22 Eylül 2018 07:07

İzmir’de köpeği vuran polis ‘meşru müdafaa’da bulunmuş 

İzmir’de kendisini ‘ısırdığını’ iddia ederek köpeği vuran polis hakkında ‘kovuşturmaya gerek yok’ kararı verildi. 

Fotoğraf: Nilden Coşkun

Paylaş

İzmir'de 'ısırdığını' iddia ederek sokak köpeği Takoz'u vuran polis S.A. hakkında 'müdafaa' hakkı ileri sürülerek ‘kovuşturmaya gerek yok’ kararı verildi. Baronun hayvan hakları komisyonu kararı itiraz edecek. Takoz ise bir yuvaya kavuşmayı bekliyor.

16 Ağustos günü İzmir'in Bayraklı ilçesinde işe gitmek için otobüs bekleyen trafik polisi S.A., kendisine saldırıp bacağını ısırdığını iddia ettiği köpeğe beylik tabancasıyla iki el ateş etmişti. Vurulduktan sonra korku ile kaçan Takoz isimli köpek bulunarak tedavi altına alınmıştı. Olayın ardından polis S.A'nın bindiği otobüste bulunan yurttaşlar polise tepki göstermiş ve çektikleri videoyu sosyal medyada paylaşmıştı.

Takoz'un vurulma anını balkonunda gören görgü tanığı Nilden Çoşkun, İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu aracılığıyla polisten şikayetçi olmuştu. Hakkında adli ve idari soruşturma başlatılan Polis S.A. hakkında savcılık soruşturmasını sonlandırdı ancak karar hayvan hakları savunucuları kızdıracak nitelikte. Asgari düzeyde dahi soruşturma gerçekleştirmeyen savcı görgü tanığını dinlemeden kovuşturmaya gerek olmadığına dair karar verdi. Gerekçe ise tanıdık: Meşru müdafaa.

'KENDİSİNİ KORUMAK AMACIYLA ATEŞ AÇTIĞI'

Kararda, “İzmir ili merkezinde çeşitli semtlerde çok sayıda sahipsiz sokak hayvanlarının bulunduğunun ve kimi zaman bu hayvanların çeşitli nedenlere insanlara da saldırdığının bilindiği, ihbar edenin de beyanından anlaşılacağı üzere soruşturmaya konu olaydaki hayvanın da küpeli bir sokak köpeği olduğu anlaşıldığı, şüphelinin aksi ispatlanamayan beyanına göre 16/08/2018 tarihinde sahipsiz bir hayvanın kamu düzenini korumakla görevli şüpheliye saldırarak şüpheliyi yaraladığı, bu hususa ilişkin doktor raporunun mevcut olduğu, şüphelinin de maruz kaldığı bu saldırıyı bertaraf etmek ve kendisini korumak maksadıyla başkaca bir alet bulunmadığından saldırıyı bertaraf etmeye elverişli beylik silahı ile iki el ateş ettiğinin anlaşıldığı, somut olayda şüphelinin kastının kişilerde korku, kaygı ve panik yaratmak olmadığı, tamamen meşru müdafaa kapsamında bir eylem gerçekleştirdiği, yine ateş edildiği belirtilen hayvanın olaydan sonra yaşadığının anlaşıldığı, bu bağlamda şüphelinin hayvana kötü davranma kasıtlı bir hareketinin de bulunmadığı dikkate alındığında, şüphelinin üzerine atılı suçların yasal unsurları itibariyle oluşmadığı anlaşıldığından, şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır" denildi.

BARO KARARA İTİRAZ EDECEK

İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Gonca Arkoç, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada karara tepki göstererek “Takoz isimli köpeğin İzmir’de bir polis memuru tarafından vurulması ile başlatılan soruşturmada ne yazık ki kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmiştir. Dosyada tanıklar dinlenmemiş, görüşümüzce asgari düzeyde dahi bir araştırma yapılmadan kapatılmıştır. Polis memurunu ihbar eden, olayın takipçisi Nilden Coşkun’a ihbar eden olduğu gerekçesi ile tebligat bile çıkarılmadığından haricen öğrenilmiştir. Tarafımızca karara itiraz edilecektir. Yine de yılmayacağız! #hayvanaşiddetsuçtur" dedi.

TAKOZ'A GÜVENLİ BİR YER ARANIYOR

Tedavisi devam eden Takoz için güvenli bir yer arayışı sürüyor. 11 yaşında ve kalp hastası olan Takoz'un kalabileceği bir bahçe aranıyor. (İzmir/EVRENSEL)
 

 

ÖNCEKİ HABER

Fırat Ceweri'nin 'Birini Öldüreceğim' romanının tanıtımı yapıldı

SONRAKİ HABER

Akhisarspor – Galatasaray maçı ne zaman, saat kaçta?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...