26 Eylül 2018 10:19
Son Güncellenme Tarihi: 26 Eylül 2018 14:09

Avukat Heval Yıldız Karasu’ya yönelik saldırı protesto edildi

Avukat Heval Yıldız Karasu’ya yönelik saldırı protesto edildi, 'Failler bir an önce ortaya çıkarılsın' denildi.

Fotoğraf: Eylem Lodos/EVRENSEL

Paylaş

Eskişehir’de Ali İsmail Korkmaz, 10 Ekim Ankara Katliamı Davası gibi birçok toplumsal davanın avukatlığını yapan Heval Yıldız Karasu’nun Odunpazarı’ndaki avukatlık bürosuna yapılan saldırı Eskişehir’de Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından protesto edildi.

Dün yapılan saldırıda Emek Partisi Üyesi Heval Yıldız Karasu’nun bürosunun bulunduğu apartmanın duvarına “Odunpazarı’nda HDP’li İstemiyoruz!” yazılmış, pompalı tüfekle apartmanın duvarı kurşunlanmıştı. Saldırının gerçekleştiği büronun önünde toplanan Emek ve Demokrasi Güçleri adına konuşan Eğitim Sen Şube Sekreteri Kemal Koçak, “Heval Yıldız Karasu’ya yapılan saldırı, aslında hepimize verilmek istenen bir gözdağıdır. Ancak bu saldırıyı gerçekleştiren çete bozuntuları bilmelidirler ki, Eskişehirli hukukçular, emek ve demokrasi güçleri bu saldırılara papuç bırakmayacaktır” dedi.

‘KORKMAYACAĞIZ VE YILMAYACAĞIZ’

“Saldırının en önemli gerekçesi Yıldız Karasu’nun da belirttiği üzere onun ismidir” diyen Koçak, “Bir avukatın ismi üzerinden ırkçılık yapmak acınacak bir davranıştır. Bu bir ideoloji, düşünce açıklaması değil, apaçık suçtur. Kendi siyasi rantları için bu suçu işleyenler ve işletenlere cevabımız şudur: Bizi korkutamayacak ve yıldıramayacaksınız, siyasi görüşümüz, ırkımız, inancımız, mesleğimiz ne olursa olsun hepimiz birer Heval’iz ve bu ırkçı anlayışa karşı mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Sorumlular açığa çıkarılıncaya kadar sürecin takipçisi olacaklarını söyleyen Koçak, “Saldırıya ilişkin adli soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın bir boyutu da büronun hemen yanında bulunan ve saldırıdan henüz 5-6 saat sonra sosyal medya hesaplarından “Kayı Boyu Derneğimizin yan binasına Heval Yıldız Karasu isimli bir avukatı yerleştirmişler. Odunpazarı’nda HDP'li istemiyoruz!” paylaşımı yapan ve “avukatlık tabelasını kaldırdılar” diye zafer naraları atan Kayı Boyu Derneği yöneticilerinin fiilleridir. Söz konusu yazı ile saldırı sırasında duvara yazılan yazının aynı olmasının, bir rastlantı olmadığı açıktır. Savcılığın bu hususları da dikkate alan, derinlemesine bir soruşturma yapması gerekmektedir.” dedi. Avukatlar adına konuşan Alper Can Aytaç da Yıldız Karasu’nun yanında olduklarını söyledi. Öte yandan açıklama sırasında Kayı Boyu Derneği’nden Mehter Marşı çalındı.

FEYZİOĞLU: SALDIRIYI KINIYORUZ

Öte yandan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da Eskişehir'de Avukat Heval Yıldız Karasu'nun bürosunun bulunduğu binaya av tüfeğiyle yapılan saldırı hakkında açıklama yaptı. Türkiye Barolar Birliği ve Eskişehir Barosu olarak olayın takipçisi olduklarını söyleyen Feyzioğlu, “Eskişehir'de, meslektaşımızın bürosunun yaylım ateşine tutulmasını şiddetle kınıyoruz. Bu saldırı sadece bir avukata veya tüm avukatlara değil, hukuk devletine yapılmıştır. Olayın takipçisiyiz” ifadelerini kullandı.

HDP: ETKİN BİR SORUŞTURMA YAPILMALI

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran da bir açıklama yaparak saldırıyı kınadı. Başaran açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “İçişleri Bakanlığı, Eskişehir Valiliği ve Eskişehir Başsavcılığı bu karanlık saldırının arkasında olabilecek tüm odakları derhal soruşturmalı, failleri yargı önüne çıkarmalıdır. Yargı kurumunun da bir an önce saldırıları gerçekleştirenler hakkında etkili soruşturma yürütmesi gereklidir.  Bu saldırı sürekli olarak ayrımcı ve ötekileştirici bir nefret dili kullanan siyasetçilerin bu tutumlarından da bağımsız değildir. Bu tip saldırılar toplumu kutuplaştırmaya hizmet etmektedir.” (Eskişehir/EVRENSEL)


ODUN PAZARI BELEDİYE BAŞKANI KAZIM KURT’TAN SALDIRIYA TEPKİ

Avukat Heval Yıldız Karasu’nun ofisine yönelik saldırıya bir tepki de Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’tan geldi. Kendisi de avukat olan Kazım Kurt, Kurşunlu Külliyesi’nde gerçekleştirilen 6. Uluslararası Cam Festivali’nin açılış konuşmasında Karasu’nun ofisine yönelik saldırıyı kınadı.

Odunpazarı’nın sanatın merkezi olduğu gibi, demokrasinin ve barışın da merkezi olması gerektiğini belirten Başkan Kurt, Eskişehirlilerin barışa, demokrasiye ve insan haklarına saygılı ortam yaratan insanlar olduğunu kaydetti. Hiç kimsenin başkalarını düşüncelerinden dolayı suçlamaya hakkı olmadığını ifade eden Kurt, “Demokrasi, insan hakları ve barış bütün festivallerimizin temelidir. Her kim olursa olsun barış içinde, birlikte yaşayabilmeliyiz. Ama ne yazık ki bazı kendini bilmezler, daha dün bir avukat arkadaşımızın bürosuna saldırı düzenledi. Eskişehir’e yakışmayan Eskişehir insanını utandıran bir yaklaşımdır. Bunu protesto ettiğimi bu festival nedeniyle bütün Türkiye’ye duyurmak isterim. Yanlış, kim yaparsa yapsın yanlıştır. Hiç kimse ben seni sevmiyorum, seninle yaşamak istemiyorum diyemez. Hep birlikte bu topraklarda yaşayacağız. Festivallerin de, gösterilerin de, sanatın da en önemli malzemesi barıştır. Biz o nedenle Odunpazarı’nda bu barış ortamını bozmak isteyenlerin tümüne hayır diyoruz” dedi. (Eskişehir/EVRENSEL)


HUKUK ÖRGÜTLER: AVUKAT HEVAL YILDIZ KARASU YALNIZ DEĞİLDİR

İstanbul'da 10 hukuk örgütü yaptıkları açıklamayla Avukat Heval Yıldız Karasu’nun ofisine  yapılan silahlı saldırıya tepki gösterdi.

Çağdaş Avukatlar Grubu, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar, Katılımcı Avukatlar, KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği, Demokrasi İçin Hukukçular, Hukukta Sol Tavır Derneği, Kartal Hukukçular Derneği, Sosyal Hukuk, Özgürlükçü Hukukçular Platformu ve Toplumsal Hukukçular, Eskişehir’de avukatlık yapan Heval Yıldız Karasu’nun ofisine yapılan silahlı saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"Avukat Heval Yıldız Karasu yalnız değildir!" denilen açıklamada, ırkçı gruplara ait bazı internet sitelerince meslektaşlarının hedef gösterildiğine yer verildi. Açıklamada şöyle denildi:

"Bu hedef göstermelerden sonra avukat arkadaşımızın bürosuna saldırı gerçekleştirilmiştir. Bu saldırı, demokrasi güçlerine ve savunma avukatlarına yönelik siyasi iktidarın ve bir takım karanlık güç odaklarının pervasızca saldırılarından bağımsız değildir. Bu saldırı meslektaşımızın, Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonu, Kadın Hakları Komisyonu nezdinde yürüttüğü hak mücadelesine, 10 Ekim katliamı, Ali İsmail Korkmaz davaları başta olmak üzere, toplumsal davalardaki adalet mücadelesine gözdağıdır. İçişleri Bakanlığı, Eskişehir valiliği ve Eskişehir Başsavcılığı bu karanlık saldırıyı derhal soruşturmak, failleri yakalayarak yargı önüne çıkarmakla sorumludur.

Tetikçilerin ardındaki karanlık güçler bilmelidir ki bu saldırı arkadaşımızın ve bizlerin emekçiler, ezilenler için hukuk, adalet, demokrasi mücadelemizi engelleyemeyecektir. Biz hukuk kurumları olarak meslektaşımız Av. Heval Yıldız Karasu'yu hiç bir zaman mücadelesinde yalnız bırakmadığımız gibi saldırganların ortaya çıkarılması ve yargı önünde hesap vermesi için tüm hukuki girişimlerde bulunacağımızı kamuoyuna deklare ediyoruz." (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Basra’daki gösterilerin öncü ismi kadın aktivist öldürüldü

SONRAKİ HABER

Abdullah Cömert davası cezasızlığa mı sürükleniyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...