24 Eylül 2018 09:11

'Dink davasını daha kaç heyet görecek'

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davanın mahkeme heyeti yine değişti.

Fotoğraf: Cansu Pişkin/Evrensel

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davanın mahkeme heyeti 19 Eylül 2018 tarihli HSK Kararnamesi ile tamamıyla değişti. Yeni heyet, dosyaya bakan üçüncü heyet olacak.

Hrant Dink’in öldürülmesinde sorumluluğu bulunan Emniyet, İstihbarat ve jandarma görevlilerinin yargılandığı 6’sı tutuklu 85 sanıklı davanın 80’inci duruşması Çağlayan’daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tutuklu sanıkların gelmediği duruşmada tutuksuz sanıklar Reşat Altay, Atilla Güçlüoğlu, Metin Yıldız, Ali Öz ve Ali Barış Sevindik ile taraf avukatları hazır bulundu. Duruşmayı, Agos Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan, Hrant’ın Arkadaşları ve CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu izledi.

DEĞİŞİKLİK TEBLİĞ EDİLMEDİ

Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun 19 Eylül 2018 tarihli kararnamesi ile mahkeme başkanı Ali İhsan Horasan, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başkan olarak atanmıştı. Horasan’ın yerine gazeteci Murat Aksoy ve müzisyen Atilla Taş’ın aralarında bulunduğu Gülen Cemaatine yakın medya kuruluşlarında çalışan 29 gazeteci ve yazarın yargılamasını yapan İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Emre Efe Şimşek getirildi. Dink davası heyetinin kıdemli üye hakimi Sonat Güvenç de Gaziosmanpaşa 10. Asliye Ceza Mahkemesi’ne atanmıştı.

Dink davasının 80. duruşmasına hakim Ali İhsan Horasan başkanlık etti. Duruşma sonunda basın mensuplarının HSK Kararnamesi’ni hatırlatması üzerine Horasan, yetki belgesinin henüz tebliğ edilmediğini, edilene kadar mahkemeye başkanlık edeceğini söyledi. Duruşmada hakimler Alihan Orhan, Fatih Akgün’ün heyetin diğer üyeleri olarak mahkemede görevlendirildikleri, duruşma savcısı Mehmet Yeşilkaya’nın yerine de Murat Demircioğlu’nun getirildiği görüldü. Heyet değişikliği sebebiyle duruşmada taraf avukatlarının talepleri alındı. Dink Ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, dönemin MİT İstanbul Bölge Başkanı Ahmet Köksoy’un tanık olarak dinlenmesini istedi. Duruşmaya yarın devam edilecek.

‘DİNK DAVASI DAHA KAÇ HEYET GÖRECEK’

Duruşma öncesinde adliye önünde basın açıklaması yapan Hrant'ın Arkadaşları “Hrant için adalet için” pankartı açtı. Açıklamaya CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı.

Hrant'ın Arkadaşlarından Bülent Aydın yaptığı açıklamada, “Bu hafta 23'üncü duruşma haftası olacaktı ve 10 önemli tanık dinlenecekti. İçlerinde dönemin jandarma ve emniyet sorumlularınında olduğu tanıklar. Fakat hafta içinde 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin tümden ve bir kez daha değişmesi nedeniyle haftalık duruşma yapılmayacak. Bugünkü duruşmada heyet, talepleri alacak. Bakalım bu Hrant Dink cinayeti davası daha kaç heyet görecek. Henüz adaletin neresinde olduğumuzu söyleyemiyoruz. 3 ana iddianame ile birleşen 85 sanıklı davada geçen duruşma dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Ali Öz'ünde tahliyesiyle bir yılda 25 tahliye gerçekleşti. Davada, 6 tutuklu sanık ve 10 firari sanık var. Hrant Dink cinayeti henüz aydınlatılmadı. Bazı kamu görevlileri hakkında henüz soruşturma yürütülmedi. Soruşturmanın genişletilmesi talebine henüz yanıt verilmedi. Hrant Dink cinayetiyle ilgisi olan herkes yargılanana kadar, biz bitti demeden bu dava bitmez.” diye konuştu.

 

ÖNCEKİ HABER

İmam hatibe dönüştürülen okul, öğrencisi olmadığı için açılmadı

SONRAKİ HABER

Çin’den ‘Beyaz Kitap’: ABD ekonomik hegemonya peşinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...