25 Eylül 2018 23:15

Diyarbakırlılar: Halkın iradesine müdahale etmeye hazırlanıyorlar

Erdoğan’ın HDP’nin yerel seçim adaylarına yönelik olası müdahale söylemini, Diyarbakırlı yurttaşlar kayyım atama sinyali olarak yorumluyor.

Diyarbakır Ulucami (Fotoğraf: Evrensel)

Paylaş

Fırat TOPAL
Orhan KURUL
Diyarbakır

Erdoğan’ın olası yerel seçimlerde HDP’nin adaylarına yönelik müdahale söylemine dair konuşan Diyarbakır’da yurttaşlar, yarın öbür gün HDP kazanırsa adayların ‘terör örgütü’ ile bağlantısı var denilerek kayyım atanacağını belirterek, halkın iradesine müdahale etmeye hazırlanıldığını dile getirdi.

Geçtiğimiz günlerde AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel seçimlere ilişkin yaptığı konuşmasındaki “Terör örgütüyle birlikte aday olmaya yeltenenler kusura bakmasınlar, bizden demokratik bir yaklaşım bekleyemezler” söylemini Diyarbakırlı yurttaşlara sorduk.

‘AÇIKÇA DESİN BU ÜLKEDE DEMOKRASİ YOK’

Sur’da esnaf olan İlyas adındaki yurttaş, söylemlerin halkın iradesini yok sayarak kayyım atama amaçladıklarına yönelik olduğunu ifade ederek, “Halkın iradesini kabul etmeyeceklerse niye seçim yapıyorlar? Bizden demokratik yaklaşım beklemesin diyor ve tehdit ediyor, burada çelişki var.  İşler istediği gibi gitmeyince baskı ve şiddet kullanmaya başvuruyor. Çıkıp açıkca desin bu ülkede demokrasi yok, herkes kurtulsun.  Kendisine devam denilince devam diyor, başkası olunca ‘terör örgütü’ diyor” dedi. Gazi Caddesi’nde konuştuğumuz Mevlüt adlı vatandaş ise konuşmanın açık bir tehdit olduğunu belirterek, “Yarın öbür gün HDP kazanırsa adayların ‘terör örgütü’yle bağlantısı var deyip kayyım atayacaklar. Halkın iradesine müdahaledir bu ama yine de burada sandıkla belediyeleri alamayacağını biliyor. Bu yüzden kayyım atamaya hazırlanıyor” dedi.

‘İRADEMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ ALGISI DAHA GÜÇLÜ’

Sur’da yaşayan Hasan (55) adındaki yurttaş ise Cumhurbaşkanının bu tür konuşmalarla  halkı korkutarak HDP’ye  oy vermesinin önüne geçmek olduğunu fakat yine işe yaramayacağına dikkat çekerek, “Sadece burada HDP’ye oy verenleri korkutup, tehdit ederek oy vermelerini engellemek. Bu durum bunu gösteriyor. Türkiye demokrasiyle bağlarını koparmış.  HDP ‘terör örgütü’ değil, siyasi partidir. Sandıkta yarışıyor. Bu tür konuşmalar da HDP’ye oy verenleri caydıramaz. Bu söylemle nasıl olsa kayyım yeniden gelecek algısı yaratmaya çalışıyorlar ama bu algının karşısında sandığa gidip ‘irademize sahip çıkacağız’ algısı daha güçlü” dedi.

‘KAYYIMLAR İRADEMİZİ YANSITMIYOR’

Yenişehir Mahallesi’nde esnaflık yapan  Mesut (28) ise yapılan konuşmanın doğru olmadığını, halkın iradesine 24 Haziran seçimlerinde olduğu gibi sahip çıkacağını söyleyerek, “Böyle konuşunca ona oy mu vereceğiz? Burada yaşayanları korkutmaya çalışıyor. Herkes seçimde gidip oyunu istediğine verecek, sahip de çıkacak. Kayyımlar irademizi temsil etmiyor, kimse onları kabul etmiyor. Kabul etselerdi başkan derlerdi ancak herkes kayyım diyor. Bu halkın başına gelmeyen kalmadı. Öyle halkı tehdit ederek bir şey elde edemez” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Konak Mülteci Derneği'nden yaratıcı ev atölyesi

SONRAKİ HABER

Fındık beldesi halkı su sorunlarının çözülmesini istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...