14 Eylül 2012 08:40

Karakol mayını bir çocuğun canını aldı

Bingöl’ün Yayladere ilçesine bağlı Dalbasan (Seter) köyünde 13 yaşındaki Ramazan Kızılgöz, arazide bulduğu cisimle oynarken yaşamını yitirdi. Yaşanan ölüm, Bölge illerinde etrafa gelişigüzel bırakılan askeri mühimmatları bir kez daha gündeme getirdi. Köylüler boşaltılan karakollar nedeniyle mayınlı

Karakol mayını bir çocuğun canını aldı
Paylaş
Kemal Özer

Savaşın faturasını canlarıyla ödeyen Kürt çocuklarına bir yenisi daha eklendi.Dalbasan (Seter) köyünde hayvanlarını otlattıkları sırada kırsal alanda bulunan bir cismin patlaması sonucu 13 yaşındaki Ramazan Kızılgöz yaşamını yitirirken,  yaralanan 11 yaşındaki kardeşi Ceylan Kızılgöz ise Elazığ Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

BİR KARDEŞ ÖLDÜ BİRİ YARALANDI

Ramazan ve Ceylan Kızılgöz kardeşler önceki gün, bir yıl önce boşaltılan eski Dalbasan Jandarma Karakolu’nun bulunduğu arazide hayvan otlatırken, buldukları yuvarlık cismi eve getirdi. Ertesi gün sabah saatlerinde çocuklar buldukları cismi evin mutfağında kurcalarken, büyük bir patlama meydana geldi. Patlama sırasında elinde cismi taşıyan Ramazan Kızılgöz yaşamını yitirirken, yanında bulunan kardeşi ise kol ve bacağından yaralandı. Patlamayla neye uğradıklarını şaşıran köylüler ve ev sakinleri eve girdiklerinde korkunç manzara ile karşılaştı. Yaşananlara tepki gösteren köylüler, köyde bulunan karakolun bir yıl önce boşaltılıp yaklaşık 100 metre ötede inşa edilen yeni karakola taşınan ve eski karakolun etrafındaki telleri kaldırarak hiçbir güvenlik önlemi almayan askeri yetkilileri suçladı. Köylüler ayrıca daha önce aynı bölgede hayvan otlatırken mayına basan hayvanlarının da telef olduğunu belirtti.  Evde çocukların kanı daha dururken, patlamanın meydana geldiği mutfağın duvarlarında saplanan çarpalar nedeniyle delikler açılmıştı.

ANNE ŞOKTA

Anne Fadime Kızılgöz ile patlama yerine ilk giden akraba Şahin Yılmaz, içerde yerde yuvarlak ampul gibi iki cismin bulunduğunu söyleyerek, kendisiyle birlikte karakol komutanının da olay yerine geldiğini dile getirdi. “Cismi yerden almaya çalışırken, komutan bana savcının inceleme için geleceğini ve cismi bırakmamı söyledi” diyenYılmaz, “Olay yerinde bulunan bu mermiler daha önce yoktu. Onlar geldikten sonra buraya bırakmışlar. Mermiler paketli bir şekilde kaldırılmıştı. Biz gittikten sonra buraya getirmişler. Mermileri de boşaltıp saçmalar yere dökülmüş” dedi. Yaşadığı olayın şokunu üzerinden atamayan anne Fadime Kızılgöz, mermilerin evin başka odasında bulunduğunu belirterek, askerler tarafından olay yerine bırakıldığını söyledi.

MAYINLARIN TEMİZLENMESİNİ İSTEMİŞLERDİ

Komşu Doğuca Köyü sakinlerinden Özkan Candan ise, geçtiğimiz haftalarda Yedisu ilçesinde böyle bir olayın yaşandığını dile getirerek, “İlçe kırsalında 5 karakol bulunuyor. Bunların 3’ü boşaltıldı. Ancak yerine yenileri yapıldı. Ancak bu boşaltılan karakolların arazileri mayınlıdır. Tel örgüler vardı. Ancak bu teller de kaldırıldı. Bingöl Milletvekilli İdris Baluken aracılığıyla Meclis’e bu arazilerin mayınlardan temizlenmesi için gensoru verildi. Ancak herhangi bir çalışma yok. Ve maalesef bu tür olaylar bölgede çoğalmaktadır” diye konuştu.

Yapılan  askeri operasyonlarda bölgenin  rastgele bombalandığını anlatan Candan, birçok alanda patlamamış bombaların mevcut olduğunu belirtti. Çocukların bu cisimleri tanımadığını da anlatan Candan, “Bu patlamada da olay yerine gelen savcı cismi kendisiyle götürmüş. Tutanak tutup tutmadıklarını bilmiyoruz. Bize hiçbir şey açıklanmadı. Yuvarlak bir cismin ve bir pimin bulunup askerler tarafından götürüldüğünü biliyoruz. Bizim odada bulduğumuz küçük parçaların personel mayına ait olduğunu düşünüyoruz. Üzerinde seri numara yazılı parçaları toplayıp götürdüler” dedi.  (BingölEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TSK: Genelkurmay Başkanı Özel Şemdinli operasyonunu izledi

SONRAKİ HABER

Yeni bir yol çizeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...