19 Eylül 2018 16:09

Kocaeli İSİG Meclisi: Tutuklanan işçiler serbest bırakılmalı

3. Havalimanı inşaatında çalışma koşullarının düzeltilmesi için eylem yapan işçilerden 24'ünün tutuklanmasına bir tepki de Kocaeli'den geldi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin yaptığı açıklamada "Bu gözaltılar ve tutuklamalar ile sadece tutuklanan işçiler fiilen cezalandırılmamış, aynı zamanda haksızlığa karşı çıkan, hakları için mücadele eden işçilere de göz dağı verilmek istenmiştir" denildi.

İzmit İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı'nda CHP, HDP, EMEP, Halkevleri, SYKP, KESK, DİSK ile KODA üye ve yöneticilerinin destek verdiği açıklamayı Selçuk Karstarlı okudu.

İSİG Meclisi olarak bugüne kadar havalimanında en az 37 iş cinayetinin yaşandığını tespit ettiklerini dile getiren Karstarlı, tutuklamalara dair, "Bu kadar ölümün yaşandığı hava limanı inşaatında sorumlulara karşı bu kadar ciddi bir yaptırımın uygulandığına dair bir örnek ile karşılaşılmamıştır" dedi.

İşçilerin dile getirdiği taleplerin sadece insani ihtiyaçlar değil, aynı zamanda 4857 Sayılı İş Kanunu ve 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun da zorunluluk getirdiği çalışma hayatına ilişkin kurallar olduğunu hatırlatan Karstarlı, "İktidar elindeki tüm aygıtlar ile kanunların uygulanması yerine taleplerin bastırılmasını esas alarak, inşaat firmalarının çıkarlarını korumak için iş cinayetlerinin, sağlıksız çalışma koşullarının, ücretlerin zamanın ödenmemesine, sigorta primlerinin eksik yatırılmasına göz yumacağını göstermiştir" diye konuştu.

'BU GÖZ DAĞI HEPİMİZE'

Havalimanı inşaatı işçilerinin gözaltına alındığı gün, Anayasal haklarını kullanıp sendikalı oldukları için işten atılan Cargill işçilerinin de aynı biçimde gözaltına alındığının altını çizen Karstarlı, "Bu gözaltılar ve tutuklamalar ile sadece tutuklanan işçiler fiilen cezalandırılmamış, aynı zamanda haksızlığa karşı çıkan, hakları için mücadele eden işçilere de göz dağı verilmek istenmiştir ve sadece 3. Havalimanı inşaatında değil tüm işçi direnişlerinde görmeye alıştığımız bir hal aldı ve giderek emekçilerin mücadelesine yapılan müdahalelerin şiddeti artmıştır. Bizler; tüm emekçileri işçi ölümlerinin durdurulması, insanca çalışma ve yaşam şartları için haksızlığa uğrayan emekçilerle dayanışmaya çağırıyoruz" dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Anadolu liselerinde ikili eğitim çilesi

SONRAKİ HABER

3 kardeşe cinsel istismarda bulunan korucunun 45 yıl hapsi istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...