25 Eylül 2018 10:51

Beyaz Fil binası yıkılıp AVM yapılmak isteniyor

Manisa’nın tarihi Beyazfil binası için keşif yapıldı. Beyaz Fil Yıkılmasın Platformu satışa tepki gösterdi: Bir değerimiz ranta kurban edilmesin.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
Manisa

Kültür Varlığı olarak tescili olan Manisa’nın tarihi Beyaz Fil binası yıkılıp AVM yapılmak isteniyor. Dün bina için yapılan keşfe, Beyaz Fil Yıkılmasın Platformu da katıldı. Platform adına açıklamayı yapan Avukat Halim İnç, “Beyaz Fil, Cumhuriyet döneminde yapılan binalardan biridir. Bu binanın hem mimari açıdan hem de kent estetiği açısından bir değeri var. Bu sembol bina sit alanı içerisinde yer aldığı gibi, 2012 yılından sonra kültürel varlıklarda tescili var. Bilirkişilerin buna dikkat etmesi gerekiyor.” dedi.

'BÜYÜK BİR ŞAİBE VE SORU İŞARETİ VAR'

Beyaz Fil Yıkılmasın Platformu içinde yer alan CHP Manisa eski milletvekili Tur Yıldız Biçer ise “Manisa'nın simge binalarından birisi olan ve bugünkü teknolojiyle bile yapılması güç; özenli bir işçilik ve mimarinin ürünü olan Beyaz Fil binası için yapılan keşfe katıldık. Beyaz Fil binasının; yandaş bir firmaya ihale edildikten sonra üzerindeki sit tescilinin kaldırılması büyük bir şaibe ve soru işaretlerine yol açmıştır. Umuyorum keşfi yapan bilirkişi heyeti; bu tescilin kaldırılmaması yönünde karar bildirir ve tarihi bir değerimiz daha ranta ve talana kurban edilmemiş olur.” ifadelerini kullandı.

Beyaz Fil binası, 2012 yılında ‘Kentsel sit alanı içinde kaldığından 1. grup taşınmaz kültür varlığı’ olarak tescillense de SGK tarafından 2014 yılında, Emek İnşaat ve İşletme A.Ş. aracılığıyla ihale suretiyle satışa çıkarılmış ve şartnameyi alan iki kişiden biri, yapı tescilli olduğundan ihaleye girmemiş ve satışı tek alıcı olarak katılan Teksan, taşınmazı 30 milyon 450 bin TL gibi bir bedelle satın almıştı.

 

ÖNCEKİ HABER

Çin, bir hiciv programındaki ifadeler nedeniyle İsveç’i protesto etti

SONRAKİ HABER

Aydınlardan çağrı: Almanya, Türkiye ile kirli pazarlığa son versin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...