25 Eylül 2018 10:50

Çin, bir hiciv programındaki ifadeler nedeniyle İsveç’i protesto etti

Çin, İsveç Devlet Televizyonu’nda yayınlanan bir hiciv programında 'Çin halkını aşağılayıcı ifadeler' kullanıldığı iddiasıyla İsveç'i protesto etti.

Fotoğraflar: Pixabay | Kolaj: Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç Devlet Televizyonu’nun (Svt) yayınladığı bir hiciv programında “Çin ve Çin halkını aşağılayıcı ifadeler” kullanıldığını öne süren Çin Dışişleri Bakanlığı, resmi olarak İsveç’i protesto etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shunang’ın imzasının bulunduğu açıklamada, programda Çin ve Çin halkına karşı düşmanca saldırılar yapıldığı ifade edildikten sonra “Program yapımcısının yorumları önyargılar ve provokasyonlarla dolu. Bu basın etiğinin ciddi olarak ihlalidir” denildi.

Shunang, ayrıca Çin’in önlem alma hakkının saklı tutulduğunu belirtti ancak 'önlemler' hakkında açıklama yapmadı.

Çin Dışişleri Bakanlığının yanı sıra Çin’in İsveç Büyükelçiliği de, programı kınadı ve İsveç Devlet Televizyonu’ndan programın “Zararlı etkilerinin ortadan kaldırılması için” önlem almasını istedi.

‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ’ YANITI

İsveç Dışişleri Bakanlığı İletişim bölümünden Buster Mirow Emitslöf, Çin Büyükelçiliğinin bir protesto mektubu gönderdiğini doğruladı. Büyükelçiliğe “İsveç’te ifade özgürlüğü olduğu” yanıtınını verdiklerini söyledi.

Bu ayın başlarında Stockholm’de 3 Çinli turistin bir pansiyondan polis zoru ile çıkarılması iki ülke arasında gerginlik yaratmıştı. Çin Büyükelçiliği, İsveç polisini Çinlilere şiddet uygulamak ve insan haklarını ihlal etmekle suçlamıştı.

Çin’in sosyal medyasında 130 milyon kez izlenen videoda Çinlilerden biri pansiyondan çıkarıldıktan sonra kendini yere atıyor ve “Bizi öldürüyorlar, kurtarın” diye bağırıyordu.

Komedyen Jesper Rönndahl, İsveç Devlet Televizyonu’nda yayılanan hiciv programında 3 Çinlinin başından geçenleri alaycı bir üslüpla ele alıp İsveç’i ziyaret edecek Çinlilere öneri ve uyarılarda bulunmuştu.

Uyarılar arasında İsveç’te tarihi binaların önlerinde ve masaların üstünde tuvalet ihtiyacının giderilemeyeceği ve köpeklerin yenilemeyeceği gibi aşağılayıcı uyarılar da bulunuyordu.

ÖNCEKİ HABER

ESP Genel Başkanı Çiçek Otlu'nun serbest bırakılması için çağrı

SONRAKİ HABER

Beyaz Fil binası yıkılıp AVM yapılmak isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...