25 Eylül 2018 12:16

Minik Elif’in duymasına kur engeli

Trabzon’da işitme kaybı nedeniyle biyonik kulak ameliyatı olmayı bekleyen Minik Elif'in ameliyatı dövizdeki artış yüzünden iptal edildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Trabzon’da işitme kaybı yaşayan, biyonik kulak (koklear implant) takılması için ameliyat olmayı bekleyen 1,5 yaşındaki Elif Satılmış, SGK ile hastanelerle cihazı temin eden firmalar arasındaki anlaşmazlık ve döviz kurundaki artış nedeniyle mağdur oldu. Ameliyatı iptal edilen kızı için üzülen Nurcan Satılmış, çaresiz kaldıklarını belirterek, “Tedavisi varken kızımın sağır ve dilsiz kalmasını istemiyorum” diyerek yardım istedi. 

SGK tarafından hastanelere cihaz alımı için verilen ücretlere yapılan 7 bin 500 liralık zam dilimi, cihazı temin eden firmalar ile paylaşılamayınca biyonik kulak ameliyatları durdu. Firmalar ile hastanelerin uzlaşması beklenirken, artan döviz kuru, sorunun büyümesine neden oldu. Bu durum, biyonik kulak ameliyatı olmayı bekleyen çocukların da mağdur olmasına yol açtı.

‘DÖVİZDEKİ DALGALANMALAR YÜZÜNDEN AMELİYAT YAPILAMIYOR’

Trabzon’un Karşıyaka Mahallesi’nde oturan Nurcan ve Ahmet Satılmış çiftinin doğuştan işitme kaybı yaşayan ve bionik kulak takılmasını bekleyen 1,5 yaşındaki kızları Elif Satılmış da mağdur oldu. Satılmış ailesi, 3 çocuklarından biri olan kızlarının sağlığına kavuşması için aylardır beklerken, firmalar ile hastanelerin uzlaşamamaları nedeniyle ameliyatın iptal edildiğini öğrenince yıkıldı. Aile, anlaşmazlığın giderilmesiyle kızlarının sağlığına kavuşmasını bekliyor.

‘KIZIM SAĞIR VE DİLSİZ KALMASIN’

Kızlarının tedavisi için aylardır uğraş verdiklerini anlatan anne Nurcan Satılmış, ameliyatın iptal edildiğini öğrenmeleri üzerine hayal kırıklığı yaşadıklarını belirtti. “Kızımın yaşıtları gibi sağlıklı olabilmesi için 2 yaşına girmeden ameliyatının yapılması gerekiyor” diyerek gözyaşı döken anne Nurcan Satılmış, “Elif 16 aylık. Doğuştan işitme engelli. Tedavisi var mı diye hastane hastane dolaştık. En son Ankara’da kızımın bir yaşından sonra biyonik kulak ameliyatı olup işitebileceğini öğrendik. Tedavi süreci başladı. Ameliyat tarihini alabilmek için çok uğraştık. Ekim’in 16’sı için ameliyat tarihi alıp ve gün saymaya başladık. Sonra bir telefon geldi, ‘Dövizdeki dalgalanmalar yüzünden ameliyat yapılamıyor’ diye. Sarsıldık. Dünyamız başımıza yıkıldı” dedi. 

Ülkemizde bu ameliyatı başka hastanelerin de yaptığını öğrendiklerini belirten anne Satılmış “Rize’de Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi’ne başvurduk. Kızım Elif için tekrar aynı tetkikler yapıldı ve Kurban Bayramı sonrası ameliyat olmasına karar verildi. Çok mutlu olduk. Ümitlerimiz yeniden yeşermeye ve heyecanlanmaya başladık. Sonra bir telefon daha geldi. Döviz kurundan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Hastanesi’nin de etkilendiği söylendi. Yaşamış olduğumuz hayal kırıklığını anlatamam. Tedavisi varken kızımın dilsiz ve sağır olmasını istemiyorum” dedi.

‘ÇARESİ VAR’ DEDİLER, ÇARESİZ BIRAKTILAR’

Biyonik kulak ameliyatına hazırlık olarak aylardır işitme cihazı kullandıklarını ifade eden Ahmet Satılmış ise çaresiz kaldıklarını söyledi. Ahmet Satılmış, “Mağdur durumda, çaresiz bekliyoruz. Bize ‘çaresi var’ dediler, ama bizi çaresiz bıraktılar” diye konuştu. Ameliyat gününü beklerken dövizdeki dalgalanmanın karşılarına çıktığını anlatan baba Satılmış “Firmalar yüksek fiyat istiyor, ama hastaneler bunu kabul etmiyor. Çocuğumun günahı ne? Kur farkı düzelir ama çocuklarımızın sağlığı gittikten sonra neye yarar. Benim en büyük kızım ikinci sınıfa gidiyor, ‘Baba elif bizim gibi duymayacak mı? Kardeşim sağır ve dilsiz mi kalacak’ diye soruyor. Bir baba için çok zor sorular” diyerek yetkililerden yardım istedi. (Trabzon/DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

CHP'li vekil bebek bezlerindeki zammı sordu

SONRAKİ HABER

Şeker Fabrikası özelleştirildi: Hem üretici mağdur hem de kamyoncu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...