20 Eylül 2018 11:46

Madenlerde geçmişten ders çıkarılmıyor

Maden Mühendisleri Odası uyardı: Alınmayan önlemler nedeniyle Soma, Ermenek, Karadon ve benzeri iş cinayetlerinin tekrar yaşanabilir.

Fotoğraf: Markus Schweiss/Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0)

Paylaş

TMMOB'ye bağlı Maden Mühendisleri Odası (MMO), 4 gün içinde peş peşe maden kazası yaşanması sonucu yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “4 kaza dikkatlice irdelendiğinde tüm kazaların geçmişte meydana gelen kazaların çok benzeri olduğu, geçmişten ders çıkarılmadığı anlaşılmaktadır” denildi. 

Maden Mühendisleri Odası, 15-18 Eylül tarihleri arasında Kırşehir, Adıyaman, Bursa ve Çanakkale'de ard arda yaşanan maden kazaları ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Yaşanan kazalarda ölüm sayısının bir olmasının tamamen tesadüf olduğu belirtilen açıklamada, “4 kaza dikkatlice irdelendiğinde tüm kazaların geçmişte meydana gelen kazaların çok benzeri olduğu, geçmişten ders çıkarılmadığı anlaşılmaktadır. Yine kazalar incelendiğinde karşımıza kaçak patlayıcı madde kullanımı ve ucuz, eğitimsiz yabancı uyruklu işçi sorunu çıkmaktadır” denildi.

Madencilik bilim ve tekniğine uygun önlemler alınmadıkça ölümler ve sakatlıkların devam edeceği ifade edilen açıklamada, “Yaşanan kazalar Soma, Ermenek, Karadon ve benzeri faciaların tekrar yaşanabileceğini göstermektedir. Maden ve iş güvenliği mevzuatlarında yapılan değişikliklerin yetersiz olduğunu göstermektedir. Başta madencilik olmak üzere tüm sektörlerde Enerji ve Tabi Kaynaklar, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler ile İçişleri Bakanlıkları denetim teşkilatlarının güçlendirilmesi gerektiğini göstermektedir” denildi. 

MADEN KAZALARININ ÖNLENMESİ İÇİN...

Açıklamada, ölümlerin, sakatlanmaların ve kazaların son bulması için sektör temsilcileri, üniversiteler, sendikalar, meslek odaları ve kamu ortak görüşleri doğrultusunda maden mevzuatının yeniden düzenlenmesi ve sendikal örgütlenmeye engel olan nedenlerin acilen ortadan kaldırılması gerektiği belirtildi. (Ankara/EVRENSEL)
 

 

ÖNCEKİ HABER

Sağlık emekçilerinin tamamını kapsamayan yıpranma payı

SONRAKİ HABER

Adalet Nöbeti: İşçileri tutuklayıp gözdağı vermek istiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...