21 Eylül 2018 19:30

İngiltere Başbakanı May: AB, Brexit'e saygılı olmalı

AB Zirvesi dönüşü konuşan İngiltere Başbakanı Theresa May, 'Brexit referandumunun sonucunu tersine çevirmeyeceğini' vurguladı ve AB'yi eleştirdi.

Theresa May (Fotoğraf: DHA)

Paylaş

İngiltere Başbakanı Theresa May, Avrupa Birliği'nin (AB), ülkesinin Brexit (AB'den çıkış) müzakerelerine saygılı olması gerektiğini söyledi.

BBC Türkçe'nin haberine göre Salzburg'da düzenlenen AB Zirvesi dönüşü Başbakanlık Konutu'nda konuşan May, İngiltere'nin Brexit'e ilişkin Chequers Planı'nı reddeden ülkelerin, herhangi bir alternatif önermediğini belirtti.

Müzakerelerde son aşamaya gelindiğini hatırlatan May, AB'nin tavrının kabul edilemez olduğunu ifade ederek "Brexit referandumunun sonucu tersine çevirmeyecek, ülkemi parçalamayacağım" dedi.

AB'nin kendilerine kabul edemeyecekleri iki öneriyle geldiğini aktaran May, bu önerileri İngiltere'nin Avrupa Ekonomik Alanı'nda ve Gümrük Birliği'nde kalması ya da AB ile ülkesi arasında sadece bir serbest ticaret anlaşması imzalanması olarak sıraladı.

May, ilk formülü "İngiltere'deki referandumla alay etmek" olarak tanımlarken ikinci formülün ise Kuzey İrlanda'nın ekonomik açıdan ülkelerinden ayrılması anlamına geleceğini söyledi. Hiçbir İngiltere Başbakanı'nın bunu kabul edemeyeceğini ifade eden May, "AB'den anlaşma yapmadan ayrılmak, birlik ile kötü bir anlaşma yapmaktan iyidir" dedi.

CHEQUERS PLANI'NDA NE VAR?

İngiltere, Temmuz ayında Chequers Planı'nı AB'den ayrılma stratejisi olarak ilan etmişti. Plan, İngiltere ile AB arasında malların serbest dolaşımının güvence altına alınmasını öngörüyor. AB'nin ortak pazarı ise sadece malların değil kişilerin, hizmetlerin ve sermayenin serbest dolaşımını kapsıyor. Birlik üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile Kuzey İrlanda arasındaki sınır üzerinden yapılacak ticaret ile ilgili görüş ayrılıkları da sürüyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bakan Gül: Sıkıntılar rasyonel değil, psikolojik

SONRAKİ HABER

UEFA'dan Euro 2024 raporu: Türkiye'nin eksisi insan hakları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...