22 Eylül 2018 09:49

İsrail askerlerinden Gazze’ye saldırı: 1 ölü, 54 yaralı

Gazze Şeridi sınırında düzenlenen ‘Büyük Dönüş Yürüyüşü’ gösterilerine İsrail askerleri saldırdı; 1 Filistinli hayatını kaybetti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İsrail askerlerinin abluka altındaki Gazze Şeridi sınırında düzenlenen barışçıl “Büyük Dönüş Yürüyüşü” gösterilerine saldırısında 1 Filistinli öldürüldü, 54 kişi yaralandı. Saldırılar sürerken İsrailli insan hakları savunucularından oluşan bir grup, abluka altındaki Gazze Şeridi sınırında 30 Mart’tan bu yana devam eden ‘Büyük Dönüş Yürüyüşü’ gösterilerine destek için sınırın İsrail tarafında gösteri düzenledi. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra yaptığı yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin Gazze’nin doğu sınırında gösteri düzenleyen Filistinlilere açtığı ateş sonucu 25 yaşındaki Kerim Muhammed Kullab’ın öldürüldüğü, 54 Filistinlinin yaralandığını belirtti.

Kudra, yaralılardan 5’inin durumunun ağır olduğunu ifade etti. Sözcü Kudra, daha önce yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 1 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini, 21 kişinin yaralandığını belirtmişti.

Büyük Dönüş Yürüyüşü Ulusal Yüksek Komitesi, 26’ncı haftasını geride bırakan gösterileri “Kuşatmayı Kırma Cuması” olarak adlandırdı. Filistinliler, 30 Mart’tan bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi’nin İsrail sınırında “Büyük Dönüş Yürüyüşü” adıyla barışçıl eylemler düzenliyor.İsrail askerleri, “Sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006’dan beri Gazze’ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını” talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor.

İsrail askerlerinin 30 Mart’tan bu yana devam eden barışçıl gösterilere müdahalesinde 180’den fazla Filistinli öldürüldü.

İSRAİLLİ AKTİVİSTLERDEN GAZZE’YE DESTEK GÖSTERİSİ

İsrailli insan hakları savunucularından oluşan bir grup, abluka altındaki Gazze Şeridi sınırında 30 Mart’tan bu yana devam eden barışçıl ‘Büyük Dönüş Yürüyüşü’ gösterilerine destek için sınırın İsrail tarafında gösteri düzenledi. Çeşitli insan hakları kuruluşlarından yaklaşık 50 aktivist sınırın İsrail tarafına gelerek, İsrail’in Gazze’ye yönelik ihlallerine tepki gösterdi.

Filistin bayrakları taşıyan aktivistler, “Gazze’ye özgürlük” pankartı açarken, bazı aktivistler de Büyük Dönüş Yürüyüşü sırasında İsrail güçleri tarafından öldürülen Filistinlilerin fotoğraflarını taşıdı. Gazze’ye destek eylemine katılan İsrailli Aktivist Neta Golan, Filistin halkının topraklarına geri dönmesinin en doğal hakkı olduğunu söyledi.

Gazze sınırındaki gösterinin ilk gösterileri olmadığını belirten Golan, “Daha önce de birçok defa burada benzer gösteriler düzenledik, Gazze ve Filistin özgür oluncaya kadar da düzenlemeye devam edeceğiz” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kadıköy'de bir yurttaşın başına sokak lambası düştü

SONRAKİ HABER

Ekonomi tıkırında, kriz mriz yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...