20 Eylül 2018 00:27

Almanya’da istihbarat şefi tartışması bitmedi

Almanya’da görevden alınan istihbarat daire başkanının içişleri bakanlığı müsteşarlığına atanması tepki çekti.

 

Fotoğraf: Bundesministerium des Innern/Sandy Thieme/Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0)

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Almanya’da görevden alınan istihbarat daire başkanı içişleri bakanlığı müsteşarlığına atandı. Adeta “ödül gibi görevden” almaya muhalefet partileri ve basın tepkili.  

Almanya’da Federal Anayasayı Koruma Örgütü (BfV) Başkanı Hans-Georg Maassen’in ırkçılar tarafından göçmenlere karşı yapılan saldırıları normal göstermesi üzerine, koalisyon ortakları CDU/CSU ve SPD arasında süren tartışmalardan sonra Maassen görevden alındı. Özellikle SPD, daha önce ırkçı-milliyetçi Almanya için Alternatif (AfD) partisiyle görüşmeler yapan ve ırkçı saldırıları normal gösteren istihbarat örgütü başkanının daha fazla görevde kalmaması gerektiğini açıklayarak, Başbakan Angela Merkel’e görevden alma çağrısında bulundu.

Bunun üzerine salı günü yapılan koalisyon partileri toplantısında Maassen’in görevden alınmasına karar verilirken, aynı anda başka bir göreve de ataması yapıldı. Maassen’in görevden alınmasına karşı çıkan ve onunla aynı söylemlere sahip olan Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer, tartışmalı istihbarat dairesi başkanını kendisine müsteşar yaptı. Böylece Maassen bir taraftan görevden alınırken, diğer taraftan ise daha üst bir göreve atanmış oldu. Bu yeni görevinin eski görevinden daha yüksek olması ve daha fazla maaş alması özellikle SPD tarafından tepkiyle karşılandı. İstihbarat örgütü başkanı olarak ayda 11 bin avro maaş alan Maassen müsteşar olarak ise 14 bin avro maaş alacak.

GÖREV ALANI YİNE GÜVENLİK OLACAK

Maassen’i müsteşar olarak yanına alan İçişleri Bakanı Seehofer, düzenlediği basın toplantısında görev alanının güvenlik, syber saldırıları, bilgi güvenliği ve federal poliste irtibat olacağını söyledi. Seehofer, Maassen’e yeni bir grev vermesini ise onun çok yetenekli olmasına bağladı. Ancak asıl nedenin politik olarak sığınmacılar ve göçmenler konusunda aynı düşünmeleri. Seehofer ayrıca yerine yeni birisi bulanana kadar Maassen’in istihbarat başkanı olarak görevini yapmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Maassen, Bild gazetesine verdiği demeçte, Chemnitz’de ırkçıların yabancılara saldırdığından şüphe ettiğini söylemişti.

SPD’DEN MÜSTEŞAR YAPILMASINA TEPKİ

Koalisyon ortağı SPD ise Maassen’in Seehofer tarafından müsteşar yapılmasına tepki göstererek, görüşmelere katılan Genel Başkan Andrea Nahles’in bu şekilde bir anlaşmaya karşı çıkması gerektiğini ifade etti. Parti Genel Sekreteri Lars Klingbeil yaptığı açıklamada, “SPD’li bir içişleri bakanı kesinlikle Maassen’i müsteşar yapmazdı” dedi. SPD gençlik örgütü Juso Başkanı Kevin Kühnert ise, Nahles’in koalisyon ortaklığını sürdürmek için bedel ödediğini dile getirerek eleştirdi.

OETTINGER’DEN UZLAŞMA ÇAĞRISI

Öte yandan AB Komisyonu Üyesi Günther Oettinger yaptığı açıklamada, Almanya’daki koalisyon ortaklarına Maassen üzerinden tartışmaları bitirmeye çağırdı. Bir medya kurumuna konuşan Oettinger, AB ve Almanya’da yapılacak daha önemli işlerin olduğunu ifade ederek, tartışmanın uzatılmamasını istedi. Muhalefet partileri Yeşiller, FDP ve Sol Parti de yaptıkları açıklamalarda, Maassen’in görevden alındıktan sonra müsteşarlığa atanmasını eleştirdiler.

ÖNCEKİ HABER

CHP Sözcüsü Öztrak: Gündemimizde ittifak yok

SONRAKİ HABER

Kayserili çoban 10 milyon yıllık fil fosili buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...