26 Eylül 2018 09:12
Son Güncellenme Tarihi: 26 Eylül 2018 15:15

Trump Venezuela'ya darbe çağrısı yaptı

ABD Başkanı Donald Trump: Asker karar verirse, ordu tarafından çok hızlı şekilde devrilebilecek bir rejim.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Venezuela’da “yönetimin askeri darbeyle düşürülmesi”ne yönelik açıklamaların dozu artıyor. Son olarak ABD Başkanı Donald Trump, BM Genel Kurulu görüşmeleri sırasında Maduro yönetiminin “askeri bir darbeyle kolaylıkla devrilebileceğini” söyledi. Benzer açıklamaları geçtiğimiz günlerde ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ve Amerika Devletleri Örgütü Başkanı Almargo da yapmıştı.

‘KOLAYLIKLA DEVRİLEBİLİR’

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun “askeri darbeyle kolaylıkla devrilebileceği”ni söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kurulu görüşmeleri arasında yaptığı açıklamada Trump, Trump, “Asker karar verirse, ordu tarafından çok hızlı şekilde devrilebilecek bir rejim” ifadelerini kullandı.

ABD liderliğindeki bir askeri darbenin mümkün olup olmadığına ilişkin soruyu yanıtsız bırakan Trump, askeri strateji ortaya koymadığını savundu.

ABD Başkanı Donald Trump, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yaptığı konuşmada da Venezuela iktidarını hedef alarak, rejimin ülke halkını sefalete sürüklediğini söylemişti. Trump, kuruldaki ülkelere “Venezuela’da demokrasinin inşa edilmesi için” ABD’ye destek vermeleri çağrısı yapmıştı.

TRUMP’IN NİYETİ BASINA SIZMIŞTI

Maduro’ya, ağustosta başkent Caracas'ta bir törende konuşma yaptığı sırada patlayıcı yüklü dronelar ile saldırı düzenlenmişti. Maduro’nun yara almadan kurtulduğu saldırıda 7 asker yaralanmıştı. Kendilerine “Tişört Giyen Askerler” adını veren bir grup, Twitter’da yaptıkları paylaşımda saldırının sorumluluğunu üstlenmişti.

‘The New York Times’ (NYT) gazetesinde bu ayın başında yer alan ve ismi açıklanmayan bazı Amerikalı yetkililer ile görüşmelere katıldığı belirtilen Venezuelalı eski bir komutana dayandırılan haberde, Donald Trump yönetiminin Venezuela'da darbe planladığı ileri sürülmüştü.

ABD İŞ BİRLİKÇİLERİ VENEZUELA’YA BASKIYI ARTIRIYOR

Latin Amerika devletlerinin Venezuela’da “insan hakları ihlali” iddialarının Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından araştırılması için suç duyurusunda bulunacağı açıklandı. Bu girişimde bulunan devletler ABD’nin bölgesel planlarıyla iş birliği içinde olan Peru, Kolombiya, Paraguay, Şili ve Arjantin. Kanada’nın da bu girişime destek verdiği belirtildi.

İLK SİNYALLER ALMARGO VE POMPEO’DAN

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Venezuela üzerindeki baskıyı artırmak için “eylem hazırlığında” olduğunu açıklamıştı. Pompeo, “Önümüzdeki günlerde Venezuela halkının çıkarlarına karşı çalışan Venezuela yönetimine karşı baskının seviyesini yükseltecek bir dizi eylemleri göreceksiniz. Venezuela halkının sözünü söylemesini garantilemekte kararlıyız” ifadelerini kullanmıştı.

Amerika Devletleri Örgütü (OAS) Genel Sekreteri Luis Almargo da Kolombiya’nın sınır kenti Cucuta’da yaptığı açıklamada, “askeri müdahale” için “Hiçbir seçeneği eleyemeyiz” demişti.

MADURO: AİLEMİ KARIŞTIRMAYIN

ABD’nin Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun eşi Cilia Flores ve hükümetteki bazı isimlere yaptırım kararı alması üzerine açıklamalarda bulunan Maduro, “Eğer bana saldırmak istiyorsanız bana saldırın. Eşimi veya ailemi bu işe bulaştırmayın, korkak olmayın” dedi.

ABD tarafından alınan yaptırım kararı kapsamında hazırlanan kara listenin, aralarında Devlet Başkanı Yardımcısı Delcy Rodrgiez ve Savunma Bakanı Vladimir Padrino’nun da olduğu Maduro’nun yakın çevresinden 6 kişiyi kapsadığı belirtildi.

Venezuelalı lider ise, ABD’nin yaptırım kararına ‘sevdiklerimi bu işe karıştırmayın’ diyerek yanıt verdi. “Eşimin tek suçu benimle evli olması” diyen Maduro, “Eğer bana saldırmak istiyorsanız bana saldırın. Eşimi veya ailemi bu işe bulaştırmayın, korkak olmayın” ifadelerini kullandı. Salı günü televizyondan halkına seslenen Maduro, Trump ile yüz yüze gelme istediğini de yineledi.

VENEZUELA HÜKÜMETİNDEN TRUMP’A TEPKİ

Trump’ın Venezuela ordusuna “darbe yapın çağrısı” anlamına gelen sözleri Venezuela’dan tepki gördü.

Venezuela Hükümeti adına yayınlanan yazılı açıklamada, “Ülkede askeri ayaklanma çağrısı yapılıyor” denilerek, açıklamanın, ABD yönetiminin bazı Latin Amerika hükümetlerinin de katılımıyla Venezuela’da bir rejim değişikliğini organize ettiğini gösterdiği belirtildi.

Trump’ın sözlerinin münferit olmadığına ve art arda “askeri müdahele tehditleri” geldiğine dikkat çekilen açıklamada, Latin Amerika’daki ABD askeri varlığının da bu süreçte arttığının altı çizildi.

“Bu utanç verici açıklamalar karşısında Venezuela, barışa ve bölgesel istikrara olan bağlılığını ve Bolirvarcı Ulusal Silahlı Kuvvetlere hürmetini bir kez daha ifade ediyor” denilen açıklamada, Venezuela halkının bağımsızlığını ve egemenliğini savunmaya devam edileceği belirtildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

EMEP’ten YEP tepkisi: Tekellere fırsat, halka yoksulluk

SONRAKİ HABER

Myrleia antik kentine AVM’ye karşı ‘Arkeopark’ resti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...