25 Eylül 2018 12:36

Balkan sosyalist partilerinden ortak Makedonya açıklaması

Makedonya’nın NATO üyeliğinin önünü açacak referandum 30 Eylül’de. Balkan sosyalist partileri ise ‘Dayanışmaya evet, NATO’ya hayır’ açıklaması yaptı.

Fotoğraf: levica.mk

Paylaş

Makedonya'da 30 Eylül’de, Yunanistan ile yıllardır süren isim sorununu çözen anlaşmaya ilişkin referandum gerçekleştirilecek.

Makedonya’nın adının “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirilmesini öngören anlaşmanın kabulüne ilişkin bu referandumda halka “Makedonya ve Yunanistan arasındaki anlaşmayı kabul ederek Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliğine var mısınız?” sorusu yöneltilecek.

İsim sorununu Makedonya’nın NATO ve AB üyesi olabilmesi için kullanmak isteyen hükümet, referandumun “ülkenin ikinci bağımsızlığı” olduğu söylemiyle kampanya yürütüyor.

İktidardaki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) öncülüğündeki “Avrupa Makedonya’sı için hep birlikte” isimli ittifak, Makedonya’nın NATO ve AB üyeliği ile referandumdan olumlu sonuç elde etmek adına “Evet” oyu kullanma çağrısı yapıyor.

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, referandum kampanyasındaki konuşmalarında, bu referandumu “Makedonya’nın ikinci bağımsızlığı” olarak nitelendirirken, yapılan araştırmaların, vatandaşların çoğunluğunun NATO ve AB üyeliğini desteklediğini gösterdiğine işaret ediyor.

NATO’YA HAYIR!

Öte yandan Makedon Levica Partisinin (Sol) çağrısıyla Makedonya’nın Dojran kentinde bir araya gelen Balkan sol, sosyalist partiler, “NATO’ya hayır” dediler. Yapılan ortak açıklamada, “Bizler Makedonya halkına; ve siyasi bir güç olarak NATO yayılmacılığına ve hükümetin bağımlılığına karşı çıkarak halkın çıkarlarını temsil eden Levica partisine yönelik destek ve dayanışma irademizi ortaya koyuyoruz” denildi. Levica, referandumu boykot çağrısı yapıyor.

Bulgaristan, Yunanistan, Türkiye ve Sırbistan’dan parti ve örgütler adına yapılan ortak açıklamada, “Makedonya ve Yunanistan hükümetleri 25 yılı aşkındır iki üke arasındaki ilişkileri etkileyen anlaşmazlığın çözümü olarak sundukları bir ‘isim koyma’ anlaşması imzaladılar. Bu anlaşmanın tarafların ulusal sorunu çözme ve etnik dostluğu güçlendirme yolunda samimi iradesinin sonucu olmadığı ve Batı emperyalizminin kurumları NATO ve AB tarafından kurgulanmış bir adım olduğu şüphe götürmez bir gerçektir. Bunun temel kanıtı da Makedonya hükümetinin ülkenin adının kararlaştırılması amacıyla aldığı ancak çözümü ülkenin Avrupa Birliği’ne ve NATO’ya girişine bağımlı kılann bir referendum düzenleme kararıdır” ifadeleri kullanıldı.

RUSYA KARŞITI STRATEJİNİN BİR PARÇASI

Makedonya’nın “dünya barışı için en büyük tehdit olan” NATO’ya girişinin, İttifakın Balkanlar boyunca genişlemesi yolunda yeni bir adım olduğuna ve Bosna Hersek ve Sırbibtan gibi ülkeler için de üyelik baskısı oluşturacağına dikkat çekilen açıklamada, bölgede de yeni istikrarsızlıklara neden olacağı vurgulandı.

“NATO yayılmacılığı bu kurumun bölgedeki temel rakibi Rusya’yı çevrelemeyi içeren geniş jeopolitik stratejisi olarak uygulanmakta ve enerji hatlarını kontrol altına almayı amaçlamaktadır. Balkan ülkelerini mülteciler için bir duvar olarak kullanmak da bu politikaya dahildir” denilen açıklamada, “Gündemini uygulamak için yerel milliyetçiliği teşvik eden ve etnik ayrımları kızıştıran NATO askeri olarak var olduğu bütün bölge ülkelerinde emekçilere yönelik baskıların ve toplumsal kargaşanın temel etmeni olduğunu da kanıtlamıştır” ifadeleri kullanıldı.

HALKLARIN KENDİ KADERİNİ TAYİN HAKKI VURGUSU

Yunanistan’la “isim anlaşması”nın da ulusal sorunun çözümü için bir yöntem olamayacağına dikkat çekilen açıklamada, “Tersine Makedonya halkının kendi ülkelerinin adını belirleme hakkını kısıtlayarak ve Yunanistan sınırları içindeki Makedon azınlığı yok sayarak halkların kaderini tayin hakkının reddini esas almaktadır. Bu şekilde Yunan milliyetçiliğini beslemekte ve bölgedeki etnik çelişkileri derinleştirecek bir tehdit oluşturmaktadır. İşte bu nedenle Makedonya egemen sınıfının kendi halkını bunları kabul etmesi için zorlamasına sonuna kadar karşı çıkmak gerekmektedir” denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Aşağıda imzası olan kurumlar olarak bizler Makedanya halkına ve siyasi bir güç olarak NATO yayılmacılığına ve hükümetin bağımlılığına karşı çıkarak halkın çıkarlarını temsil eden Levica partisine yönelik destek ve dayanışma irademizi ortaya koyuyoruz. Bu mücalenin ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Makedonya’da anti emperyalist güçlerin elde edeceği zafer, Batı emperyalist stratejisi için belirgin bir gerileme olacak, Balklanlar’da sınırları yeniden çizmeyi amaçlayan yıkıcı emperyalist savaş planlarını engelleyecek ve dünya çapında emekçilere ilham ve güven veren şok dalgaları yaratacaktır.”

Ortak açıklamayı Yunanistan’dan Sosyalist İşçi Partisi (SEK), İşçilerin Devrimci Partisi (EEK), Yunanistan Komünist Enternasyonalist Örgütü (OKDE), Enternasyonalist İşçi Solu (DEA), Yeni Sol Hareket (NAR); Türkiye’den Emek Partisi (EMEP) ve Devrimci İşçi Partisi (DİP); Sırbistan’dan Marks21 Örgütü imzaladılar.

REFERANDUM SONRASI SIRA MECLİSTE OLACAK

Makedonya Devlet Seçim Komisyonunun verilerine göre, 30 Eylül’de gerçekleştirilecek referandumda 1 milyon 806 bin 336 seçmenin oy kullanma hakkı bulunuyor. Referandumun geçerli sayılabilmesi için bu sayının yarısından fazlasının yani en az 903 bin 169’unun oy kullanması gerekiyor.

Referandumun sonuçlarının bağlayıcı bir tarafı olmasa da hükümet, “vatandaşların referandumda göstereceği iradenin” bağlayıcı olarak kabul edileceğini belirtiyor.

Referandumun ardından, iki ülke arasındaki anlaşmada yer alan anayasal değişikliklerin onaylanması için Makedonya meclisindeki milletvekillerin en az üçte ikisinin (120 milletvekilinden 81’inin) bunu desteklemesi gerekiyor.

Makedonya’da bu süreçlerin tamamlanmasının ardından ise anlaşmanın Yunanistan meclisinde de onaylanması gerekiyor.

YUNANİSTAN’LA YAŞANAN İSİM SORUNU NEDİR?

Yunanistan, uzun yıllardır kendi sınırları içinde “Makedonya” isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyor.

Makedonya, bağımsızlığını ilan ettiği 1991’den bu yana güney komşusu Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle AB ve NATO’ya üye olamıyor.

Makedonya’nın uluslararası tanınırlığı, ülkenin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda oy birliğiyle BM üyeliğine kabul edildiği 1993 yılının Nisan ayında kesinlik kazanmış ancak güney komşusu Yunanistan’ın itirazıyla geçici referans olarak “Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya (FYROM)” adıyla üyeliğe kabul edilmişti.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Makedonya Başbakanı Zaev 12 Haziran’da ülkelerinde düzenledikleri basın toplantılarında görüşmeler neticesinde “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” adı üzerinde anlaştıklarını açıklamış, iki ülke hükümet temsilcilerin katılımıyla 17 Haziran’da imzalar atılmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Şeker Fabrikası özelleştirildi: Hem üretici mağdur hem de kamyoncu

SONRAKİ HABER

İran ile ticaret için özel mekanizma kuruluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...