24 Eylül 2018 00:08

Velilerin kırtasiye alışverişi: Şimdilik acil olanları ver

20 yıldır kırtasiye işleten Hıdır Düztaş: Veliler, 'Hocam şimdilik acil olanları ver bize, ben gerisini sonra alırım' diyor…

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birhat ATEŞ
Elazığ

Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasına rağmen veliler çocuklarının eğitim harcamalarını karşılamakta zorlanıyor. Döviz kurlarındaki artış ile defter, kalem, kağıt gibi öğrencilerin sık kullandığı kırtasiye malzemeleri yaklaşık olarak yüzde yüz zamlandı. Elazığ’da 20 yıldır kırtasiye işleten Hıdır Düztaş ile yaşanan zamların velilere etkisini konuştuk.

Dolar artışıyla birlikte kırtasiye ürünlerine zam geldiğini söyleyen Hıdır Düztaş, “Geçen sene 8 liraya sattığım A4 kâğıdını bu sene 22 liraya kendim satın alıyorum. Bu zamlarla birlikte veliler çocuklarının okul ihtiyaçlarını karşılayabilmekte zorluk çekiyorlar. Geçen dönem öğretmenler 2 defter istediğinde veliler ‘belki lazım olur’ diye 3 defter alıyordu. Bu sene iki defter bile alamıyor. Öğretmenler öğrencilerine alınması gerekenlerin listesini veriyor ama veli o listedekilerin tamamını alamıyor. Bana ‘Hocam şimdilik acil olanları ver bize, ben gerisini sonra alırım’ diyor. Çoğu veli ise bitpazarlarına akın ediyor. Oradakiler de kalitesiz ve sağlıksız oluyor. İnsanlar artık kaliteye bakmıyor. Alım gücüne bakıyor. ‘Ben bunu alabilecek durumda mıyım?’ diyor. Çünkü o kırtasiye gereçlerini çocuklarına temin etmek zorunda” diye konuştu.

Bazı öğretmenlerin durumun farkında olduğunu belirten Hıdır Düztaş, “Onlarda maalesef bu konuda bazı tavizler vermek zorunda kalıyor. Geçen dönem tam liste veren öğretmenler bu dönem ‘bir defter, bir kalem alsan yeter’ demek zorunda kalıyor. Yeri geldiğinde öğrencilerin ihtiyaçlarını kendi cebinden karşılıyor. Bu durum öğretmenlere de sıkıntı yaşatıyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Akademisyenler: Tasfiye sürerken 'dönün' çağrısı yapmak komik!

SONRAKİ HABER

2018 FIBA Dünya Kupası: Türkiye, Nijerya'ya 74-68 yenildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...