25 Eylül 2018 10:16

Okullar açıldı, Adana’da trafik sorunu arttı

İMO Adana Şubesi Başkanı Zekeriya Turanbayburt, Adana kent içi ulaşım sorunlarını basın toplantısıyla anlattı.

Fotoğraf: Fabio Penna/Flickr

Paylaş

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Zekeriya Turanbayburt, ülkemizde ve dünyanın pek çok kentinde ulaştırmanın toplum hayatını etkileyen en önemli unsurlardan biri olduğunu vurguladı. Hızlı ve çarpık kentleşme süreci ile bugünlere gelen Adana’nın, ulaşım ve trafik konusunda oldukça sorunlu bir kent olduğunu vurgulayan Turanbayburt, okulların açılmasıyla birlikte her zaman olduğu gibi sorunların daha da katlandığının görüldüğünü, yaklaşan yağmurlu günlerin trafiği daha çekilmez kılacağını da önceki yıllardaki tecrübelerden bildiklerini dile getirdi.

SORUNLAR

Toplu taşımanın düzensizliği, dar sokaklar, araba parkına ya da ticarethaneye dönüşmüş kaldırımlar, araçların gelişi güzel park etmesi, yoğunlukları artıran parsel bazındaki kentsel dönüşümler ve bu düzensizliğe çözüm getirme çabalarının olmaması nedeniyle kent yaşamının sorunlar yumağı haline geldiğini ifade eden Turanbayburt, “Tüm bu sorunların artarak devam etmesi, ulaşımın iyileştirilmesi için basit teknik çözümlerden daha fazlasına ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Adana’nın, yapısına ve yararına uygun ulaştırma politikasının oluşturulması için her şeyden önce; tüm sorunların çözümünde olduğu gibi popülist olmayan, göz boyama amacı gütmeyen, ihtiyaca parmak basan çalışmalar yürütülmesi gereklidir. Bunu özellikle vurguluyoruz, çünkü ne yazıktır ki Adana’da kent içi trafiğin çözümüne ilişkin yeterli çalışmaları göremiyoruz. Yapılan birkaç iyi düzenleme, gerekeni karşılamanın hayli uzağındadır"dedi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Adana için ‘Ulaşım Ana Planı’nın hazırlanması gerektiğini ifade eden Turanbayburt, "Ulaşım ana planı çalışması; çevre düzeni planı, nazım imar planı, sakınım planı ve uygulama imar planları ile uyum, koordinasyon ve eşgüdüm içerisinde yürütülmelidir. Bu plan,  mevcut ve gelecekteki ulaşım talebinin gerçekçi büyüklük ve nitelikleri belirlenerek hazırlanmalıdır"dedi.

Planlama sürecinde; basit ve tekniğine uygun, trafik mühendisliği çerçevesindeki çözümlerle Adana’nın sorunlu trafik akımında iyileştirmeler yapılması gerektiğini dile getiren Turanbayburt, " Motorlu taşıt trafiğini kent merkezlerine davet eden uygulamalardan kaçınmalıdır. Toplu taşıma öne çıkmalıdır. Toplu taşıma türlerinin bütünleştirildiği tek bilet uygulamasına yönelik çözümler uygulanmalıdır." Taşıt trafiğine kapalı alanlar oluşturulmalıdır. Çakmak Caddesi, Ali Münif Yeğenağa, Büyük Saat civarı ve Tepebağ Höyüğü çevresi vb alanlar araçtan arındırılıp, yaya bölgesi haline getirilmelidir" dedi.

Hafif raylı sistem, ilave güzergahlarla yeniden projelendirilmesini isteyen Turanbayburt, "TCDD hattı kent trafiği için bir avantaja dönüştürülmelidir. Demiryolu sistemi çift hatlı, elektrikli, aktarma noktalı, HRTS sistemle bağlantılı olarak yeniden planlanmalıdır" diye konuştu.(Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de Kültürpark'a ait bina vakıf üniversitesine tahsis edildi

SONRAKİ HABER

Cezaevi inşaatı işçileri ücretlerini alamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...