23 Eylül 2018 07:12

Erdoğan: ABD’den talep gelirse Trump ile görüşmeyi değerlendiririz

Erdoğan, ABD ziyaretinde ABD Başkanı Trump ile görüşüp görüşmeyeceği sorusuna 'Bir talep gelirse olur, şu anda gelen bir şey yok' yanıtını verdi.

Fotoğraf: Erhan Elaldı/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti basın toplantısı düzenledi. ABD başkanı Donald Trump ile bir görüşme yapıp yapmayacağıyla ilgili soruya, "ABD tarafından talep gelirse değerlendiririz. Şu anda herhangi bir şey söz konusu değil" yanıtını verdi. Erdoğan 3. Havalimanının açılışının 29 Ekim'de olacağını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 73. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmadan önce Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: 

■ ABD başkanı Donald Trump ile görüşme: "ABD tarafından talep gelirse değerlendiririz. Şu anda herhangi bir şey söz konusu değil" yanıtını verdi. 

■ Suriye gündemi: Suriye krizinin 7 yılı aşkın süre geçti. Hiçbir ülke Türkiye kadar sorumluluk almadı. Bizim kadar bedel ödemedi. Şu an Suriye'nin geleceği için en büyük sorun, Fırat'ın doğusunda kimi müttefiklerimizin himayesinde büyüyen terör bataklığıdır.

■ Almanya ziyareti: Hazine ve Maliye Bakanımız ve Ticaret Bakanımızın birlikte yapmış olduğu Almanya ziyaretiyle ön görüşmeler yapılmıştı. Bunları bu ziyarette tekrar ele alma fırsatımız olacak. Almanya'nın gümrük birliğinin genişletilmesi ve vize serbestisi konusunda yapıcı bir rol üstlenmesini bekliyoruz. New York'taki temaslarımızın ardından 27-29 Almanya'yı ziyaret edeceğiz. Devlet ziyareti niteliğinde olacaktır. Almanya'da Angela Merkel ile de bir araya geleceğiz. Avrupa'da artış gösteren yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığını da görüşeceğiz. Sayın Merkel'in de ırkçı eylemler karşısında durduğunu biliyoruz. PKK ve FETÖ gibi örgütlere karşı daha etkin mücadele beklentiğimiz paylaşacağım.

İnsan hakları ve gazeteci örgütleri, Erdoğan’ın Berlin’de Başbakan Angela Merkel ile görüştüğü saatlerde eylem çağrısında bulundu. Uluslararası Af Örgütü, Alman Gazeteciler Cemiyeti (DJV), Alman Gazeteciler Birliği (DJU), Sınır Tanımayan Gazeteciler (ROG) ve Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü (ECPMF) tarafından ortaklaşa gerçekleştirilecek eylem, 28 Eylül Cuma günü saat 11.00’de yapılacak.

'AYNI HASSASİYETİ TABİİ Kİ KORURUZ'

■ MHP ile yerel seçim ittifakı: Liderler olarak görüşme konusuna her zaman açığız. AK Parti olarak bizim şu anda bütün hedefimiz, tüm belediyelerde seçime girmek üzere hazırlığımızı sürdürmektir. Ona göre hazır olmaktır. Biz cumhur ittifakı noktasındaki hassasiyetimiz neyse bundan sonraki süreçte de aynı hassasiyeti koruruz. Böyle bir dayanışma için oluruz.

■ MHP'nin af talebi: Bizim bu konudaki temel ilkemiz şudur. Af konusu, eğer bir af devlete karşı işleniyorsa, devletin bunu af yetkisi olabilir. Fakat şahıslara karşı işleniyorsa, bunun af yetkisi devlette değildir.

'29 EKİM ORANIN AÇILIŞ TARİHİDİR'

■ 3. Havalimanı açılışı: 3. Havalimanı açılış tarihinin ertelendiği sorusuna ise "Öyle bir şey yok. Dün zaten oradaydım. Tekraren arkadaşlarımıza sordum. 29 Ekim'de inşallah açılışını yapacağız. Ama nedir? Peyderpey oraya iniş kalkışlarda şeyler olabilir. Diyelim iç hatlarda kaç uçak, dış hatlarda kaç uçak... Bunların planlaması THY'nin İGA ile yapacağı görüşmeler çerçevesinde olacaktır. Çünkü bir anda Atatürk Havalimanı devreden çıkmayacak. Bir geçiş süreci var onun. Onun için 3. Havalimanı'nın bu geçiş süreci içinde, burayla müşterek olarak bu süreci işletecekler. Onun için 29 Ekim oranın açılış tarihidir.

(HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Selda Bağcan: İş Bankası’na el koymak isteyenleri de yaz gazeteci

SONRAKİ HABER

Almanya'da mültecilerle dayanışma : Hiçbir insan illegal değildir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...