20 Eylül 2018 11:04

Palm yağı üretimi için ormanları katlediyorlar

Greenpeace: Palm yağı için İstanbul kadar orman yok edildi

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Greenpeace, dünyanın en büyük markalarının 3 yıldan kısa bir süre içerisinde palm yağı üretimi için neredeyse İstanbul büyüklüğünde yağmur ormanını katlettiklerini ortaya çıkardı.

Greenpeace palm yağı üretiminin, yağmur ormanlarında neden olduğu yıkımı “Yağmur Ormanları için Geri Sayım” adlı raporunda gözler önüne serdi. 25 büyük palm yağı üreticisinin neden olduğu orman tahribatının incelendiği raporunda, Greenpeace şu çarpıcı verilere ulaştı;

* 25 palm yağı üreticisi 2015’ten bugüne 130 bin hektar yağmur ormanını yok etti.
* Bu ormansızlaşmanın yüzde 40’ı Endonezya’nın Papua bölgesinde gerçekleşti. Papua, palm yağı endüstrisinin “keşfi”nden önce dünyada biyoçeşitliliğin en zengin olduğu bölgelerden biriydi.
* Dünyaca bilinen 12 büyük firma ürünlerinde kullandıkları palm yağını, tahribata neden olan palm yağı üreticilerinden temin ediyor. Bu markalar arasında Colgate-Palmolive, General Mills, Hershey, Kellogg’s, Kraft Heinz, L’Oreal, Mars, Mondelez, Nestlé, PepsiCo, Reckitt Benckiser ve Unilever bulunuyor.

Dünyadaki en büyük palm yağı tedarikçisi Wilmar da palm yağını yine tahribata sebep olan üreticilerden alıyor. Ne var ki Wilmar bu yıkım ilk gözler önüne serildiğinde palm yağı için yağmur ormanlarının yok edilmesine ‘dur’ diyeceğine dair söz vermişti. Greenpeace ise son raporu ile Wilmar’ın verdiği sözde durmadığını belgeleyerek, bir an önce palm yağı için yağmur ormanlarının talanına son verilmesi çağrısında bulundu.  

PALM YAĞI NEDİR?

Palm yağı ya da diğer adıyla Palmiye yağı, palmiye meyvesinden edilen bir yarı katı bitkisel yağdır. Palmiye yağı ağırlıklı olarak makina yağı ve dizel veya biyodizel üretiminde kullanılırken Nutella başta olmak üzere birçok gıda ürünün içersinde yer alıyor.

PALM YAĞININ İNSANLARA VE DOĞAYA ZARARLARI

* Son 16 yılda Bornea orangutanlarının yarısı yağmur ormanlarındaki tahribat nedeniyle yok oldu. Küresel çapta tehlike altındaki 193 tür palm yağı üretiminin tehdidi altında.
* Endonezya’da 1990-2015 yılları arasında yaklaşık 24 milyon hektarlık yağmur ormanı yok edildi.
* Harvard ve Columbia Üniversiteleri’nin gerçekleştirdiği araştırmalar 2015’te Endonezya yağmur ormanlarında çıkan yangınlar nedeniyle 100 bin prematüre ölümü yaşandığını hesapladı. Dünya Bankası’na göre bu felaketlerin toplam maliyeti 16 milyar dolar. (HABER MERKEZİ)
 

 

ÖNCEKİ HABER

Havalimanı işçilerinin tutuklanmasına Avrupa'dan ve Türkiye'den tepki

SONRAKİ HABER

‘Baş TİP’e geçiyor, Atay kalıyor’ iddialarına yanıt: Doğru değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...