25 Eylül 2018 12:31

Şeker Fabrikası özelleştirildi: Hem üretici mağdur hem de kamyoncu

Pancar hasat dönemi başlamasına rağmen pancarlar tarlada bekliyor. Üretici ve kamyoncular nakliye bedeli yüzünden mağdur.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Pancar hasat dönemi başlamasına rağmen nakliye işi yapan kamyoncular, Çorum Şeker Fabrikası’nın verdiği nakliye fiyatının geçen seneyle aynı olmasından dolayı dertli. Yerköy Şoförler Kooperatifi Başkanı Fikret Çetiner, mazotun yüzde 40 daha pahalı hale geldiği bir dönemde nakliye fiyatının geçen yılla aynı olmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

PANCAR TARLADA BEKLİYOR

Kamyoncuların yaşadığı nakliye bedeli sorunu nedeniyle kendilerinin de ürünlerini fabrikaya gönderemediklerini ve yaklaşık 200 ton pancarın tarlada beklediğini söyleyen üreticiler: “Pancar kotasının yüzde 15+5 oranında verilmesi gereken küspe istihkakıyla ilgili sorun yaşıyoruz. Bugüne kadar Eylül ayının ilk on gününde ödenen istihkaklar ay bitecek olmasına rağmen ya hiç ödenmedi ya da çok az miktarda ödendi” dedi.

Kooperatif lokalinde kamyoncular ile buluşan CHP Yozgat Milletvekili Ali Keven durumu meclise taşıyacağını belirterek şu bilgileri verdi: “Çorum Şeker Fabrikası’nı alan şirket, pancarı ton başına ortalama 45 lira gibi bir fiyatla taşıtmak istiyor. Bu fiyat geçen sene ile aynı. Artan mazot fiyatına bakıyoruz 6 lira 40 kuruş olmuş. Arada yüzde 40 zam var. Şoför esnafına bu fiyatı dayatmak zulümdür. Bu fiyatın artırılması için özelleştirmeyi yapan kurum müdahil olmalıdır” dedi. Milletvekili Keven, sorunları 1 Ekim’de Meclis açılınca TBMM çatısı altına taşıyacağını ifade etti. (Yozgat/EVRENSEL)

‘MAZOT ÜZERİNDEKİ ÖTV KALDIRILMALI’

Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Sedat Başkavak, döviz kurundaki her artışın üretime zam olarak yansıdığı tarım sektöründe ithalata dayalı politikalardan vazgeçilip, üretime destek verilmesi gerektiğini söyledi. Tarım üreticisini destekleme politikasında yetersiz kalan hükümetin, kendini ‘köylünün mazotunun yarısını veriyorum’ söylemiyle savunduğunu belirten Başkavak, “Ama bugün itibariyle köylünün kullandığı mazot litresine bakarsak, AKP’nin destek olarak verdiği 3 ila 4 litreyi geçmez. Bu açıdan bir şey yapılacaksa, öncelikle köylünün kullandığı mazot üzerindeki ÖTV kaldırılması gerekiyor. İlaç ve gübre yardımı yapılırsa üretime destek verilmiş olunur. Böylelikle tarımı güçlendirmiş olursunuz.” (Mersin/MA)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Minik Elif’in duymasına kur engeli

SONRAKİ HABER

Balkan sosyalist partilerinden ortak Makedonya açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa