24 Eylül 2018 05:18

Tanrıkulu: Erdoğan şimdiden halkı kayyımlarla tehdit ediyor

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yerel seçimlere ilişkin sözlerini eleştirdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Esra Solin DAL

Geçtiğimiz haftalarda 2019 Mart ayında gerçekleştirilmesi beklenen yerel seçimlerin çok farklı olacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) kastederek, “Terör örgütüyle birlikte aday olmaya yeltenenler kusura bakmasınlar bizden demokratik bir yaklaşım bekleyemezler” açıklamasında bulunmuştu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Erdoğan'ın yerel seçimlere ilişkin yaptığı açıklamaya tepki gösterdi.

‘YASALAR BÖLGEYE ÖZGÜ UYGULANIYOR’

Erdoğan'ın  parlamentodan geçiremediği anti demokratik uygulamaları, Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) geçirdiğini belirten Tanrıkulu, “Başta parlamentodan geçiremediği kayyım uygulamalarını hayata geçirerek, 90’dan fazla belediye el koydular. Belediye başkanlarının birçoğunu tutukladılar" dedi. Belediye başkanları hakkındaki suç iddialarına karşı mevzuatın belli olduğunu kaydeden Tanrıkulu, "Haklarında bir soruşturma varsa tedbirden İçişleri Bakanlığı görevden uzaklaştırabilir. Kişi soruşturmanın sonucunda  aklanırsa hakları iade edilir. Bu da 3 aylık sürelerle olur. Yasal düzenleme böyle olmasına rağmen burada Demokratik Bölgeler Partili ( DBP) belediyelere karşı bu yasayı hiç uygulamayarak ve bölgeye özgü bir uygulama yaparak tümünü görevden aldılar. Yerlerine kaymakamları, valileri kayyım olarak atadılar. Bu doğrudan halkın iradesini gasp etmektir ve o gaspı da bugüne kadar sürdürüyorlar” dedi.

‘ERDOĞAN HALK SEÇSİN BEĞENMEZSEM KAYYIM ATARIM DİYOR’

Yaklaşan yerel seçimler öncesi Erdoğan’ın açıklamalarını, bölge belediyelerine yönelik kayyım politikalarının değişmeyeceğine işaret eden Tanrıkulu, şunları söyledi: “Erdoğan seçim yapılmadan halka şunu diyor. ‘Bizim irademize veya bizim siyasal tercihlerimize aykırı bir uygulama olursa Kayyım yeniden devreye girer’ demektir. Peki bunun adı nasıl seçim olacak ve siz nasıl demokrasiden bahsedeceksiniz. Burada yaşayan yurttaşlar en temel hakları olan seçme ve seçilme hakkına nasıl güvenecekler. Oldu olacak doğrudan bölgelere  bir bölge valisi atasın, bütün bölgeliyi de onunla idare etsin. Gidişat da bunu gösteriyor zaten. Buradaki yurttaşlarımızın Türkiye’deki diğer yerlerdeki yurttaşlardan farklı olarak seçme ve seçilme hakları yoksa o zaman nasıl bir arada yaşayacağıyız, nasıl birlikte yaşayacağız. Oy vereceksin, oyunu ve seçtiğin insanı Ankara saymayacak. Erdoğan bu benim  siyasi tercihime göre değil diyecek. Bunu kabul etmemiz mümkün değil."

‘HALK HİÇBİR ZAMAN KAYYIMLARI KABULENMEMİŞTİR’

Bölge halkının kendi seçtikleri belediye başkanlarının yerine kayyım atanmasını hiçbir zaman kabullenemediğini aktaran Tanrıkulu, “Mahalli idareler ve yerel yönetimler halka en yakın yerel yönetim odaklarıdır. O yerelin yurttaşlarının seçmenlerin seçtiği insanlardır. Belediye başkanlarını senin gördüğün önceden tanıdığın insanları seçersin, veya büyük bir siyasal vizyonda bakarsın ona göre seçersin, ya da siyasal tercihine göre seçersin; gelen kayyımlar ise Türkiye’nin değişik yerlerinde görev yapmış Diyarbakır’la bölgeyle alakası olmayan, kayyım olarak atandıkları il ve ilçeyle alakası olmayan  insanlardır. Devletin kaymakamı, valisi olmak ayrı bir şeydir, halkın seçtiği belediye başkanı olmak başka bir şeydir. Çok da güzel icraat yapsınlar, ki öyle bir şey de yok, yine bu halkın seçtiği insanlar olmadıkları için bunun halkta bir karşılı olmayacaktır” diye konuştu. 

‘HALKIN SEÇME VE SEÇİLME HAKKINA AYKIRIDIR ’

Belediyelere kayyımların atanmasına karşı olduklarını ifade eden Tanrıkulu, "20 Temmuz’da Olağanüstü Hal ile yapılan demokrasiye karşı bir darbeydi. Ve Türkiye şu anda Olağanüstü Hal kalkmış olsa bile olağan koşullarla yönetilmiyor ve kayyım bunların en büyük icraatı. Bu günden önümüzde yapılacak seçimlere dönük bu tür açıklamalar aslında Erdoğan’ın yerel seçimlerden beklentisinin ne olduğunu da ortaya koyuyor. Bu demokrasi değil ‘her koşulda benim istediğim olacak, benim istediğim olmazsa yine ben kendi istediğimi yaptıracağım’ demeye getiriyor. Seçme ve seçilme hakkına aykırıdır, böyle bir şeye asla izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Balkanlardan soğuk hava geliyor, sıcaklıklar 8-15 derece düşecek

SONRAKİ HABER

Endonezya'da Anak Krakatau Yanardağı faaliyete geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...