25 Eylül 2018 07:06

Yargıtay'dan figüran oyuncuları işçidir kararı

Yargıtay, bir figüranın dizi setinde çekimler sırasında attan düşerek yaralanmasını iş kazası kabul etti.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, figüranların hizmet akdi kapsamında çalışan işçi olduğuna karar vererek, bir televizyon dizisinde padişah muhafızı rolünde oynayan figüranın çekimler sırasında attan düşerek yaralanmasını iş kazası kabul etti.

Ajansa bağlı çalışan bir oyuncu, televizyonda yayınlanan dizide padişah muhafızı rolünde figüran olarak rol aldı. Bir at binme sahnesinde attan düşerek yaralanan figürana sağlık kurulu kararıyla yüzde 11,30 oranında iş göremezlik raporu verildi. Figüran oyuncu, yaralanması nedeniyle maddi tazminat talebiyle İstanbul 3. İş Mahkemesinde dava açtı. Mahkeme, sözleşmenin istisna sözleşmesi (eser sözleşmesi) olduğu gerekçesiyle davayı iş davası saymadı ve görevsizlik kararı verdi.

YEREL MAHKEME DAVAYI İŞ DAVASI SAYMADI

AA'nın aktardığına göre Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, figüranın açtığı maddi tazminat davasında, İstanbul 3. İş Mahkemesinin "figüran ile yapımcı firma arasındaki sözleşmenin iş değil eser sözleşmesi olduğu, bu nedenle davanın iş mahkemesinde görülemeyeceği" gerekçesiyle verdiği görevsizlik kararını bozdu ve davanın iş mahkemesinde görülmesini karara bağladı.

Bozma kararı üzerine, dosyayı yeniden görüşen yerel mahkeme, ilk kararında direndi.

YARGITAY YEREL MAHKEMENİN KARARINI BOZDU

Direnme nedeniyle dosya, Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun gündemine geldi. Kurul, Yargıtay 21. Hukuk Dairesini haklı bularak kazanın iş kazası olduğuna, davaya iş mahkemesinin bakması gerektiğine, yerel mahkemenin kararının bozulmasına hükmetti.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararından:
■ "Figüran oyuncuların sosyal güvenlik hukuku bakımından sigortalılıkları değerlendirildiğinde kanun koyucunun da figüran oyuncuları hizmet akdi kapsamına alarak işçi kabul ettiği anlaşılmaktadır"
■ "Yönetmenin talimatlarıyla sıkı sıkıya bağlı ve tek görevi figüran oyuncu olarak belli sahnelerde rol almak olan, kendine ait bir iş organizasyonu da bulunmayan davacıyı eser sözleşmesi kapsamına almak hukuka uygun değildir" (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Ege Üniversitesi, öğrencileri için icra takibi başlattı

SONRAKİ HABER

Jeolojik riskler, altın madeni ÇED'ini iptal ettirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...