22 Eylül 2018 17:43

Musa Anter Gazetecilik Ödülleri sahiplerine verildi

26. Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Törende özgür basın mücadelesine dikkat çekildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

26. Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Bu yıl Yeni Yaşam gazetesince düzenlenen 26’ncı Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri, Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği’nin (TMMOB) Karaköy’deki binasında düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Törene HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve HDP milletvekilleri, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, DBP yöneticileri, Gezi direnişinde hayatını kaybedenlerin yakınları, Cumartesi Anneleri, İHD İstanbul Şubesi, Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, DİSK Basın-İş, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, Mezopotamya Kültür Merkezi ve çok sayıda gazeteci katıldı.

‘GERÇEĞİ ÖRGÜTLEMEK İÇİN VARIZ’

Törende ilk olarak konuşan HDP Milletvekili ve Yeni Yaşam Gazetesinin İmtiyaz Sahibi Rıdvan Turan “Gerçeği var etmek, gerçeği örgütlemek için varız. Gerçeğin yanında olmanın bedelini bugün de ödemekteyiz. Bu mücadele şimdiden kendini tarihin sayfalarına altın harflerle yazdırdı. Bu mücadelede yaşamını yitirenlerin aziz anısı önünde saygı ile eğiliyorum” dedi.

‘NE MUTLU Kİ MUSA ANTER’İN DEVAMCISI OLDUK’

Ardından söz alan Gazeteci-Yazar Hüseyin Aykol, “51 gazetemizi onlar kapattı, biz açtık, onlar bombaladı biz açtık. Ne mutlu bana ki bu halkın en güzel insanlarıyla birebir tanışma fırsatım oldu. Ne mutlu bize ki Musa Anter gibi bir öncünün devamcısı olduk. Musa Anter’in başına gelen her şey bizim diğer arkadaşlarımızın da başına geldi” diye ifade etti.

Gazetecilere dönük baskılara da tepki gösteren Aykol “Bu devlete daha nasıl anlatacağız; tutukladınız, gözaltına aldınız, arkadaşlarımızı öldürdünüz ama biz bu gazeteyi çıkardık, çıkaracağız. Biz sağ oldukça bu gazeteleri çıkaracağız” dedi.

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi.

‘ONLARIN KORKUSU OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Türkçe haber dalında ‘Çanak Anten’den Wireless’a: Kürt illerinde değişen haber alma pratiği’ haberiyle ödüle layık görülen Gazete Karınca’dan Bekir Avcı'ya ödülünü Musa Anter'in oğlu Dicle Anter verdi. Babası Musa Anter’in "Benim çocuklarım çoktur" dediğini ifade eden Anter, "Babalar çocuklarına miras bırakır benim babamın çocuklara bıraktığı miras cezalar, hapishanelerdir. Babamdan ve onun mirasından hala korkuyorlar. Korksunlar, biz onların korkusu olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Anter'in ardından söz alan gazeteci Avcı, haberinin hakikati yazmakta ve bunları okumakta inat edenlerin hikayesi olduğunu vurguladı.

‘ÖDÜLÜ ANLAMLI KILAN CUMARTESİ ANNELERİ’NİN MÜCADELESİ’

Türkçe haber dalında ‘Faili meçhul dosyaları yakılması için SEKA’ya gönderiliyordu’ haberiyle Jüri Özel Ödülüne layık görülen Artı Gerçek’ten Rıfat Doğan’a ödülünü gazeteci Hüseyin Aykol verdi. Doğan, “Bu ödülü benim için anlamlı kılan Cumartesi Anneleri’nin direnişi ve mücadelesidir” dedi.

‘HABERLERİMİZ ONLARI ÜRKÜTÜYOR’

Türkçe haber dalında “Günde 300 kamyonun geçtiği sakin şehir: Trakya’yı tamamen gözden çıkarmışlar” haberiyle Jüri Özel Ödülü'ne layık görülen Birgün gazetesinden Uğur Şahin’e ise ödülünü Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Çağdaş Kaplan verdi. Kaplan, geçen sene ilk defa yasaklanan ödül törenini hatırlatarak, “Musa Anter’in söylediği gerçek hala onları ürkütüyor. Arkadaşlarımızın yazdıkları haberler de onları ürkütüyor. O yüzden gerçekleri yazmaya devam edeceğiz” dedi.

Kürtçe haber dalında “Li Ser şopa dîrokê: Gundê Melekê Tawîs Tawîsî” haberi ile Jüri Özel Ödülüne layık görülen e-rojname’den Zeynel Bulut'un ödülünü meslektaşı Bilal Güldem aldı.

‘ARJİN’İN BAŞARISI MESLEKTAŞLARINA UMUT OLACAK’

Gurbetelli Ersöz Kadın Haberciliği dalında ise ödül alan Arjin Dilek Öncel’e ödülü Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü Ayşe Güney verdi. Güney, “Arjin’in bu başarısı meslektaşlarına umut olacaktır” dedi. Öncel ise, “Kürt basını olarak baskıyı sahada çok net hissediyoruz. Buna bir de kadın kimliği eklenince işler çok daha zorlaşıyor. Bu haberleri yapmak deliliktir” dedi. Öncel, ödülünü geçtiğimiz gün hayatını kaybeden İbrahim Ayhan’a addığını söyledi.

BULDAN: GELENEĞİ HAL SÜRÜYOR

Fotoğraf dalında ise Gazete Fersude’den Hayri Tunç ödül aldı. Tunç’a ödülünü Cumartesi Annesi Emine Ocak verdi. Tunç, bu ödülü Cumartesi Anneleri’ne, Barış Anneleri'ne ve sürgünde olan ailelere adadığını ifade etti. Fotoğraf dalında birinciliğe layık görülen bir diğer gazeteci Vedat Arık’a ödülnü HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan verdi. Buldan “Ape Musa, özgür basın geleneğinin genç yoldaşlarına değerli bir miras bıraktı. Musa Amca’nın ömrünün çoğu cezaevlerinde, mahkemelerde geçti. 72 yaşındaki bilge adamın ıslığından bilen korkan ve o ıslığı kendisine tehdit olarak gören zihniyetin tetikçisi onu katletti. Hala faillerinin bulunmaması bile ülkenin tarihine kara leke olarak geçti. Ama şunu bilmeli ki O'nun geleneği hala sürüyor” dedi.

Arık ise ödülünü alırken, "Bu ödül, mücadele ile birbirine kenetlenen, mücadele edenlerin ödülüdür. Basın şehitlerine, içerdeki ve dışarıdaki arkadaşlarıma adıyorum" dedi.

'HAKİKATİ KADRAJINA SIĞDIRDI'

Fotoğraf dalında Juri Özel Ödülü ise Mezopotamya Ajansı'ndan (MA) Nazım Daştan verildi. Daştan'ın olmadığı törende ödülünü çalışma arkadaşı gazeteci Sadık Topaloğlu aldı. Topaloğlu’na ödülü CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu verdi. Tanrıkulu, “Ape Musa’nın emeği üzerimizde çok. Onun eserleriyle yönümüzü bulmaya çalıştık. Şu bilinsin ki, bu gelenek hakikati öğrenme hakkının geleneğidir. Hakikati öğrenme hakkı da insanlık tarihi kadar eskidir. Bedel ödeyen, ödemeye devam eden bütün gazetecilerin anısı önünde saygıyla eğiliyorum” diye konuştu.

Topaloğlu ise, "Tarihe tanıklık etmek her gazeteciye nasip olmaz. Ape Musa’nın yoldaşı olmak, yolundan ilerlemek her gazeteciye nasip olmuyor. Daştan arkadaşımız da faşizme karşı hakikati kadrajına sığdırdı” dedi.

'GERÇEKLERİ YAZAN GAZETECİLER HER DAİM OLACAK'

Karikatür dalında birincilik ödülüne layık görülen Özgür Evran’ın ödülünü öğrencisi Kadir Çelik aldı. Çelik'e ödülünü TGS Başkanı Gökhan Durmuş verdi. Durmuş, “Bu ülkede basın tarihi katliamlarla doludur. Hep şunu söylüyorum, ne yaparsanız yapın gerçekleri yazan gazeteciler her daim olacak. Onlar bugün ödüllendirildiler hepsini tebrik ediyorum” dedi.

CUMARTESİ ANNELERİ: GALATASARAY’DAN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Son olarak yarışma jürisinin Onur Ödülü’nü verdiği Cumartesi Anneleri’ne ödülü 78’liler Girişimi üyesi Nimet Tanrıkulu verdi. Anneler adına söz alan Cumartesi Annesi Hanım Tosun, “Apê Musa'yla gözlerimizi dünyaya açtık. Basın şehitlerini hiçbir zaman unutmayacağız. Özgür basın yazdıkça biz var olacağız. Hiçbir zaman Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyeceğiz ve adalet aramaya devam edeceğiz” dedi.

Tören, çekilen hatıra fotoğrafıyla son buldu. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Almanya'da iki vekil Erdoğan için verilecek yemeğe katılmayacak

SONRAKİ HABER

Fas'ta pilotlar 'greve devam' dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...