24 Eylül 2018 12:38

DSİ’nin makineleri yeniden Hevsel Bahçeleri’nde

DSİ, Dünya Kültürel Miras listesinde bulunan 8 bin yıllık Hevsel Bahçeleri’nin sazlık ve bataklık ıslah çalışmasına yeniden başladı. 

Fotoğraf: Lezgin Akdeniz/MA

Paylaş

Lezgin AKDENİZ

DSİ, Dünya Kültürel Miras listesinde bulunan 8 bin yıllık Hevsel Bahçeleri’nin tampon bölgesinde başlattığı ancak UNESCO’nun uyarısı ve kentteki kitle örgütlerinin tepkisi üzerine durdurduğu sazlık ve bataklık ıslah çalışmasına yeniden başladı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan “Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı” isimli projenin ilk etabı kapsamında Devlet Su İşleri’nin (DSİ) Dicle Vadisi’nde başlattığı sazlık ve bataklık ıslah çalışması, ağaç kıyımına dönüşünce tepkiler artmış çalışma durdurulmuştu. Birçok endemik türün bulunduğu bölgedeki ağaçların kesilmesiyle birlikte UNESCO’dan da uyarı gelmiş, kentteki kitle örgütleri de yoğun tepki göstermişti. DSİ, durdurduğu çalışmayı yeniden başlattı. Yaşam savunucuları Dünya Kültürel Miras listesinde bulunan 8 bin yıllık Hevsel Bahçeleri’nin tampon bölgesinde yapılan çalışmanın durdurulması gerektiğini belirtiyor. 

PROSEDÜRE UYULMUYOR

DSİ’nin çalışmasına tepki gösteren Hevsel Koruma Platformu üyesi ve Diyarbakır TMMOB İl Kordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun, DSİ’nin iş makinelerinin koruma altına alınan Hevsel Bahçeleri’nin tampon alanında çalışma yaptığını söyledi. Koruma altına alınan yerlerde yapılacak herhangi bir çalışma öncesi önlemlerin alınması gerektiğini belirten Hatun, “Çalışmaya başlanılmadan önce Kültürel Mirası Etki Değerlendirme Raporu UNESCO’ya sunulması gerekiyor. Olası olumsuz etkileri sürecin başında tanımlayarak yapılanmanın tasarımını ve planlama sürecini daha işin başında uyarmak, böylece geri dönülmez hataların önüne geçmek için bir yaklaşım sergilemek önemlidir” diyerek, uygulanması gereken prosedürün yerine getirilmediğini aktardı. 

ISLAH ÇALIŞMASI İLE ZARAR VERİLİYOR

Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri, UNESCO sonrası artan cezbediciliğiyle merkezi idareler tarafından bir rant alanına dönüştürülmek istendiğine dikkat çeken Hatun, “Dicle’nin düzenli ve estetik görünüme kavuşturmak için adına sözde ıslah ve güzelleştirme denilen proje ile binlerce yıldır akış yatağı ile doluşan doğal su havzası ve ekosistemin yok edilmesinden başka bir çaba değildir ” dedi. Hevsel Bahçeleri’nin en büyük özelliğinin doğal peyzaj alanı olması olduğunu söyleyen Hatun, yapılan çalışmanın doğal dengeye müdahale olduğunu ve projenin kente büyük zararlar vereceğini kaydetti. 

SAVCILIK SESSİZ 

Diyarbakır Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını dile getiren Hatun, şunları dile getirdi: “DSİ’nin araçların tekrar tampon bölgeye girdiğini gördük. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına açtığımız yürütmeyi durdurma başvurumuza bugüne kadar bir yanıt verilmedi. Devletin kurumu burada suç işliyor. Devletin savcısı ısrarla sessiz kalıyor. Savcılık Dicle Vadisinde yapılan tahribatı görmezlikten geliyor, kulak arkası ediyor.” (Diyarbakır/MA)

 

ÖNCEKİ HABER

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Engin Tekintaş oldu

SONRAKİ HABER

Doç. Dr. Gül Köksal’ın önce kendisi sonra makalesi ‘ihraç’ edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...