarafından bombalandığı belirtildi. PKK’lilerin dün askeri konvoya düzenlediği saldırının ardından bölge çok sayıda helikopter ve uçaklarla bombalandı. Daha önce iki defa havan topu isabet eden Tuwe köyüne ise dün yine bir obüs topu isabet etti. Nehri köyü sakinleri son 3 gündür şiddetli çatışmaların yaşandığını belirtiyorlar.

Hakkari Valiliği ise 8-14 Eylül tarihleri arasında yürütülen operasyonlarda, 75 PKK’linin öldürüldüğünü açıkladı.

'PKK'LİLER KARAKOLA GİRDİ' İDDİASI

Bugünse PKK’liler Yüksekova ile Şemdinli arasında bulunan Haruna Karakolu'na saldırı düzenledi. Yaklaşık bir saat süren çatışmadan sonra PKK’lilerin karakola girdiği belirtildi. Karakol içinde çatışmalar devam ederken, bölgeye helikopterler gönderildi.

Çatışmayla birlikte Şemdinli-Yüksekova yolu ulaşıma kapatıldı. Çatışmaların halen devam ettiği bildirildi.

DERSİM’DE BÜYÜK OPERASYON

Askeri yoğunluğun arttığı illerden biri de Dersim. Ovacık ilçesine bağlı Aşağıtorunoba, Çambulak, Gözen ve Sarıtaş köyleri arasına dün çok sayıda Jandarma Özel Harekat timleri indirildi. Kobra helikopterler de bölgeyi bombaladı. Bölgede şiddetli çatışmalar yaşandığı belirtiliyor. Hozat ve Pülümür ilçelerinde de Tunceli 4. Jandarma Komando Tugay Komutanlığı, Hozat 51. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı ve Tunceli Jandarma Böle Komutanlığı operasyonlar başlattı.

ASKERİ ARACIN GEÇİŞİ SIRASINDA PATLAMA

Batman’ın Gercüş ilçesi Kırkat Göleti yakınlarında ise askeri aracın geçişi sırasında meydana gelen patlama nedeniyle yolda derin bir çukur oluşutu. Patlamada ölen ya da yaralanan olup olmadığına dair bilgi alınamadı.

BEYTÜŞŞEBAP’TA ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde, Kato Dağı eteklerinde dün akşam saat 21.30 sıralarında PKK’lilerce polis noktasına ve polis lojmanlarına roketatar ve uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Çatışma yarım saat sürdü. (HABER MERKEZİ)


SINIR ÖTESİ OPERASYON HAZIRLIĞI MI?

Diyarbakır 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığı 8. Ana Jet Üssü’ne Eskişehir, Bandırma, Amasya ve Konya’dan gönderilen 25’i aşkın savaş uçağı iniş yaptı. Savaş uçaklarının önümüzdeki günlerde yapılması planlanan sınır ötesi hava harekatı için Diyarbakır’daki filoya takviye olarak gönderildiği belirtiliyor. Diyarbakır’a Eskişehir’den ‘Panter’ olarak adlandırılan 111. Saldırı Filosu, Amasya’dan ‘Tunç’ olarak adlandırılan 151. Bombardıman ve ‘Akıncı’ olarak adlandırılan 152. Önleme Filosu ile Bandırma 6. Ana Jet Üs Komutanlığına bağlı gece görüş ve vuruş kabiliyetine sahip ‘Yarasa’ isimli 161. Bombardıman Filosunun geldiği öğrenildi. Olası sınır ötesi harekatın Diyarbakır’da sabit olarak bulunan Pars ve Atmaca filolarının öncülüğünde yapılacağı belirtildi. 25’ten fazla savaş uçağının konuşlandırıldığı Diyarbakır’daki üsse geçtiğimiz günlerde CASA tipi bir askeri uçak da indi. Uçakla yaklaşık 200 bordo bereli askerin Diyarbakır’a getirildiği belirtildi.

ÖNCEKİ HABER

BES üyeleri: Tutuklular serbest bırakılsın

SONRAKİ HABER

KURDÎ-DER: Ana dilde eğitim yapılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...