24 Eylül 2018 11:04

Bursa’da yaşlılara ulaşım için 15 TL’lik kart alma şartına tepki

Bursa'da CHP üyeleri, 65 yaş üstü yurttaşlara ücretsiz ulaşım için 15 TL’ye kart alma şartına tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Bursa’da CHP üyeleri, Osmangazi Metro İstasyonu önünde yaptıkları açıklamada BURULAŞ’ın 65 yaş üstü vatandaşlara ücretsiz ulaşım için 15 TL’ye kart alma şartına tepki gösterdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şube Başkanı Günay Onayman ve CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Sercan Çelik’in katıldığı eylemde Osmangazi Metro İstasyonu önünde 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz seyahat hakkına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bursa'da 500 bine yakın 65 yaş üstü vatandaşın yaşadığını belirten Sarıbal, ücretsiz seyahat edebilmeleri için Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden 15 TL karşılığında 'BUKART'  alma dayatmasına değinerek, "Böyle bir uygulama yok. Büyükşehir Belediyesi bu konuda suç işliyor" dedi.

Sarıbal, 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz ve sınırsız ulaşım hakkı olduğunu söyleyerek, "Büyükşehir Belediyesi ve BURULAŞ'ı 4736 sayılı kanunu uygulamaya çağıyoruz. Söz konusu yasanın uygulanması için imza kampanyası başlatacağız ve konuyu meclis gündemine taşıyacağız" dedi.

KARTSIZ SEYAHAT HAKKI

Sarıbal, "Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne açık bir şekilde çağrı yapıyoruz. Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz altında zaten örselenen, zorluklar yaşayan yaşlılarımızdan bir de kart ücreti ve vize ücreti adı altında para alınmamalı. Kent içi ulaşımdan yaşlılarımızın tamamen ücretsiz ve sınırsız bir şekilde yararlanmasını sağlamalısınız. Kart ücretlerini ve sınırlandırdığınız seyahat hakkını kaldırın.  Yaşlılarımız sadece nüfus cüzdanlarını göstererek toplu taşıma araçlarına binebilsinler" diye konuştu.

‘MECLİS'E TAŞIYACAĞIZ'

2013 yılında 4736 sayılı kanunda yapılan değişikliği hatırlatan Orhan Sarıbal, "5 yıldır bu uygulama yapılmıyor. Bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağız. Söz konusu yasanın uygulanması için imza kampanyaları başlatacağız ve konuyu meclis gündemine de taşıyacağız. Bursa Büyükşehir Belediyesi, bu uygulamadan derhal vazgeçmelidir"

‘YASAYI UYGULAYIN'

CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Sercan Çelik ise 12 Temmuz 2013 yılında 4736 sayılı kanundaki değişikliği hatırlatarak, 5 yıldır Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BURULAŞ'la yazıştıklarını fakat herhangi bir sonuca ulaşamadıklarını dile getirdi. Sadece kent içi toplu taşıma araçlarında değil, demir ve deniz yollarında belediyelerin iştiraki olduğu kurumlarda da yüzde 50 indirim uygulanması gerektiğini hatırlatan Çelik şu açıklamaları yaptı: “BUDO'da şu an sadece 4 TL gibi bir indirim uygulanıyor. Fakat söz konusu yasa diyor ki, 'Şehirler arası demir yolları ve deniz yollarında 65 yaş üstü vatandaşlara yüzde 50 indirim yapılmalıdır.' Bu yasa Avrupa Birliği normlarınca yaşlılara verilen bir haktır. Büyükşehir Belediyesi'ni kanuna uymaya davet ediyoruz.” (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Figen Yüksekdağ'ın davası 5 Kasım'a ertelendi

SONRAKİ HABER

İsmail Devrim'in intiharını duyuran gazeteci Demir serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...