20 Eylül 2018 04:51

ABD'nin 2017 Terörizm Raporu'nda Gülen için 'İslami din adamı' denildi

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Terörizm 2017 Ülkeler Raporu'nun Türkiye bölümünde 'FETÖ'den bahsedilirken Gülen için 'din adamı' ifadesi kullanıldı.

Fotoğraf: Flickr/Craighton Miller (CC BY 2.0)

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı, her yıl açıkladığı Terörizm Ülkeler Raporu'nun 2017 yılına ait versiyonunu yayımladı. Raporun Türkiye bölümünde, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da "Türkiye'nin FETÖ'yü terör örgütü olarak tanımladığı" belirtilerken Fethullah Gülen için "İslami din adamı" ifadesi kullanıldı.

"Türkiye'nin terörle mücadele çabalarının FETÖ'ye yönelik soruşturma nedeniyle etkilendiği" ifade edilen raporda, "FETÖ" soruşturmaları dolayısıyla yapılan bazı operasyonlar üstü kapalı olarak eleştirildi.

YPG İLE İLGİLİ İFADELER YER ALMADI

Türkiye’nin PKK ve IŞİD ile mücadele ettiği vurgulanan raporda, geçen yıl "Türkiye'nin YPG'yi PKK'nin uzantısı olarak gördüğü" şeklindeki ibareler bu yılki metinde yer almadı.

Raporda, Türkiye'nin 2017 yılında IŞİD'e karşı düzenlediği ve 3 bin 60 IŞİD üyesinin öldürüldüğü Fırat Kalkanı Harekatı ile, uluslararası "terörle mücadelede" aktif bir rol aldığına vurgu yapıldı.

Türkiye'nin, IŞİD'e katılmak için ülkeye giriş yapmak isteyen 145 ülkeden toplam 53 bin 781 kişiye ülkeye giriş yasağı getirdiği ve "terör" gruplarıyla iltisaklı olduğu tespit edilen 5 bin 446 kişiyi sınır dışı ettiği aktarıldı.

'TERÖR' SALDIRILARI YÜZDE 23 AZALDI

"Terör grupları" tarafından yapılan saldırılar hakkında da bilgi verilen raporda, dünya genelinde gerçekleştirilen saldırıların yüzde 23 oranında azaldığı bildirildi. Raporda, söz konusu düşüşün Irak'ta sıkça saldırılar düzenleyen IŞİD'in büyük oranda yenilgiye uğratılmasından kaynaklandığı ifade edildi.

Rapora göre, "terör" saldırıları nedeniyle ortaya çıkan can kayıpları da yüzde 27 oranında azaldı.

ABD öncülüğündeki koalisyon tarafından düzenlenen operasyonlar sonucu IŞİD ve el Kaide gibi örgütlere karşı büyük ilerleme kaydedildiği anlatılan raporda, dağılan bu grupların yapılan askeri operasyonlara karşı daha hazırlıklı hale gelmek için yeni koşullara uyum sağladıkları savunuldu.

'TERÖRÜ DESTEKLEYEN ÜLKELER'

Raporun "Terörizmin Devlet Sponsorları" bölümünde İran, Sudan, Suriye ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) "terör sponsoru" kategorisinde yer aldı. Raporda, Kuzey Kore'nin nükleer silahlarla bölgeyi ve komşularını tehdit etmesinin yanı sıra başka ülke sınırlarında suikastlar düzenlettiği ileri sürüldü.

Raporda İran için ise "1984'ten beri terör destekçi ülke olarak belirlenmiş olan İran, Lübnan Hizbullahı ve Gazze'deki terör gruplarının yanı sıra, Suriye ve Irak'taki çeşitli grupları destekleyerek 2017'de de 'terör' bağlantılı aktivitelerine devam ediyor." değerlendirilmesinde bulunuldu.

Filistin'deki HAMAS ve Lübnan'daki Hizbullah hareketi de "Yabancı Terör Örgütleri" listesinde yer aldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

22 yaşına kadar liseden mezun olamayanlar açık liseye gönderilecek

SONRAKİ HABER

Albayrak 'Yeni Ekonomi Programı'nı açıkladı: Vaat çift haneli işsizlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...