25 Eylül 2018 12:48

İran ile ticaret için özel mekanizma kuruluyor

İran, AB, Rusya ve Çin ABD’nin yaptırım uyguladığı İran ile AB şirketlerinin ticaret yapabilmesi için özel mekanizma kuracaklarını açıkladı.

Görseller: Pixabay | Kolaj: Evrensel

Paylaş

Avrupa Birliği ile İran arasında ithalat ve ihracat ödemelerinin yapılabilmesi için yeni bir finansal mekanizma kuruluyor. Bununla, ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilerek yaptırım uyguladığı İran ile AB şirketlerinin ticaret yapmasının mümkün hale gelmesi hedefleniyor.

İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin’in dışişleri bakanları ve İran dışişleri bakanı, yeni finansal ödeme mekanizması ile ilgili olarak yayımladıkları ortak bildiride “Özel Amaçlı Araç” adı verilen yeni sistemin, “İran’la meşru iş yapan işletmelere yardımcı olmak ve güvence vermek” amacını taşıdığını açıkladı.

‘NÜKLEER ANLAŞMAYI KORUMAYI AMAÇLIYOR’

DW Türkçe’nin haberine göre, kapalı kapılar ardında yapılan bakanlık düzeyindeki toplantıdan sonra basına konuşan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temcilsici Federica Mogherini, yeni finansal ödeme servisinin İran ile nükleer anlaşmayı da korumayı amaçladığını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Birleşmiş Milletler’de bir açıklama yapan Mogherini, “Pratik açıdan bu, AB üye devletlerinin İran’la meşru finansal işlemleri kolaylaştırmak için bir tüzel kişilik kuracağı anlamına geliyor ve bu da Avrupalı şirketlerin Avrupa Birliği yasalarına uygun olarak İran’la ticaret yapmaya devam etmesini sağlayacak ve bu, dünyadaki diğer ortaklara da açılabilir” dedi.

Mogherini yeni finans mekanizmasının ‘operasyonel hale getirilmesi’ için teknik uzmanlardan oluşan bir toplantı düzenleneceğini açıkladı.

Yayımlanan ortak bildiride ise 2015 nükleer anlaşmasına imza atan altı devletin nükleer anlaşmanın ‘iyi niyetle ve yapıcı bir ortamda tam ve etkili bir şekilde uygulanmasına olan bağlılıklarını yeniden teyit ettikleri’ açıklandı. Nükleer anlaşma bildiride “Küresel nükleer silahsızlanmanın mimarisinin kilit unsuru ve çok taraflı diplomasinin önemli bir başarısı” olarak nitelendi. Bildiride, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun İran’ın yükümlülüklerine uygun davrandığını 12 kez onaylandığı hatırlatıldı. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Balkan sosyalist partilerinden ortak Makedonya açıklaması

SONRAKİ HABER

AYM, habere erişim engelini haksız buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...