25 Eylül 2018 14:27

3. havalimanında 4 işçi daha gözaltına alındı

3. havalimanı inşaatında yine servis sorunu nedeniyle işçiler eylem yaptı, zaten şantiye alanına yığınak yapmış olan jandarma 4 işçiyi gözaltına aldı.

Fotoğraf: Havalimanı işçileri

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

3. Havalimanı’nda yine servis sorunu nedeniyle işçiler eylem yaptı. İnşaat-İş Sendikası’nın sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlara göre yağan yağmurun altında saatlerce servis bekleyen işçiler, ıslıklarla ve bağırarak tepki göstermeye başlayınca jandarma yine müdahale etti. Dört işçinin gözaltına alındığı bildirilirken gözaltına alınan işçilerin isimleri henüz öğrenilemedi.

JANDARMA VE POLİS YIĞINAĞI

Kötü çalışma koşullarına karşı yapılan eylem nedeniyle yüzlerce işçinin gözaltına alındığı, 24 işçinin tutuklandığı 3. havalimanında baskılar devam ediyor. Eylemden sonra sürekli şantiye içinde bulunan jandarma ve polis sayısı, yağan yağmurla birlikte artırıldı. Çünkü geçtiğimiz günlerde yapılan eylem yine yağmurlu bir günde servis sıkıntısının artmasıyla patlamıştı.

Nitekim yine saatlerce yağmur altında servis bekleyen işçiler, jandarma ve polis yığınağına rağmen bu duruma tepki gösterdi. İnşaat-İş Sendikası’nın sosyal medyadan yaptığı paylaşımlara göre işçiler, “Yine köle gibi yağmurun altında bekletildik. Her yerde jandarma ve polis olduğundan tepkimizi yalnızca ıslık çalarak dile getirebiliyoruz. Az önce dört arkadaşımızı gözaltına aldılar, bu gece de operasyon yapacaklarını düşünüyoruz” dedi.

Görüştüğümüz işçiler, geçtiğimiz günlerde 500’ü aşkın işçinin gözaltına alındığı eylemden sonra jandarma ve polisin sürekli şantiyenin içinde tutulduğunu, yağmur yağdığı için bugün sayıyı artırdıklarını anlattı. Bir işçi, “Normalde azaltmışlardı, bugüne özel artırdılar. Yemekhane bölümünü jandarma ve polisle doldurdular” derken, başka bir işçi de “Jandarma ve polis hiç gitmedi zaten. Yağmur var diye bugün biraz daha arttırmışlardı. Ama adamlar zaten buraya kamp kurmuş. TOMA’ları, akrepleri duruyor hep. Yemekhanemiz çok fazlaymış gibi bir tane yemekhaneyi boşaltmışlar orada kalıyorlar. Sanırım göz korkutmak için uzun süre burada kalacaklar” diye anlattı durumu.

BİR ‘İŞ KAZASI’ DAHA

İş cinayetleri ve iş kazalarıyla gündeme gelen İstanbul Arnavutköy’deki 3. havalimanı inşaatı şantiyesinde yaşanan iş kazası sonucu 6 metre yükseklikten düşen bir işçi yaralandı.

İş kazasına tepki gösteren bir işçi, Evrensel'e şunları söyledi: İnşaatlar iş kazaları bitmez. Çünkü inşaatlarda doğru düzgün bir örgütlülük yok. Hesabını soracak kimse yok. Ne denetim var, ne bir şey! Bir de burası havaalanı ya. Dokunulmazlığı var. Denetleyen olmuyor. Her şeyin üstünü kapatıp gidiyorlar. Kendiliğinden patlayan bu son eylemle birlikte bir takım şeyler açık verdi. Yağmur altında ıslanmadır, iş cinayetleridir, koğuşlardaki tahta kurularıdır. Sorunlar kısmen çözüldü ama aynı düzen devam ediyor.

GÖSTERMELİK ŞEYLER YAPTILAR

Yapılan eylemler sonucu bir takım şeylerin düzeldiğini ancak yeterli olmadığını söyleyen bir başka işçi, “Sadece göstermelik yapıldı. Bekleme yerlerindeki sıra aynı sıra. 20-25 metrelik bir kapatma sırası yapmışlar. Sıraya bakıyorsun 1 kilometre. Yani fark eden bir şey yok” diye konuştu. “Şey gibi düşün bir adam hasta olur da birkaç aspirin verip de sonra ilgilenmezler ya. Şimdi aspirin tedavisi uyguluyorlar bize” diyen bir başka işçi ise şunları söyledi: Göstermelik bir şeyler yaptılar ateş düşene kadar. Birkaç güne yine aynı düzene devam ederler zaten.

Kötü çalışma koşullarına karşı mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyen işçi, “Aynı şekilde insanları örgütlemeye, herkesin birlik olması için çalışacağız” dedi.

İ. Sabri Durmaz: Havalimanı işçilerine sahip çıkmak
sınıfın haklarına sahip çıkmaktır!

AMBULANSLAR SİREN ÇALMIYOR

İnşaat-İş Sendikası, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 6 metre yükseklikten düşen işçiyi almak için gelen ambulansın siren çalmadığını “Artık ambulanslar gelirken siren çalmıyorlar” ifadeleriyle aktardı.

Yaşanan iş cinayetleri ile iş kazalarını duyamadıklarını belirten bir başak işçi de şöyle konuştu: “Duyamıyoruz ki. İş alanı büyük olduğu için kime ne olduğunu nasıl olduğunu bilemiyorsun. Zaten seni hiç yaklaştırmıyorlar. Sadece ona yakın çalışanların yanında bir de  4-5 kişi daha biliyordur.”

ÖNCEKİ HABER

Çocuk yaşta hayatı altüst olan E, yeni bir yaşam istiyor

SONRAKİ HABER

KESK Eş Başkanı Gezen: Krizin faturası emekçilere yıkılmak isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...