19 Eylül 2018 11:49

Kulp Davasında karar: Dava düştü, sanığa beraat

Askeri operasyonlar sırasında kaybedilen 11 kişinin akıbetinin sorulduğu Kulp davası zaman aşımına uğratıldı. Sanık hakkında da beraat kararı verildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır'da 1993 yılında askeri operasyonlar sırasında zorla kaybedilen 11 kişinin akıbetinin sorulduğu Kulp davasında karar verildi. Dava zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle düşerken, dava sanığı dönemin Bolu Dağ Komando Tugayı Komutanı Yavuz Ertürk’ün beraatine karar verildi.

Kamuoyunda Kulp davası olarak bilinen 8-25 Ekim 1993 tarihleri arasında Diyarbakır’ın Kulp ilçesi ve civarında Bolu Tugayının yürüttüğü askeri operasyonlar sırasında 11 kişinin zorla kaybedilmesi ile ilgili davanın karar duruşması görüldü. Ankara 7’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasında, dönemin Bolu Dağ Komanda Tugayı Komutanı Yavuz Ertürk, “Birden fazla kişiyi aynı sebeple öldürme, halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik ve cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturmak”tan yargılanıyordu. 

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada, savcı mütalaasını açıkladı. Savcı, 24 Mayıs 2018 tarihinde görülen duruşmadaki mütalaasını tekrar ederek, “Davanın zaman aşımı nedeniyle düşmesine, kasten öldürme ve halkı kin ve nefrete sürükleme suçlarından delil yetersizliğinden” dolayı sanığın beraat edilmesini talep etti.

Yaşamını yitirenlerin yakınları, savcının mütalaasına itiraz etti ve sanığın cezalandırılmasını istedi. Yakınlardan Aslan Şimşek, “Bu davanın birçok duruşması görüldü. Sizin istediğiniz bilgi ve belgelerin istediğiniz kurumlardan gelmediğini söylüyorsunuz. Size soruyoruz geldi mi gelmedi mi? 25 yıldır hukuk mücadelesi veriyorum. Cezalandırılmasını istiyorum” şeklinde itirazda bulundu.

Müşteki avukatlarından Erkan Şenses, “11 kişinin cenazeleri 2004 yılında bulunuyor ve kemikleri onlara ait çıkmıştır. AİHM açık bir şekilde bu 11 kişinin Boludağı Tugay Komutanlığı tarafından gözaltına alınıp daha sonra öldürülmelerinin muhtemel olduğunu kabul etmiş ve tazminata mahkum etmiştir. Bu mütalaanın hukuki bir boyutu yoktur” dedi.

Müşteki avukatlarından Nahit Eren, "u devlet eğer cezasızlık politikasından vazgeçtiğini bu davalar yoluyla ispat edemezse bu ülkede toplumsal barışı inşa etmek mümkün değildir” diye konuştu. Aradan sonra mahkeme sanık avukatlarının savunmalarını dinledi. Daha sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, davanın zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine, sanık Yavuz Ertürk’ün “Kasten birden fazla kişiyi öldürme” ve “Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik” suçlarından yeterli delil elde edilmediği gerekçesiyle beraatine karar verdi. (HABER MERKEZİ)
 

 

ÖNCEKİ HABER

İstismar sanığına 23 yıl ceza

SONRAKİ HABER

Yaşıtları okula giderken, onlar tarlada çalışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...