20 Eylül 2018 13:05

Rusya uçak arızasının nedenini kabul etmedi

Rusya'ya ait bir uçağın, İsrail’in hava saldırıları düzenlediği bir sırada Suriye savunma sistemi tarafından düşürülmesinin yankıları sürüyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Rusya Savunma Bakanlığı, 15 kişiyle düşürülen İl-20 uçağının dost-düşman tanıma sisteminde meydana gelen arıza nedeniyle vurulduğuna dair spekülasyonları reddetti.

Sputnik’in haberine göre, basın toplantısında söz konusu iddiaları değerlendiren Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Sözde uzmanların İl-20 uçağının dost-düşman tanıma sisteminde meydana gelen arıza nedeniyle düşürüldüğü yönündeki tüm çıkarımları, sıradan amatör fantezilerden ibaret” diye konuştu. .

‘S-200’DE RUS DOST-DÜŞMAN TANIMA SİSTEMİ YOKTU’

İl-20’yi vuran Suriye’ye ait S-200 savunma sisteminde dost-düşman tanıma sisteminin bulunmadığını söyleyen Konaşenkov, “Dost-düşman tanıma sistemi, her ülkeye özgü olup, askeri-teknik iş birliği kapsamında Rusya’nın ihraç ettiği silahlara ve teçhizatlara hiçbir zaman yüklenmedi. Bu durum, Suriye’ye teslim edilen hava savunma sistemleri için de tamamen geçerlidir”şeklinde konuştu.  Konaşenkov, Rusya’da kullanılan dost-düşman tanıma sisteminin yalnızca Rus olarak tanımlanan uçaklar ve hava savunma sistemleri tarafından kullanıldığını belirterek, “Bu sistem, Rus tanımlama kodlarıyla birlikte başka bir ülkeye teslim edilmedi ve ilkesel olarak da edilemez” diye konuştu.

RUSYA İSRAİL’İ SUÇLAMIŞTI

Rusya Savunma Bakanlığından uçağın düşmesiyle ilgili olarak yapılan ilk açıklamada, olaydan İsrail sorumlu tutulmuş ve “düşmanca bir saldırı” ifadesi kullanılmıştı. İsrail ise bu suçlamaları geri çevirmişti. Daha sonra açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yapılan açıklamadan haberi olduğunu belirterek, konuya ciddi yaklaşmaları gerektiğini söylemişti. “Bu adıma cevap vermeye gelince, cevabımızı vereceğiz. Cevabımız öncelikle Suriye’deki Rus güçlerimiz ve üslerimizin güvenliklerini arttırmak şeklinde olacak. Bu adımlar herkesin hissedeceği türden olacak” açıklamasında bulanan Putin, İsrail’in saldırısının Suriye’nin egemenliğinin ihlali anlamına geldiğini de ifade etmişti.

AKDENİZ’E KURTARMA GEMİSİ

Çanakkale Boğazı’ndan geçen Rusya deniz kuvvetlerine bağlı araştırma ve kurtarma gemisi ‘RFS Seliger’, Akdeniz’de düşen Rus askeri uçağı İl-20’yi aramak için bölgeye gitti.

Rusya deniz kuvvetlerine bağlı 60 metre uzunluğundaki araştırma ve kurtarma gemisi ‘RFS Seliger’ iki gün önce Sivastopol Limanından ayrıldı. Önceki akşam üzeri İstanbul Boğazı’ndan geçen gemi, geceyi kötü hava koşulları nedeniyle Marmara Denizi’nde geçirdi. Dün sabah Çanakkale Boğazı’na giren araştırma ve kurtarma gemisi, geçtiğimiz günlerde Akdeniz’de düşen Rus askeri İl-20 tipi uçağı aramak için Akdeniz’e inecek. Tam donanımlı araştırma ve kurtarma gemisinde 16 gemici ile 9 uzman araştırma görevlisi bulunuyor. Gemide ayrıca askeri personelden oluşan derin deniz dalgıç ekibi de görev yapıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İtalya'da kurt saldırılarına çözüm önerisi: Sivas Kangalı alın

SONRAKİ HABER

Trump, mültecilere karşı utanç duvarı önerdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...