25 Eylül 2018 08:09

Enis Berberoğlu'nun tahliyesine ilişkin gerekçeli karar açıklandı

Yargıtay'ın CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkındaki kararı Mecliste okunursa Berberoğlu’nun milletvekilliği düşecek ve yeniden cezaevine girecek.

Fotoğraf: Serhat Çağdaş/AA

Paylaş

Yargıtay, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tahliyesine ilişkin gerekçeli kararını açıkladı. Yargıtay, kararın bir örneğini Meclise gönderilecek. Karar Mecliste okunursa Berberoğlu’nun milletvekilliği düşecek ve yeniden cezaevine girecek.

Yargıtay 16. Ceza Dairesinin, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’ya, durdurulan MİT TIR’ları görüntülerini eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a ilettiği iddiasıyla yargılandığı davada, “gizli kalması gereken bilgileri açıklamak” suçundan verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasının onamasına, milletvekilliği sona erinceye kadar cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine ilişkin kararının gerekçesi tamamlandı.

AA’nın geçtiği haberde Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin oy çokluğuyla aldığı 57 sayfalık kararının gerekçesinde, hukuk devletinde “devlet sırrı ve casusluk” kavramları değerlendirildi. Anayasal düzeni ve dış ilişkilerinde tehlike yaratabilecek ve bu nedenlerle niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgi ve belgeler olduğu belirtilen gerekçede, yetkisiz kişilerce bilinmesi uluslararası ilişkiler bakımından devletin güvenliğine ve dış ilişkilerine zarar tehlikesi doğuran bilgilerin devlet sırrı kapsamında olduğunun söylenebileceği kaydedildi. TBMM üyesi hakkında, seçimden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesinin, üyelik sıfatının sona ermesinden sonra mümkün olduğu belirtilen gerekçede, Anayasa’nın 83/3 maddesi gereğince Berberoğlu hakkında verilen ceza hükmünün yerine getirilmesinin üyelik sıfatının sona ermesine bırakılmasına karar verildiği kaydedildi. Öte yandan, Berberoğlu hakkında kesinleşen hükmün bir örneğinin Anayasa’nın 84/2 maddesi gereğince gereğinin takdiri için TBMM Başkanlığına gönderileceği bildirildi. Karar Meclis Genel Kurulu’nda okunduğu takdirde Berberoğlu’nun milletvekilliği düşecek.

NE OLMUŞTU?

Enis Berberoğlu, durdurulan MİT TIR’larına ait görüntüleri eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a verdiği iddiasıyla yargılandığı davada 5 yıl 10 ay hapis cezası almış, kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 16. Ceza Dairesine gelmişti. Temyiz incelemesini esastan tamamlayan Daire, Berberoğlu’ya, “Devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak” suçundan verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasını oy çokluğuyla onadı. Ancak Daire, Anayasa’nın 83/3. maddesi uyarınca milletvekilliği sona erinceye kadar Berberoğlu’nun cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar verdi. Berberoğlu, 20 Eylül’de tutuklu bulunduğu Maltepe Cezaevinde tahliye edilmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Arjantin’de başkan diz çöküyor, emekçiler ayakta!

SONRAKİ HABER

İşsizlik ve yoksulluk ‘ölüm tünelleri’ne mahkum ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...