20 Eylül 2018 23:34

Tasarruf tedbirleri öğrencileri nasıl etkiledi?

KYK yurtlarında kalan öğrenciler, Bakanlığın öğrencilerin barınma hakkına yönelik uyguladığı tasarruf tedbirlerini ve yaşananları anlattı.

Kredi ve Yurtlar Kurumu logosu

Paylaş

Mersin ve Adana’da Kredi Yurtlar Kurumuna (KYK) ait yurtlarda kalan öğrenciler, Gençlik ve Spor Bakanlığının öğrencilerin barınma hakkına yönelik uyguladığı tasarruf tedbirlerini ve yaşananları anlattı. 

YURT KARMAŞASI ÇİLEYE DÖNDÜ?

Öncelikle merhaba,

Bu sene hem kalp rahatsızlığımdan dolayı hastaneye gidip tedavi görmek hem de çalıştığım yerde işime devam edebilmek maksadıyla okullar açılmadan 3 hafta önce geldim. Her sene olduğu gibi bu sene de yurda erken yerleşme konusunda sıkıntı çıkaran KYK, sebeplerimi söylememe rağmen yurtta kalabilmem için geçerli sebeplerimin olmadığını söyleyerek beni geri çevirdi. Doktordan aldığım raporlar ve aşırı ısrarım sonucu yurtta kalabilmek için yönetimi ikna ettim. Üstelik eylül ayında yurt ücreti ödeyecek ve yurt öğrencisi olmama rağmen benden ek olarak misafir öğrenci ücreti de istediler. Madem tasarruf edemiyoruz parayı ver de açığı kapatalım der gibi!

Yurt ücretlerine zam yapılmayınca yurdu geç açarak ‘Olmadı sudan, elektrikten tasarruf ederiz’ anlayışıyla hareket ediliyor. Hem eğitimde bütçe kısıtlaması yapılıyor hem yurtlar geç açılıyor hem de her şeye zam geliyor. Üstüne de eğitim sistemini çok iyiymiş gibi göstermeye çalışıyorlar. Bizler de bu şartlarda bir yandan gelecek kaygısıyla boğuşup bir yandan da okulu bitirmeye çalışıyoruz. Sonunda işsiz mezun oluyoruz. Olur da iş bulamam diye açıktan başka bir bölüme de başlıyorum bu sene. Bir de bunun masraflarıyla cebelleşmek zorunda kalacağım.

Öncelikli talebimiz içinde bulunduğumuz bizi her yerden sıkıştırıp hayatımızı daha da zorlaştıran bu koşulların bir an önce değişmesidir.

* Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Mersin Kız Öğrenci Yurdu


ZAM GELMEDİ AMA TASARRUFLAR DİZ BOYU*

Şu günlerde açıkça görmekteyiz ki Türkiye ciddi bir ekonomik kriz içerisinde. Krizin faturasını halka çıkarmaya çalışanlar iğneden ipliğe her şeye zam yapmakla yetinmedi üstüne kemer sıkma politikası uygulanacak diyerek halkın yaşadığı bu zorlu koşulları daha da zorlaştırmayı başardı. Bu politikalardan öğrenciler hatta üniversite öğrencileri de nasibini almazsa olmazdı. Öyle ki boyutları da biraz şaşırtıcı oldu. ‘Bakın biz eğitimde bütçe kısıtlaması yaptık ama yurtlara zam gelmedi. Sadece biraz geç açılacak.’ Burada öğrenciyi düşünen yok elbette. Madem zam yok o zaman tasarruf devri.

Öncelikle KYK yurtlarının açılışı 24 Eylül gibi geç bir tarihe alındı. Gelen büyük tepki sonucu 1 hafta geriye çektiler. Tabii, bu geç açılma meselesinin yarattığı sonuçların üstü de misafirhanelerin varlığı gibi bir seçenek sunularak kapatıldı. Okulları çok daha erken açılan birçok öğrenci arkadaşımızın yaşadığı sorunlara tanıklık ettim. ‘Öğrenci mağdur olmuş, dışarıda kalmış kime ne biz onlardan ne kadar alabildiğimize bakarız’ mantığı bu kısıtlamaların asıl anlamı.

Eğitim gibi hassas bir konuda bile kısıtlama getirilmesi ve bunun sonuçları gösteriyor ki gerçekten ekonomik bir buhranın içerisinde savruluyoruz. Gözümüzün önündeki sis bulutundan sıyrılıp eğitimdeki bu baltalanmaya karşı taleplerimizi ortak bir paydada haykırmak zorundayız.

* Mersin Üniversitesi Mimarlık Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi Mersin Kız Öğrenci Yurdu


ÖĞRENCİLERİN TEPKİSİNDEN KORKUYORLAR*

Yıllardır tartışılan yazın yurt ücretlerini ödeyip ödememe meselesi bu yaz başlangıcında olumlu bir karara bağlanıp bize de hafiften bir oh çektirmişti. Tatilin bitimine doğru ekonomik kriz sebebiyle zamlanan eğitim harcamaları, eğitimde bütçe kısıtlaması, üstüne KYK yurtlarının tasarruf etmek amacıyla geç açılması her şeyi kursağımızda bıraktı ve tepkilere de yol açtı. Yurtların geç açılmasıyla mağdur olan öğrencilerin sosyal medyada buna büyük tepki göstermesiyle yurtlar için 17 Eylül’de açılma kararı alındı. Elbette KYK, bu kararını öğrencileri düşündüğü için değil aldığı tepkinin devamından korktuğu için değiştirdi.

 Bunun yanında hükümet ileride yapacağı yüksek zamlar ve öğrencilere ülkede ekonomik kriz yokmuş gibi göstermek için şimdilik yurt ücretlerine zam yapmama yoluna başvurmuş gibi görünüyor. Sanki öğrenciler yaşananların farkında değilmiş gibi. Fakat sadece farkında olmak yetmiyor. Öğrencilerin en önemli meselesi olan eğitimi kendi çıkarları doğrultusunda değiştiren, kendi çıkardıkları krizin faturasını eğitim alanındaki kısıtlamalarla tasarruflarla hafifletmeye çalışanlara karşı parasız ve bilimsel eğitimi savunmalıyız.

* Çukurova Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü Öğrencisi Adana Erkek Öğrenci Yurdu

ÖNCEKİ HABER

‘Ginko’ kadar uzun yaşamayı hedefleyen yayıncılığın ilk adımı atıldı

SONRAKİ HABER

İran’ın sessiz karşı devrimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...