26 Eylül 2018 10:06

Basra’daki gösterilerin öncü ismi kadın aktivist öldürüldü

Irak'ın Basra kentindeki gösterilerin öncü isimlerinden kadın aktivist Suad el-Ali silahlı saldırı ile öldürüldü.

Fotoğraf: Google Maps

Paylaş

Irak'ın güneyindeki petrol zengini Basra’da yaklaşık iki ay süren gösterilerin öncü isimlerinden kadın aktivist Suad el-Ali uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Yerel basında yer alan haberlere göre, Basra’da işsizlik ve elektrik kesintileri nedeniyle 8 Temmuz’da patlak veren gösterilerin önde gelen isimlerinden  Suad el-Ali eşiyle birlikte araçlarına bindikleri sırada silahlı saldırıya uğradı. Kadın aktivist olay yerinde yaşamını yitirirken eşi ise saldırıdan yaralı kurtuldu.

KURŞUN YAĞMURUNA TUTULDULAR

Saldırı anına ilişkin sosyal medyada yayınlanan güvenlik kameraları görüntülerinde Suad el-Ali ve eşinin araçlarına doğru ilerledikleri sırada kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce kurşun yağmuruna tutuldukları görülüyor.

Öldürülen kadın aktivistin, kendisinin kurduğu bir insan hakları örgütüne başkanlık ettiği belirtildi.

Bir süre önce de Basra’daki gösterilerde gönüllü doktorluk yapan Hacer Yusuf isimli bir kadın aktivist yine kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından kaçırılmıştı.

Irak petrolünün yaklaşık yüzde 80’inin çıkarıldığı Basra vilayeti, 8 Temmuz’dan 7 Eylül’e kadar büyük gösteriler ve ardından meydana gelen şiddet olaylarına sahne olmuştu. Basra halkı ilk önce elektrik kesintisi ve işsizlik için sokağa çıkmış daha sonra buna içme suyu krizi de eklenmişti.  Basra’da yaklaşık iki ay süren gösterilerde 30’dan fazla gösterici hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Yasak ilan edilen bölgede orman yangını

SONRAKİ HABER

Avukat Heval Yıldız Karasu’ya yönelik saldırı protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...