19 Eylül 2018 13:42

İran medyasında ‘dost ülke Rusya’ kızgınlığı

İran gazeteleri, Rusya hükümetini Suudi Arabistan ve ABD ile Tahran’a karşı hareket etmekle suçladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

İran'ın ABD yaptırımları nedeniyle petrol pazarında kaybettiği payı Rusya’nın alacağı yönündeki iddialar İran medyasında tepkiye yol açtı. İran gazeteleri, Moskova yönetimini Suudi Arabistan ve ABD ile Tahran’a karşı hareket etmekle suçlayarak, “Rusya sözde dost ülke” ve “Putin çıkarı için her şeyi yapmaya hazır biri” manşetleri attı.

Anadolu Ajansının geçtiği haberde, İran medyasının bugünlerde bir numaralı gündem maddesi, ABD’nin ikinci aşama yaptırımlarının devreye gireceği 5 Kasım’dan önce Rusya’nın Suudi Arabistan ve ABD ile birlikte hareket edeceği yönündeki iddialara yer verdi.

İran’ın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Temsilcisi Hüseyin Kazımpur Erdebili’nin “Rusya ve Suudi Arabistan, petrol piyasasını dengeleme bahanesiyle İran’ın pazar payını kapma peşinde” açıklaması İran’da geniş yankı uyandırdı.

Erdebili’nin bu açıklamayı yaptığı geçen hafta ABD Enerji Bakanı Rick Perry, Rusya ve Suudi Arabistanlı mevkidaşlarıyla bir araya gelmişti. Perry, görüşmede ikinci aşama yaptırımlarla İran’ın petrol piyasasında kaybedeceği payın  Riyad ve Moskova tarafından telafi edilmesini istedi.

İRAN PAZARLARINA GÖZ DİKTİLER

İran basınında yer alan haberlerde Rusya ve Suudi Arabistan’ın bu öneriyi kabul ettiği ve İran’ın petrol pazarına “göz diktikleri” iddia edildi. İran gazeteleri, bu gelişmeler ve iddialar üzerine, “Sözde dost ülke”, “Rusların son petrol cambazlığı”, “Rusya İran’ı kandırdı”, “Çıkarlarımıza çomak sokan dost ülke”, “Hem ortak hem rakip”, “Putin çıkarları için her şeyi yapacak biri” gibi başlıklarla Moskova’yı hedef aldı. ABD yönetiminin İran’ın petrol ticaretini hedef alan ikinci aşama yaptırımları henüz devreye girmeden etkisini gösterdi ve Tahran’ın petrol ihracatı nisandan bu yana yüzde 28 azaldı.Bununla birlikte Tahran yönetimi, ABD’nin İran petrolünü sıfırlama girişimlerinin uluslararası piyasalardaki yüksek talep ve düşük arz nedeniyle mümkün olmayacağı görüşünde.

Son olarak Rus medyası ise İran Dini Lideri Ali Hamaney’in Başdanışmanı Ali Ekber Velayeti’nin temmuzdaki Moskova ziyaretinde, Rusya mallarına karşılık İran’dan günlük 100 bin varil petrol alma konusunda anlaşma sağlandığını iddia etti. Ancak bazı kesimler petrole karşılık mal ticaretine karşı çıktığı için İran tarafı bu iddiayı doğrulamadı.

ABD’nin ikinci yaptırım paketinin devreye gireceği 5 Kasım’dan itibaren İran Ulusal Petrol Şirketi, İran Petrol Ticaret Şirketi ve Ulusal Tanker Şirketine uluslararası kısıtlamalar getirilecek ve ekonomisi büyük ölçüde petrole dayalı İran’dan petrol ve ürünlerinin satışına yaptırımlar uygulanacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

FİSKOBİRLİK’ten zoraki alışveriş genelgesi!

SONRAKİ HABER

Erbekler: Neden cezaevinde tutulduğumu bilmiyordum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa