20 Eylül 2018 09:27

İşten atılan Elimsan işçileri: Çocuklarımızın yüzüne bakamıyoruz

Kocaeli Kartepe'de faaliyet gösteren Elimsan fabrikasında işten atılan işçiler, fabrika önünde eylem yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Elimsan'da işten atılan işçiler, fabrika önünde eylem yaptı. 300'e yakın işçinin işsiz kaldığını; okulların açıldığı, ülkenin ekonomik krizde olduğu dönemde parasız ve işsiz kaldıklarını söyleyen işçiler, "Çocuklarımızın yüzüne bakamayacak duruma geldik" dedi.

Kocaeli Kartepe'de kurulu bulunan Elimsan'da ocak ayından bu yana aralıklarla işten çıkarmalar yaşandı ve işçiler tazminatlarını alamadı. Dönem dönem Türkiye'nin 'İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' ve Türkiye’nin 'İhracatçı İlk 1000 Firması' listesinde yer alan Elimsan önünde toplanan ve slogan atarak patrona seslerini duyurmaya çalışan işçiler, haklarını istedi.

İşçiler adına konuşan işçi Engin Gökbay, haksız ve keyfi uygulamalarla Ocak ayından bu yana 300'e yakın işçinin işinden olduğunu aktardı. Gökbay, “Açıklamayı daha önce yapmalıydık ancak örgütlü bir sendikal yapılanmamız olmadığı için haklarımızı tam olarak bilmemenin eksikliğini yaşadık. Üretimden gelen gücümüzü pazarlık masasında kullanamadık" dedi. Fakat 2014 yılında Birleşik Metal Sendikasının örgütlenme çalışmalarının önüne geçmek için 4 işçinin işine son verilmiş, başlatılan yasal süreç sonrası mahkeme, Elimsan patronunu sendikal örgütlenmenin önüne geçtiği için mahkum etmişti.

'OCAK AYINDAN BU YANA ZOR SÜREÇLER GEÇİRDİK'

Ocak ayından bu yana alacaklarını alamadıklarını aktaran Gökbay, "Haksız ve keyfi uygulamalarla işlerine son verilen, emekli edilen 300’e yakın işçi arkadaşımız ihbar, kösem tazminatlarını ve birikmiş maaş alacaklarını alamamıştır. Ocak ayından bu yana Ramazan, Kurban ve yaz aylarında yasal alacaklarımız ödenmedi ve zor süreçler geçirdik. Okulların açıldığı, ülkenin ekonomik krizde olduğu dönemde parasız ve işsiz kaldık. Çocuklarımızın yüzüne bakamayacak duruma geldik. 300’e yakın işçinin işten çıkarılmasında payı olanların bu keyfi uygulamada sorumluluğu olanların yaşattığı sosyal travmadan dolayı Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na Kocaeli Valiliği’ne Kartepe Kaymakamlığı’na şikayette bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

Yapılan açıklama sonrası işçiler fabrika yöneticileriyle görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede bir tutanak da tutan işçiler, taleplerini sıraladı. 30 Eylül'e kadar birikmiş alacaklarını yasal faizi ile birlikte isteyen işçiler, bu gerçekleşmediği taktirde eylemlerine devam edeceklerini söyledi. Görüşmede, Elimsan Ticari Direktörü olan Alpgiray Bozkurt Avlağı ise, mağduriyetlerin giderilmesi için elinden geleni yapacağını, bu durumun uzlaşı ile çözülmesini istediklerini söyledi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Newroz'da öldürülen Kemal Kurkut davasında yine tutuklama çıkmadı

SONRAKİ HABER

Devlet Bahçeli: MHP İstanbul’dan aday çıkarmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...