22 Eylül 2018 13:15

Eskişehir Demokrasi için Dayanışma Platformu: Eğitimden tasarruf olmaz

Eskişehir Demokrasi için Dayanışma Platformu, eğitim bütçesinde kısıntıya gidilmesine tepki gösterdi.

Fotoğraf: Eylem Lodos/EVRENSEL

Paylaş

Eskişehir Demokrasi için Dayanışma Platformu, eğitim sisteminde yaşanan problemler  ve eğitim bütçesinin yüzde 18 küçültülmesi ile ilgili kitlesel basın açıklaması yaptı. Adalar Migros önünde yapılan açıklamaya Eskişehir Demokrasi için Dayanışma Platformu üyeleri ve siyasi partiler ve kitle örgütleri katıldı.

Kitle adına basın açıklamasını platform sözcüsü Yalçın Mutlu okudu. Yıllardır tartışılan eğitim sisteminin bu yıl da sınav sistemi, tercih ve haftalarca süren kayıtlar ile çileye dönüştüğünü söyledi. Okul kayıtlarının para ve bağışlarının konuşulması ile başladığını belirten Mutlu, "Bizler uyarıyoruz, talep ediyoruz, yönetenler susuyor, kendileri de şikayet ediyor" dedi. Velilere seslenen Mutlu, egitimin lüks olduğunu kaydederek "Bütçe verilmediğine göre giderleri siz karşılayacaksınız. Ödediğiniz vergilerin karşılığını isteyiniz. Değerli öğrenciler; inadına çok çalışmalı. Bu sisteme rağmen başarılı olmalı, bilimin peşinde  gitmeliyiz" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a seslenen Mutlu, 18 milyon ögrenci ve 1 milyon eğitimin başarılı olmasının yolunun açık ve net olduğunu söyledi. Ekonomik krizde birçok tasarruf yapılacak alan var iken eğitimde yapılan tasarruftan vaz geçilmesi gerektiğinin altını çizen Mutlu, "Giderler binleri bulmaktadır. Asgari ücretin 1600 tl olduğu, milyonlarca işsizin olduğu bir ortamda bu giderler karşılanamaz. Okul giderlerini karşılayınız. Kendi açıkladığınız 130 bin öğretmen açığını hemen kapatınız. Öğretmenlerimizin ihtiyaçlarını, ücretlerini , sosyal haklarını ve liyakatı sağlayınız. Eğitim sisteminde Köy enstitüleri deneyiminden yararlanabilirsiniz. Dernek, vakıf sözleşmelerini iptal edip, Laik,  bilimsel eğitime yönelin. Üniversiteleri Özerk ve demokratik hale getirin.Tarikat ve cemaat yurtlarını kapatarak, ücretsiz devlet yurtlarını açın. Ülkenin geleceği karma eğitimdir. Geleceği kuracak olan Kadın ve Erkek eşitliğidir. Ülkenin gelişimini, zenginleşmesini kadın ve erkek beraber sağlayacaktır" dedi.

Mutlu, Kocaeli'nde bir velinin çocuklarına okul kıyafeti alamadığı için intihar ettiğini belirtti. Kitle bu durumu ıslık ve alkışlarla protesto etti. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Sendika istemeyen Özsüt, ekmeğimizden etti’

SONRAKİ HABER

MHP'nin af teklifinin ayrıntıları belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...