22 Eylül 2018 05:34
Son Güncellenme Tarihi: 22 Eylül 2018 15:55

İran'da askeri törene saldırı: 24 ölü, 53 yaralı

İran'ın güneybatısındaki Ahvaz kentinde askeri geçit törenine silahlı saldırı düzenlendi, saldırıyı Al Ahvaziye örgütü üstlendi.

Fotoğraf: Mehdi Pedramkhoo/AA

Paylaş

İran'ın güneybatısındaki Ahvaz kentinde gerçekleştirilen askeri geçit törenine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıyı Al Ahvaziye örgütü üstlendi. İranlı yetkililer, saldırıda ölenlerin sayısı 24'e yaralananların sayısı 53'e yükseldi

İran devlet televizyonu, geçit törenindeki askerlere ve locada oturan üst düzey askeri yetkililere silahlı bir grup tarafından ateş açıldığını duyurdu. Olayın yaşandığı Huzistan eyaleti Vali Yardımcısı Ali Hüseyin Hüseynzade, Al Ahvaziye örgütünün üstlendiği saldırı sonucu 24 kişinin yaşamını yitirdiği ve en az 53 kişinin de yaralı olarak hastanelere kaldırıldığını duyurdu. Yaşamını yitirenlerden birinin gazeteci olduğu belirtildi.

Saldırının ardından IŞİD'den de açıklama geldi. IŞİD'in yayın organı Amak, Ahvaz saldırısının örgüt tarafından üstlenildiğini duyurdu.

DHA'nın aktardığı habere göre İran devlet televizyonu muhabiri, saldırının geçit töreninin başında meydana geldiğini ve saldırı sonrasında törenin dağıldığını söyledi. Haberde, saldırganların geçit töreninin arkasında yer alan bir parktan uzun namlulu silahlarla geçit törenini taradığı belirtildi.

Huzistan Eyalet Valisi Gulamrıza Şariati, dört kişi olan saldırganlardan ikisin öldürüldüğünü, biri yaralı olmak üzere iki saldırganın sağ olarak yakalandığı bilgisini verdi. Vali Şariati, saldırganların askeri üniforma giyerek yetkililerin bulunduğu alanının arkasından ateş açtığını, olayda sivil halktan da yaralı olanların olduğunu söyledi.

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: SALDIRI ABD DESTEKLİ

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, saldırıdan “ABD ve terörün bölgesel destekçilerinin sorumlu olduğunu” söyledi. Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Eğitilen, silahlandırılan ve yabancı bir rejim tarafından desteklenen teröristler Ahvaz’a saldırdılar” dedi. Saldırıda çocuklar ve gazetecilerin de hedef alındığına dikkati çeken Zarif, şöyle devam etti: “İran bu saldırılardan bölgesel terör destekçileri ve onların ABD’li efendilerini sorumlu tutuyor. İran, halkını savunma konusunda hızlı ve kararlı yanıt verecektir.”

İslam Devrimi Muhafızları Ordusu Sözcüsü Ramazan Şerif de, “Saldırganların Suudi Arabistan tarafından desteklenen bir terör grubuna bağlı olduğunu” söyledi. Sharif “Geçit törenine ateş açan kişiler, el-Ahvaziya grubuna bağlı. Saldırı ordumuzun geçiş törenini hedef aldı” açıklaması yaptı.

TÜRKİYE SALDIRIYI KINADI

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da İran'ın Ahvaz şehrinde bir askeri geçit töreni sırasında gerçekleştirilen terör saldırısını kınadı. Bakanlıktan yapılan açıklamada şöyle denildi: “İran'ın Ahvaz şehrinde bir askeri geçit töreni sırasında gerçekleştirilen terör saldırısı sonucunda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı büyük üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifa diliyoruz. İran halkına ve Hükümetine içten başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz.”

İran'da 1980'de başlayan Irak-İran savaşının yıldönümü nedeniyle bugün ülkenin birçok kentinde askeri geçit törenleri yapılıyor. İran’ın başkenti Tahran’da 2017 yılında, İran meclisine ve Humeyni Türbesi’nde düzenlenen IŞİD saldırılarında, 12 kişi ölmüş, yaklaşık 40 kişi de yaralanmıştı.

Ahvaz geçen yıl sonlarında, geçim sıkıntısı nedeniyle büyük gösterilerin düzenlendiği şehirlerden biriydi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

'3. havalimanının açılışı 31 Aralık 2018'e ertelendi' iddiası

SONRAKİ HABER

Bilim insanları: Burdur Gölü öldü, eski haline gelemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...