23 Eylül 2018 13:13
Son Güncellenme Tarihi: 23 Eylül 2018 17:02

Süslü kadınlar, rengarenk bisikletlerle kentlerde tur attı

Türkiye'nin pek çok yerinde bir araya gelen kadınlar, bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak adına 'Süslü Kadınlar Bisiklet Turu' etkinliği düzenledi.

Fotoğraf: Hayati Akçay/AA

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Türkiye'nin pek çok ili bugün renkli görüntülere sahne oldu. Dünya Otomobilsiz Kentler Günü nedeniyle bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla bir araya gelen kadınlar, ülkenin dört bir yanında 'Süslü Kadınlar Bisiklet Turu' düzenledi.

İzmir Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'nda ise kadınlar yaşadıkları, taciz, tecavüz, cinayetlere karşı her alanda görünür olunması gerektiğini belirttiler.

İlki 2013 yılında gerçekleşen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu bu yıl 'Egzoz kokusu yerine parfüm, çiçek kokusu' sloganıyla dünyadan ve Türkiye'den 63 kentte eş zamanlı olarak yapıldı. Bu yıl 6. kez düzenlenecek olan ve 'Avrupa Hareketlilik Haftası' ve 'Dünya Otomobilsiz Kentler Günü' etkinliklerine vurgu yapılan bisiklet turunda, daha çok kadının bisiklete binmesi, çevre duyarlılığı geliştirilmesi, güvenli bisiklet yollarının sağlanması amaçlanıyor.

Etkinliğin İzmir'deki merkezi Konak Meydanı'ydı. Tarihi Saat Kulesi etrafında bir araya gelen binlerce kadın, şık kıyafetleri ve rengarenk bisikletleri ile Kültürpark'a kadar pedal çevirdi. Bisiklet kortejinin en önünde huzurevinden gelen kadınlar bulunuyordu. Etkinlik Kültürpark'ta yapılan şenlikle sonlandı.

Evrensel'e açıklamada bulunan etkinliğin düzenleyicilerinden Tarih Öğretmeni Sema Gür, etkinliği yapmaya bir sohbet esnasında karar kıldıklarını belirterek "Ben bisiklete binmeyi çok geç öğrendim ve sürmeye başladıktan sonra aynı zamanda bir ulaşım aracı olduğunu farkettim. Bunu insanlara daha çok anlatabilmek, erkek egemen görüntüsünden kurtarmak ve kadının görünür olması sağlamak için başlattık bu turu. İstediğimiz kıyafatle istediğimiz şekilde bisiklete binmek istiyoruz. Bisiklet özgürlüktür çünkü. Bu tür sayesinde kız çocuklarına burs sağlıyoruz. Artık yollarda sadece spor kıyafeti ile değil de günlük kıyafeti ile bisiklet süren kadınlar arttığını görüyoruz. Belediyeler bizi çağırarak neler yapabileceklerine dair bilgiler aldılar. Kadınlar korkmasın, yollarda olsunlar çünkü bu ülkeden görünüyor olmayan kadınlar var" dedi.

'HER ALANDA KENDİMİZİ İFADE ETMELİYİZ'

Tura "Benzine Zam Varsa, Özgür Düşlerle Yol Almaya Zam Yok" ve "Dünyayı Adımlayan Kadın Barış Gönüllüsü Pippa Bacca'yı Unutmadık" dövizleri ile katılan Pınar Altuntaş da şunları söyledi:

"Kadın meselesine dair duyarlı olduğum için buradayım. İlk kez geçen yıl katıldım. İçeriğini biraz araştırdım ve kadınların kendilerini rahatça ifade edebileceği bir tur olduğunu düşünüyorum. Özellikle de Türkiye'de kadınların tacize, tecavüze, cinayetlere, katliamlara ve baskılara maruz kaldığı bir süreçteyiz. Bu süreçte de kadınların her alanda kendilerini ifade etmeleri ve göstermeleri gerekiyor. Bunu da göstermek için bu etkinlikteyim. Görsel mesajların insanlar daha çok etkiliği olduğunu düşünüyorum. Bütün kadınlar için özgürlük ve eşitlik istiyoruz."

SURİYELİ MÜLTECİ KADINLAR DA TURDAYDI

Etkinliğin bu yıl ki dikkat çeken katılımı ise Suriyeli mülteci kadınlar oldu. Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi ve Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği'nin (SMDD) organizasyonu ile çok sayıda Suriyeli kadın da bisikletleri ile Konak Meydanı'ndaydı SMDD Kadın Kolları Temsilcisi Mirvat Halabi da Suriyeli kadınlara ilişkin 'biz de buradayız' demek için tura katıldıklarını dile getirdi. Halabi "Heyecanlıyız çünkü böylesi bir alanda bulunabilmek çok mutlu ediyor. Daha çok Türkiyeli kadınla karşılamak ve kendimizi anlatabilmek için geldik. Olumlu geri dönüşler aldık. Bizi gördüklerinde sevindiklerini dile getirdiler" ded ve barış mesajları verdi.


KAYSERİ

Kayseri'de ise Cumhuriyet Meydanı'ndan başlayan bisiklet turu Mix AVM önünde son buldu. Erkek bisiklet sürücüleri ise turda kadınların arkasında yer alarak destek verdi. İki yüze yakın kadının katıldığı bisiklet turunun bitiş noktasında da konserler ve zumba etkinliği ile etkinlik devam etti.

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Kayseri organizasyonu adına konuşan Nuray Karakaya, “Bisiklet kent yaşamının bir parçasıdır. Çevreyi kirletmeyen, doğa dostu bir ulaşım aracıdır. Bu sebeple “Avrupa Hareketlilik Haftası” kapsamında yapılan 'Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ne vurgu yapmak amacıyla eylül ayının 3. Haftasında bu turu yapmaya karar verdik. Motorlu taşıtların olmadığı yollarda bisiklete binmenin ne kadar keyifli olduğunu göstermek için buradayız. Egzoz kokusuna karşı çiçek kokusu diyoruz” dedi.

“Neden özellikle kadın?” sorusuna cevap veren Karakaya, “Kadınız ve görünür olmak istiyoruz, görünür olamayan binlerce kadın var ülkemizde. Kadın, toplumda görünür olduğu sürece o toplum nefes alır. Kadın korkmadan yollarda olmalı, toplumun her alanında var olmalı” şeklinde konuştu.

Nuray Karakaya sözlerini tamamlarken seneye düzenlenecek Süslü Kadınlar Bisiklet Turu etkinliğinin ilçelere de taşınacağı bilgisini vererek Develi ilçesinde yaşayan kadınları da seneye bir arada olmaya çağırdı. (Kayseri/EVRENSEL)


ORDU

Ordu'da yaklaşık 300 kadının katıldığı etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.  Ülke genelinde bu yıl altıncısı düzenlenen bisiklet turuna rengarenk ve süslenmiş bisikletleriyle katılan kadınlar, Altınordu ilçesi Taşbaşı Mahallesi sahilindeki iskele önünde toplandı.

Ordu sahilinde şarkılar eşliğinde 5 kilometre yol kateden kadınlar, bisiklet turunu Tayfun Gürsoy Parkı'nda tamamladı. 

Kadınlar, yaklaşık bir saat süren etkinlikte çevredeki vatandaşlardan da yoğun ilgi gördü.

Bisiklet turunu düzenleyen Meryem Odabaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ordu'da bu yıl üçüncüsünü yaptıkları etkinliğe yoğun katılım olduğunu söyledi. Odabaş, "Bu bir farkındalık eylemidir. Amacımız, bisikleti yaşamımızın bir parçası haline getirmek ve daha fazla kadının bisiklet kullanmasını sağlamak. Ayrıca bisiklete herkesin binebileceğini göstermek istiyoruz. Her şeyden önce gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak istiyoruz." dedi. (AA)


ADANA

Adana'da da sosyal medya üzerinden örgütlenen çok sayıda kadın bisikletçi, Uğur Mumcu Meydanı'nda toplandı. Kadınlar, bisikletlerinin üzerine 'Sağlığın için bisiklete bin' ve 'Kalbini koru, doğayı koru, bisiklete bin' gibi yazılar asarken, bazı erkek bisikletçiler de etkinliğe destek verdi. 


AFYON

Afyonkarahisar'da bisikletleriyle bir araya gelen kadınlar çiçeklerden oluşan taçlar yaparak renkli görüntüler oluşturdu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Ruhani, Ahvaz saldırısıyla ilgili ABD ve Körfez ülkelelerini suçladı

SONRAKİ HABER

Kocaeli'de İsmail Devrim için yapılan eyleme saldırı: 15 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...