26 Eylül 2018 06:18

Bakanlık Dicle Nehri'ndeki ölümleri görmezden geldi

Bakanlık son 4 ay içerisinde 9 kişinin boğularak yaşamını yitirdiği Dicle Nehri'nde, bu yıl içerisinde sadece 3 kişinin boğulduğunu iddia etti.

Fotoraf: MA

Paylaş

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir’in, Dicle Nehri’ndeki boğulma vakalarına ilişkin verdiği önergeyi yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tüm bilgilendirme ve uyarıların yapıldığını kaydederek, son 4 ayda 9 kişinin yaşamını yitirdiği suda bu yıl içerisinde 3 kişinin boğulduğunu ileri sürdü.  

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Cizre ilçesinde bulunan Dicle Nehri’nde birçoğu kum ocaklarının açtığı çukurlardan kaynaklı yaşanan boğulma vakalarına ilişkin bir süre önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle Meclis’e yazılı soru önergesi verdi. Önergede, boğulma vakalarının önlenmesine dair ne gibi çalışmaların yapıldığı, nehir kenarında güvenlik şeridinin oluşturulup oluşturulmadığı ve ölümlerin bir daha yaşanmaması için çocukların yüzebileceği güvenli alanlara ilişkin bir projenin olup olmadığı soruldu. 

BAKANLIK, PARKLARDAKİ BARİYERLERİ YETERLİ GÖRDÜ!

Bakanlığa bağlı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından, İmir’in verdiği yazılı soru önergesine cevap geldi. Bakanlık, boğulma vakalarının önüne geçmek adına, suya girişi engelleyecek şekilde toplam 14 kilometre uzunluğunda taş tahkimatının yapıldığını belirtti. Çocukların yüzme eğitimi almaları için portatif yüzme havuzlarının kiralandığını ve eğitimlerin devam ettiğini dile getiren Bakanlık, sadece parklarda set mahiyetli duvar ve ahşap bariyerlerin yapıldığını itiraf etti.

‘EKİP VE EKİPMAN ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR’

Bakanlık, kayyum atanan Cizre Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nde boğulma vakalarına müdahale edebilecek yetkinlikte 2 personelin bulunduğunu kaydetti. Polis ekiplerinin gece ve gündüz uyarı amaçlı devriye attığını dile getiren Bakanlık, neredeyse tüm vakalara müdahale eden belediye tarafından ihraç edilen gönüllü dalgıç ekibine işaret ederek, “İhtiyaç halinde dışarıdan destek de alınmaktadır. Hem ekip hem de ekipmanların çalışmaları devam etmektedir” dedi.

TÜM BİLGİLENDİRMELER YAPILMIŞ!

Bakanlık, ayrıca bilboard ve afişlerle tehlikeli yerlerde yüzülmemesi için uyarıların yapıldığını, mahalle sakinlerinin boğulma vakalarına karşı duyarlı olmaları için de gerekli tüm çalışmaların yapıldığını ileri sürdü. 14 yıl içerisinde toplam 42 boğulmanın olduğunu iddia eden Bakanlığın, bu yıla ilişkin verdiği istatistik bilgiler ise dikkat çekti. Bakanlık, bu yıl sadece son 4 ay içerisinde birçoğu çocuk olmak üzere 9 kişinin boğularak yaşamanı yitirdiği nehirde, sadece 3 kişinin boğulduğunu iddia etti.

Son olarak 12 yaşındaki Muhammet K.’nin boğularak hayatını kaybettiği nehirde, son 4 ay içerisinde, 21 yaşındaki Muhammed El Tamer, Hasan Çağlıyan, Yasin Zengin, Kadir Örüç, 12 yaşındaki Şahin Akbaş, Baran Haykır (13), Roşat Noyan (13) ve ismi öğrenilemeyen bir kişi boğulmuştu. (MA)

 

ÖNCEKİ HABER

Su borusunun içine düşen işçinin cesedi bulundu

SONRAKİ HABER

Venezuela için bir darbe çağrısı daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa