25 Eylül 2018 10:04

İzmir'de Kültürpark'a ait bina vakıf üniversitesine tahsis edildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark Müdürlüğüne ait binayı İzmir Tınaztepe Vakıf Üniversitesi'ne tahsis etti. Mimarlar Odası karara itiraz edecek.

Fotoğraf: Metehan Ud/Evrensel

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir'in en önemli kültürel ve doğal mirasları arasında olan 2. derece SİT statüsündeki Kültürpark için yeni bir tartışmalı karara daha imza atıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Kültürpark Müdürlüğüne ait binayı 3 yıllığına yeni kurulan İzmir Tınaztepe Vakıf Üniversitesi'ne tahsis etti. Tahsis işlemine karşı Mimarlar Odası itirazda bulunacak.

Daha öncesinde İZFAŞ Genel Müdürlüğü son olarak Kültürpark Şube Müdürlüğü tarafından kullanılan parkın Şair Eşref Bulvarına bakan kısmında kalan bina, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni kurulan vakıf üniversitesine tahsis edilmişti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Emlak Yönetimi Daire Başkanlığı tarafından Büyükşehir Belediyesi Meclisinin Eylül ayındaki gündemine gönderilen dilekçede söz konusu binanın İzmir Tınaztepe Üniversitesi'ne tahsis edilmesi istendi.

12 Eylül'deki oturumda gündeme alınan dilekçede talebe gerekçe olarak üniversitenin hizmet binalarının inşasının devam etmesi gösterildi. Dilekçede 3 yıllığına Kültürpark Şube Müdürlüğüne ait hizmet binasının İzmir Tınaztepe Üniversitesinin Rektörlük ve akademik birimlerine devrinin değerlendirilmesi talep edildi.

Talebi görüşen İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi talebi oy birliği ile kabul etti. Gerekçe olarak 5393 sayılı Belediye Kanununun 18/e ve 75/d maddeleri gösterildi. Kanunun 75. maddesi tahsis işlemlerinin, belediyenin görev ve sorumluluğu kapsamında devredilebilmesine izin veriyor.

Kurucu üyeleri arasında Tınaztepe Üniversitesi yönetimi kurulu üyelerinin bulunduğu Ses Sağlık Eğitim Spor Vakfı'na ait olan İzmir Tınaztepe Üniversitesi 5 Eylül tarihinde TBMM'de kabul edilen kanunla kuruldu. Dokuz Eylül Üniversitesi ile işbirliği içinde hareket edecek olan üniversitenin sağlık turizmini geliştirme gibi bir misyonu var. DEÜ'nün görevden alınan rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün hastanenin doktor kadrosu arasında.

'KİRALANABİLECEK BİR GAYRİMENKUL DEĞİL'

Tahsis işlemleri ile ilgili gazetemize açıklamada bulunan TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan "Kabul edilebilecek bir yanı yok. Değil bir vakıf üniversitesine verilmesi, herhangi bir kuruma verilmesi bile çok yanlış. Biz Kültürpark'ta tescilli, nitelikli binalar haricinde bina kalmasın derken o binanın kiralanabilecek bir gayrimenkul olarak değerlendirilmesi yanlış. TMMOB İKK, Mimarlar Odası ve Kültürpark Platformu olarak tepkili ve şaşkınız. Tahsis edilme işlemlerinin iptali için gerekli çalışmaları yapacağız. Kültürpark için koruma amaçlı bir işlemi yapılması söz konusu. Bu süreçte alanın bu şekilde bir vakfa kiralanması son derece çelişkili. Büyükşehirin bu kararı tekrar değerlendirmesi gerekiyor" dedi.

İNŞAAT ŞİRKETLERİNİN TEHDİDİ ALTINDA

Kültürpark, daha öncesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kongre merkezi yapımı ve yanı başındaki Basmane Çukuru'na dikilmek istenen gökdelen tartışmaları ile gündeme gelmişti. Odalar ve çok sayıda kitle örgütü yaptıkları açıklama Kültürpark'ın inşaat şirketlerinin tehdidi altında olduğunu dile getirmişti.

 

ÖNCEKİ HABER

Urfa'da 2 bin kişilik işe 32 bin 597 kişi başvurdu

SONRAKİ HABER

Okullar açıldı, Adana’da trafik sorunu arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...