21 Eylül 2018 15:50

Halkın iradesine ceza: Tutuklanan belediye başkanları hakim karşısında

Bitlis Güroymak'ın tutuklu Belediye Eş Başkanı Mehmet Emin Özkan’a 'Örgüt üyeliği' iddiasıyla 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Bölge illerinde kayyım atandıktan sonra tutuklanan kimi belediye başkanlarının davası görüldü. Bitlis’in Güroymak ilçesinin tutuklu Belediye Eş Başkanı Mehmet Emin Özkan’a “Örgüt üyeliği” iddiasıyla 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Van’da ise Büyükşehir Belediyesi’nin tutuklu Eş Başkanı Bekir Kaya ile belediye çalışanları hakkında savcılık “Örgüt propagandası” suçundan ceza istedi. Duruşması sonrası açıklama yapan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, belediye başkanlarıyla birlikte halk iradesinin yargılandığını söyledi.

Yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi tutuklu Eş Başkanı Bekir Kaya ile belediye çalışanları Cuma Köylüoğlu Çetin Çiftçi, Zelal Tanlı, Mehmet Yalım Eryiğit, Can Tayan ve MEYA-DER yöneticileri İdris Şaybak ve Neriman Uyar, hakkında “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama”, “Örgüt üyesi olmak”, “Suç örgütlerinin isimlerini kullanarak tehditte bulunma” ve “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” iddialarıyla açılan davanın 7’inci duruşması Van 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Kaya, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden SEGBİS yöntemi ile katılırken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, HDP İl Eşbaşkanları Yadişen Karabulak, Ümit Dede ile çok sayıda kişi duruşmaya katıldı.

SAVCI CEZA İSTEDİ

Duruşmaya 5 sayfalık mütalaa sunan savcılık, Bekir Kaya ile Cuma Köylüoğlu’nun “Örgüt Üyeliği”nden, Çetin Çiftçi, Zelal Tanlı, Mehmet Yalım Eryiğit, Can Tayan, İdris Şaybak ve Neriman Uyar’ın da “Örgüt propagandası” suçundan cezalandırılmasını istedi. Mütalaanın ardından kısa bir savunma yapan Bekir Kaya, “Savcı kaçma şüphesinden söz ediyor. Savcı bilsin ki O bu ülkeden kaçar ama ben kaçmam” dedi.

Kaya’nın ardından Van Baro Başkanı Murat Timur savunma yaptı. Timur, “Mahkemeniz ve yargılamalarınız Devlet Güvenlik Mahkemeleri’ne rahmet okutuyor. Bu davanın hukuki hiçbir tarafı yok. Birbirimizi kandırmayalım burada adil bir yargılama söz konusu değil. Bekir Kaya, belediyeye kayyum atansın diye tutuklandı. Bunun başka bir açıklaması yok. Sizden tahliye ve veya hiçbir şey talep etmiyoruz” diye belirtti.

Savunmaların ardından kararını veren mahkeme heyeti, Bekir Kaya’nın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 18 Ekim 2018 tarihine erteledi.

‘HALK YARGILANIYOR’

Duruşmanın ardından HDP’liler adliye önünde basın açıklaması yaptı. Van Milletvekili Muazzez Orhan, Kaya’nın yargılandığı davanın iki yıldır hukuksuz bir şekilde devam ettiğine dikkat çekerek, “Bekir Kaya bu kentin belediye başkanı ve iradesidir. Bekir Kaya bu kente çok önemli hizmetler yaptı. Bu siyasi bir karar ve bu kararla halkın iradesi kırılmak isteniyor. Belediye başkanlarımızla birlikte bu halk yargılanıyor. Bu nedenle adaletin tecelli etmesini bekliyoruz” diye konuştu.

GÜROYMAK BELEDİYE EŞ BAŞKANI’NA 8 YIL 9 AY HAPİS

Bitlis’in Güroymak ilçesinin tutuklu Belediye Eş Başkanı Mehmet Emin Özkan’a “Örgüt üyeliği” iddiasıyla 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturması kapsamında 18 Kasım 2016’da gözaltına alınan ve 25 Kasım 2016’da “örgütü üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklanan Belediye Eş Başkanı Mehmet Emin Özkan’ın yargılandığı duruşmada önceki gün karar çıktı. Bitlis 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Özkan tutuklu bulunduğu Rize L Tipi Kapalı Cezaevinde SEGBİS ile bağlandı. Hakkında suçlamaları reddeden Özkan beraatını talep etti. Özkan’ın avukatları da müvekkilinin beraatını istedi. Mahkeme heyeti ise, Özkan’a 8 yıl 9 ay hapis cezası verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Müdür, okula 'kral dairesi' yaptırdı iddiası

SONRAKİ HABER

'Her gün 4 işçi yaşamını yitiriyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...