26 Eylül 2018 14:05

ODTÜ’de yurt sorunu

İmzalanan protokolün ODTÜ Rektörlüğü tarafından saklı tutulması; ODTÜ bileşenlerinin ODTÜ hakkında karar vermesini engellemiştir.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

ODTÜ’den bir öğrenci

Geçtiğimiz günlerde ODTÜ’ye KYK yurdunun yapılmasına dair bir protokol yayınlandı. Protokolün içeriğinde 2500 kişi kapasiteli bir yurt yapılması için 49 yıllığına ODTÜ arazisinden bir bölümün KYK’ye devredildiğinden bahsediliyor. Bugün ODTÜ yönetimindeki yurtlarda dahi birçok baskı ve ayrımcılığın olduğundan bahsetmek mümkün. Yurtlara giriş saatlerinin 12 ile kısıtlanarak 12’den sonra gelen öğrencilere “Nerede kaldın?​”, “Neredeydin?​” gibi soruların sorulması, danışmanın geceleri odalara girerek yoklama alması gibi olaylar ise gündelik hayatta karşılaştığımız örneklerden bazıları. Bugün ODTÜ öğrencilerinin 12 metrekare gibi çok küçük bir alanda 4 kişinin yaşamak zorunda kaldığı ve Ankara dışından gelen öğrencilerini yurda yerleştiremediği bir gerçek var ve burada doğal olarak bir yurt ihtiyacı ile karşılaşıyoruz. Üstelik bu ihtiyacın bir kısmını karşılamak amacıyla bulunan özel yurtlar ise öğrencilerin bütçelerini oldukça zorlayacak fiyatlara sahip. Dolayısıyla, devlet yurtlarına yerleşemeyen öğrenciler buralara başvurmak ve bu ücretleri ödemek zorunda kalıyor. Özel yurda yerleşemeyen öğrenciler ise KYK yurtlarında kalmak zorunda kalıyor.

KYK YURTLARI NEYE HİZMET EDİYOR?

KYK yurtları bugün üniversite gençliğinin birçoğunun barınma sorununa çözüm oluyor gibi görünse de bu yurtlarda birçok sorun yaşandığından bahsetmek mümkün. Sonu gelmeyen güvenlik ve yemek sorunlarının yanında kadın öğrencilerin idareye pijama ile inmesinin “çirkin” olarak değerlendirilmesi, etüt salonlarının kapatılıp yerine dini sohbet salonlarının açılması gibi sorunlar da öğrencileri oldukça rahatsız etmekte. KYK yurtlarında özellikle son dönemde artan bu tür uygulama ve yasaklar, akıllara KYK yurtlarının asıl olarak neye hizmet ettiğini de sorgulatıyor. Farklı bir şehirde üniversite okumaya giden gençlerin en büyük sorunlarından biri olan barınma sorunu, KYK yurtlarında uygulanan politikalar ile sömürülüyor. Bugün yalnızca kalacak bir oda olmaktan çıkarılan bu yurtlar, gençliği AKP-Erdoğan hükümetinin dinci-gerici politikalarının gençliğe dayatılmasını sağlayan alanlar olarak kullanılıyor.

YÖNETİMİNDE SÖZ SAHİBİ OLDUĞUMUZ YURTLAR

Her sene üniversitelere yurtlar için ayrılan bütçenin nereye kullanıldığı sorusu bir kenarda dururken mayıs ayında imzalanan protokolün birçok kurumun talebine rağmen ODTÜ Rektörlüğü tarafından saklı tutulması; ODTÜ bileşenlerinin yurdun nerede, nasıl ve kim tarafından yapılacağına karar vermesini engellemiştir. Yapılması planlanan KYK yurdunun 49 yıllığına tahsisi ise burada KYK’nin kalıcı olacağının bir göstergesidir. KYK yurtlarının okulda yapılıyor olmasının temel sebebi öğrencilerin buradan yurt ihtiyaçlarını karşılamak gibi masumane bir sebep değil, ODTÜ’de iki başlı bir yönetim oluşturmak ve buradan ODTÜ’de kontrol edebileceği ikircikli bir yapı yaratmak istenmesinde yatmaktadır. Bununla beraber ODTÜ’yü dönüştürmeye yönelik baskıların artacağı meşru bir alan var edilecektir.

Bugün, ODTÜ öğrencileri de dahil olmak üzere üniversite gençliğinin talebi barınma ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Bu ihtiyaç, gençleri dinci-gerici politikaların uygulanmaya çalışıldığı değil gençlerin yönetiminde söz sahibi olduğu, baskı ve eşitsizliklerin olmadığı yurtlarla sağlanmalıdır.

ÖNCEKİ HABER

Zamlarla okul arasında sıkışan öğrenciler

SONRAKİ HABER

Bu yazı bir hayli israf içerir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...